Diabulémia - A cukorbetegek táplálkozási zavara

Szerző: KamaszPanasz

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek, az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni.

A módszer ördögi körként, a következőképpen működik: A cukorbetegeknek sürgősen le kell fogyniuk, hogy csökkentsék a betegség kockázatát. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség viszont fogyást okozhat.

Így aztán sokan az inzulinadagjukat nem az előírt mennyiségben használják, minek következtében megnő a vércukorszint, ám a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak, továbbá a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely szintén hozzájárul a gyors testsúlycsökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

Az Egyesült Államokban a cukorbeteg fiatal nőknek mintegy 30 százaléka alkalmazza ezt a módszert testsúlycsökkenés elérése céljából!

A diabulémia kockázata

Az inzulin nem megfelelő módon való alkalmazásának rengeteg kockázata van:

 • Magasabb vércukorszint.
 • Fertőzések magasabb kockázata.
 • Gyakoribb diabetikus ketoacidózis. A ketoacidózis sürgősségi eset, amit az inzulin hiánya és a ketonok felhalmozódása okoz. Leggyakoribb jelei: gyengeség, ágybavizelés, hányinger és hányás, hasi fájdalom, gyenge bélhangok, csökkent izzadás, alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet, gyenge reflexek, kóma, zavarodottság, alacsony pulzus, gyümölcs/aceton illatú lehellet.
 • Gyakoribb a kórházi kezelés szükségessége.
 • Nagyobb gyakorisággal előforduló komplikációk: idegrendszeri megbetegedés, szembetegség, vesebetegség, szívbetegség.

Kutatások adatai szerint, azok akik a súlyveszteség érdekében csökkentik az inzulinadagjukat, átlagosan csak 45 éves korig élnek, míg az azt előírásszerűen használó cukorbetegek átlagéletkora 58 év. Az a 13 év, amivel így megrövidítik az életüket, igencsak súlyos és veszélyes ár a fogyásért cserébe.

Hogyan ismerhető fel az inzulin-visszatartás által okozott fogyás?

Gyanítja, hogy kamaszkorú gyermeke vagy ismerőse ezzel a módszerrel fogy, de nem biztos benne? Íme néhány jel:

 • Súlycsökkenés annak ellenére, hogy ugyanannyit, esetleg többet eszik, mint eddig.
 • Az illető fáradékony, letargikus.
 • Gyakori vizelési inger.
 • Megnövekedett vércukorszint.
 • Gyakori diabetikus ketoacidózis problémák.
 • A testsúllyal és testképpel való túlzott foglalkozás.
 • Amenorrhea (a menstruáció elmaradása).

Hogyan segíthet?

Ha arra gyanakszik, hogy környezetében valakinek diabulémiája van, akkor nagyon fontos, hogy megpróbáljon segíteni rajta. Először is mondja el neki, mennyire aggasztja Önt a beteg állapota. Lehet, hogy ő is beszélni szeretne az érzéseiről, félelmeiről valakivel, csak eddig nem mert. Egy nyílt, őszinte beszélgetés a betegségről és annak kockázatairól, az első lépés lehet a tényleges gyógyulás felé vezető úton.

Akár bevallja hogy diabulémiás, akár nem, fontos, hogy megfelelő orvosi/pszichológusi kezelést kapjon. A cukorbetegség és az étkezési probléma külön-külön is odafigyelést kívánó, komoly probléma, együtt pedig akár halálos is lehet!

(Kamaszpanasz.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.