Augusztus 29-én indul a paralimpia - 33 magyar sportoló utazik Londonba

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Egy orvos és két masszőr-terapeuta utazik Londonba a magyar paralimpiai csapattal - értesült a WEEBeteg. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy több turnusban mennek ki a csapattagok, általában 2-3 nappal a versenyek előtt érkeznek a helyszínre. Az első kis csapat augusztus 26-án indul.

Magyarországot a négy évvel ezelőtti pekingi paralimpiához hasonlóan harminchárman képviselik a londoni játékokon. A kínai fővárosban egy arany- és öt bronzérmet szereztek a magyarok, a Magyar Paralimpiai Bizottság Londonban 8-10 dobogós hely elérésében bízik.

A legtöbben - 10-en - az úszók vannak, több versenyszám is található ebben a sportágban, egy versenyző pedig általában 1-2 számban is érdekelt. Nem beszélve arról, hogy az úszás a legnépszerűbb sportág és a terápiának is fontos része. Pekingben éppen Sors Tamás úszó szerezte meg azt az egy magyar aranyérmet.

Az úszás mellett a kerekes székes vívás is népszerű sportág, ennek hazai terjesztésében sokat vállalt Szekeres Pál vívó, valamint Gömöri Zsolt vívó szakedző, aki elárulta: a kerekes szék ebben az esetben sporteszköz, akárcsak a kard, a tőr és a sisak. El kellett telnie jó pár évnek, mire tudatosult az emberekben, mi a különbség a segédeszköz és a speciális sporteszköz között.

A Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársai egyébként mindent megtesznek azért, hogy javítsanak a versenyzők lehetőségein, akadnak ugyanis rendkívül szerény feltételek mellett készülő sportolók is. Mindent a lehetőségek és a pénz határoz meg a paralimpiai sportban is, nincs például minden versenyzőnek pszichológusa, mindenki egyénileg vállalta a mentális felkészülést. A cél az lenne, hogy kibővült stábbal - több orvossal, sportpszichológussal - utazhassunk világversenyekre.

Már készülnek Londonban

A sportolók falujában elkezdték az épületek akadálymentesítését, a versenyhelyszíneket is úgy alakítják át, hogy azok a kerekes székes sportolók és az érdeklődők számára is kényelmesen megközelíthetőek legyenek. Az olimpián közreműködött önkéntesekhez képest valamelyest csökken a segítők száma. (MTI)

Call Center 24 órában

Gömöri Zsolt elmondta azt is, hogy 4 éve Pekingben a többiekhez képest középkori lehetőségeket használtunk. Csak egy példa: felfújható medencébe engedtek jeget, abban hűtötték a sportolók lábát.

Idén már javultak a feltételek, a Sportkórház közreműködésével elindított call center szolgáltatást a paralimpiára utazó sportolók is igénybe vehették. A kiemelt egészségügyi ellátásra jogosultak panaszait 24 órán át fogadta a központ, amely az ország különböző részein fekvő tíz egészségügyi intézmény egyikébe irányította a sportolót.

Dani Gyöngyi kerekes székes vívó is igénybe vette a szolgáltatást. Elmondta, hogy az MRI vizsgálatra 3 hónap helyett csupán egy napot kellett várnia. Soron kívül fogadták a kórházban.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Módosítva: 2012.08.27 09:11, Megjelenés: 2012.08.27 09:11
Címkék: Paralimpia, London
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Paralimpia: kapaszkodó is lehet a...

Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak -...

Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra...

Farkas László, az univerzális...

Teniszezik, kosárlabdázik, sporteseményeket szervez, mindemellett pedig harmadmagával egy könyveői irodát vezet Farkas László. A 42 éves, négyszeres...

A speciális igények speciális...

Míg egy ép sportolónál maga a felkészülés vagy a verseny lehet veszélyes, addig egy parasportolónál már maga az ülő életmód, a kerekesszék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.