Biztonsági tanácsok kocogó nőknek

steve4security12.blog.hu
megjelent:

Mit tehetnek a rendszeresen vagy alkalmanként kocogó nők annak érdekében, hogy ne legyenek bűncselekmény áldozatai? Kocogás közben egyébiránt több más kockázattal is számolnunk kell. Kóbor kutya támadhat ránk, kificamodhat a bokánk… Szeretném megosztani tanácsaimat mindazokkal, akik rendszeresen, alkalmanként vagy akár egyszeri alkalommal futnak, és érdeklődve fogadnak néhány biztonsági tanácsot.

A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

  • Mindenkinek azt javaslom, hogy világosban fusson, a sötétedés beállta előtt, vagy reggel a napfelkeltét követően. Tudom persze, hogy ez télen nehezebben kivitelezhető. Ám ha naplemente után futunk, akkor legalább keressünk olyan terepet, ahol megfelelő közvilágítás van. A bűnözők ugyanis mindig szeretnek rejtőzködni, hogy le ne bukjanak. Jelentősen csökkenti kockázatainkat, ha olyan terepen tudunk futni, ahol térfigyelőrendszer is működik.
  • Egyedül még fényes nappal is kockázatos lehet erdőben vagy kietlen helyeken futni, ahol esetleg hosszú percekig vagy akár órákig semmilyen segítségre sem lehet számítani. Nehezen áttekinthető terepviszonyok között, ahol a bűnöző elbújhat egy bokor mögé vagy sűrű bozótos részben a sportolás mindig kockázatosabb. Érdemes ezért olyan nyílt terepet választanunk sportolásra, ahol könnyűszerrel tudunk segítséget kérni, ha bajba kerülnénk.
  • Arra is nagy figyelmet kell szentelnünk, hogy érzékszerveinket ne korlátozzuk semmilyen módon sem. Egy walkman, MP3 lejátszó használata ugyan oldhatja a futás monotonitását, viszont korlátozza figyelmünket és reakcióidőnket. Minél korábban észleljük az esetleges veszélyt, annál több esélyünk van az elmenekülésre, vagy akár az ellenállásra.
A nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot állít fel a kormány

A nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot hoz létre a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter - olvasható a hétfőn megjelent Hivatalos Értesítőben. A munkacsoport feladata, hogy előkészítse a csatlakozást az Európa Tanács által elfogadott, a nőkkel szembeni erőszak és a háztartáson belüli erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményhez. A nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot állít fel a kormány

  • Lényegesen fokozza a biztonságunkat, ha nem egyedül indulunk futni, hanem kisebb csoportban - de legalább ketten. Ráadásul kevésbé unalmas a futás/kocogás, ha közösen indulunk útnak. Nem csupán a fent említett brutális támadások megelőzése miatt lehet hasznos a szervezettség. Egy váratlan sportsérülés, bokaficam esetén is nagyon jól jöhet az azonnali segítség. Hölgyeknek különösen javaslom, hogy vonják be egy megbízható férfi ismerősüket is a rendszeres kocogásukba.
  • Nagyon sokan hűséges kutyájukkal futnak együtt. Különösen akkor lehet ez biztonságos megoldás, ha erős testalkatú kutyáról van szó. A kutya közelsége fenyegetettség esetén nagyon hasznos és hatékony segítséget jelenthet!
  • Ma már széles választékban kaphatók önvédelmi eszközök, gáz- illetve paprika spray-k, sokkolók. Természetesen ezen eszközöket nem elégséges csupán megvásárolni és magunknál tartani, használatukat be kell gyakorolni, hogy adott helyzetben nagyon gyorsan és könnyen tudjuk alkalmazni. Az is fontos, hogy az adott önvédelmi eszköz mindig velünk legyen.
  • Lakáskulcsát többnyire mindenki magával viszi futás közben is. Ha más önvédelmi eszközünk nincs, a kulcscsomót érdemes az öklünkbe zárni oly módon, hogy az egyik kulcsot az ujjaink közé vesszük. Támadás esetén így nagyon hatékonyan lehet ellentámadni.
  • Beszerezhetők olyan segélyhívó telefonok is, amelyek szintén fokozzák biztonságunkat egy esetleges támadás esetén. Csupán egy gombnyomással segítséget kérhetünk, és a rendszer ráadásul viszonylag pontosan megadja a helyszínt is - geo pozíciókkal - ahonnan a vészjelzést küldtük.
  • Amennyiben bárki úgy gondolja, hogy szeretné fokozni a biztonságérzetét, annak módja van önvédelmi tanfolyamokon felkészítenie magát támadások elhárítására. Egyre több helyen találnak maguknak a hölgyek is speciális női önvédelmi oktatást. (Ingyenes női önvédelmi képzés: 1142 Budapest, Ógyalla tér 8-9.)
  • Ha bárkit üldözőbe vesznek futás közben, akkor olyan helyre kell menekülnie, ahol segítséget tud kérni. Akár egy magánlakásba is be lehet csöngetni segítséget kérve - vagy bármilyen más ürüggyel. De ha egy benzinkút vagy kocsma van a közelben, oda is be lehet menekülni egy rövid ideig, amíg lenyugszunk és segítséget kérünk. De ha nincs más lehetőség, a nyílt országútra is kifuthatunk, hogy leintsünk egy arra közlekedő személygépkocsit.

(Kincs István; https://steve4security12.blog.hu/)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.