A lakótelepi ping-pongasztalnál dőlt el a sorsa

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A lakótelepi pinpongasztaltól vezetett az útja egyenesen Londonig a salgótarjáni születésű Csonka Andrásnak. A fiú a jobb agyfélteke helyett a balt használja gondolkodásra, s mindössze 15 éves volt, amikor először indult paralimpián.

A harmadik olimpiájára készül, pedig még csak 23 éves a salgótarjáni születésű Csonka András. Az asztaliteniszező fiú Pekingben az ötödik helyezést érte el, s kezdőként, Athénban pedig szabadjegyesként szerepelt, alig 15 évesen. Londonban egyéniben és párosban is indul, Bereczki Dezsővel.

Kapcsolódó cikkeink

– 8-9 évesen kezdtem ping-pongozni. A házunkkal szemben Salgótarjánban volt egy asztal, oda jártunk le a testvéremmel. Ő sportiskolába járt, versenyzett és érmet szerzett. Gondoltam szerzek egyet én is! Eleinte épekkel versenyeztem, és azóta is épekkel edzem. Az egyik első versenyemen látott meg Papp Dezső, aki azóta is az edzőm – mesélte a 8-as sérültségi kategóriában versenyző sportoló, aki születéskori oxigénhiány miatt jobb oldalára majdnem béna. Sérülése miatt viszont nem jobb agyféltekét használja, mint az egészségesek, hanem a balt.

Sportágában egyébként 11 kategóriában versenyeznek az asztaliteniszezők sérültségi fokuktól függően. 1-5-ig a kerekes székkel élők, 6-10-ig pedig az álló versenyzők versenyezhetnek. 11-essel a mentálisan sérültek állhatnak az asztalhoz.

A gyerekkori hobbiból gyorsan hivatás és életcél vált. András tavaly tagja volt a világbajnoki bronzérmes csapatnak, egyéniben pedig Európa bajnokságon 2007-ben ezüstérmes volt. A jelenleg Kecskeméten élő fiú azonban nem csak a sportban maximalista. – A főiskolán vállalkozás szervezés szakra járok, s jelenleg a tanulás és a sport ugyanolyan fontos, mint a tanulás. Szeretném mindkettőben a maximumot nyújtani – mondta András, aki még az ötkarikás játékok előtt másfél héttel is versenyzett, hogy minél jobb formában legyen.

– Még nem izgulok, mindig az aktuális verseny van csak előttem. A lehető legjobb helyért fogok játszani. 29-én sorsolás dönt majd arról, hogy kivel kerülök össze, akkor fogok majd dönteni a taktikáról is – mondta a versenyző, aki szabadidejében sokat foglalkozik pszichológiával és történelemmel.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Frissítve: 2012.09.01. 11:11, Megjelent: 2012.09.01. 11:11
Címkék: Paralimpia téma

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.