Mozgásszervi problémák kezelése kineziológiai szalagokkal

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, rehabilitációs szakember - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban már számtalan olyan gyógymód közt válogathatunk a mozgásszervi panaszok rehabilitációjában, amelyek anélkül támogatják a gyógyulás folyamatát, hogy bármilyen káros mellékhatással járnának. Ezek egyike a kineziológiai szalagok (kinesio tape) alkalmazása.

A kineziológiai szalag egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén. A tape gondolata a '70-es évek derekán pattant ki a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr fejéből az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek gyógykezelésének alternatívájaként. Nemzetközi térhódítása a 2000-es évek elején kezdődött. A 2012-es olimpián már a sportolók közel egyharmada viselt kinesio tape-et, ezt követően szinte hónapok alatt vált „divattá” a színes szalagok viselése.

Hogyan hatnak a kineziológiai szalagok?

A kineziológiai szalag mentes a kémiai hatóanyagoktól (szemben a gyógyszeres fájdalomcsillapító tapaszokkal), mégis képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, rugalmas, lég- és vízáteresztő pamutszalagok anélkül lazítják, rögzítik vagy korrigálják – ragasztási technikától függően – a sérült lágyszövetet, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi- és izomproblémák gyógyulási ideje.

A szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

Milyen betegségek esetén alkalmazhatjuk a szalagot?

A kinesio tape használható többek közt

A tapasztalatok szerint a problémától függően akár egyszeri, egy hétig tartó viselés is elegendő lehet a gyógyuláshoz, összetettebb problémáknál szükség lehet két-három ismétlésre.

Nem mindegy, hogyan alkalmazzák

A szakember által, a pontos anatómiai ismeretek alapján és a probléma okának ismeretében felhelyezett tape hatására a sérült szöveteknek több helyük lesz: a vérkeringés és a nyirokfolyadék áramlása könnyebbé válik, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. Elsősorban a friss, két héten belüli sérülések kezelésében a leghatékonyabb a módszer, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Külön előnye, hogy gyermekeknél és várandósoknál is biztonságos módszer. Mivel a tapaszok légáteresztőek és vízállóak, zuhanyozáskor is viselhetők és akár egy hétig is fent maradhatnak. - Dr. Pál Mónika reumatológus, Oxygen Medical

Kineziológiai szalag vállfájdalom

Kapcsolódó cikkek

Feövenyessy KrisztinaForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, rehabilitációs szakember - Feövenyessy Medical Fitness Akadémia

Cikkajánló

Izzadás
Izzadás

Túl sok vagy túl kevés?

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.