• Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    Szerző: WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti edző

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Az izomdiszbalansz okozta helytelen testtartás nem egyezik meg a deformitással, ugyanis előbbi elsősorban izomeredetű tartási eltéréseket jelent, ami célzott mozgás-, és lágyrész manuálterápiával nagyon jól kezelhető. A két leggyakoribb izomdiszbalansz okozta tartáshiba:

    • felső keresztezett szindróma
    • alsó keresztezett szindróma
    Hirdetés

    Felső keresztezett szindróma

    A felső keresztezett szindróma viszonylag egyszerűen felismerhető az előreeső vállak, a megnövekedett háti kifózis (az előrehelyezett fejtartás) miatt. Gyakran SMS-nyaknak is nevezik ezt a képet, ugyanis a gerinc íve a hosszas görnyedéstől, a „lógó” fejjel való pötyögéstől jelentősen megváltozhat. Eleinte csak tartáshibáról beszélünk, hosszú távon azonban statikai elváltozást is okozhat a mobilozás.

    A fent említett tartáshiba az alábbi tüneteket okozhatja:

    • rendszeres fej- és/vagy nyakfájdalom,
    • hátiszakasz-fájdalom,
    • szédülés, fejfájás,
    • izomfeszülés,  
    • váll mozgástartományának beszűkülése, fájdalma.

    Milyen sport ajánlott?

    A célzott gyógytorna mellett a gerinctorna, gerincjóga, pilates, trx, úszás, evezés a legjobb választás akkor, ha szeretnénk ellensúlyozni a mobil-/számítógép-használat okozta görnyedt testtartást.

    Alsó keresztezett szindróma

    Az alsó keresztezett szindróma legalább olyan gyakori, mint a fentiekben említett tartáshiba, ennek azonban két fajtája is megkülönböztethető: az egyiknél fokozott háti kifózis, ágyéki lordózis és előrebillent medence figyelhető meg, míg a másikat az előrehelyezett fejtartás mellett hátrahajló térdek jellemzik.

    Az alsó keresztezett szindróma miatt az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

    • derékfájdalom,
    • fájdalom a gerinc fokozott hátrahajlása során,
    • mozgástartomány-beszűkülés a csípőnél és az ágyéki gerincszakaszon.

    Milyen sport ajánlott?

    A testtartásjavító gerinctorna, gerincjóga mellett jótékony hatása lehet a funkcionális tréningnek. A tartásjavító edzések során az elsődleges cél a gyengült izmok erősítése és stabilizálása.

    Mit tegyen, ha érintett?

    Az SMS-ezésből, számítógép-használatból és ülőmunkából adódó túlterhelést célzott mozgásterápiával kompenzálni tudjuk. A rendszeres mozgás és esetleges lágyrész manuálterápia hatására javulhat a testtartás és megszűnhetnek a kialakult panaszok.

    Fontos! Amennyiben felismerte, hogy Önt is érintheti az izomdiszbalansz fennállása, érdemes felkeresnie szakembert, hogy elkerülje a további tartási rendellenességek kialakulását.

    Olvasson tovább! Öl az ülés? Figyeljünk oda, hogy az ülőmunka ne károsítsa az egészségünket

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti edző

    Módosítva: 2020.01.26 19:03, Megjelenés: 2018.10.15 16:35
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA