Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

Sokunkban felmerül a kérdés a paralimpia kapcsán, hogy vajon miért sportolnak versenyszerűen a sérült, fogyatékos emberek? Mi motiválhatja őket?

Fejes Enikő sportpszichológus kérdésünkre elmondta, hogy egyrészt ott a bizonyítás vágya, az, hogy a saját sportágában, az adott pillanatban a legjobb legyen a versenyző, a saját határait feszegesse, mi az, amire képes, valamint ott az érem, a siker is. Ezek a tényezők a paralimpikonok esetében is megjelennek, sportolónként változó azonban, hogy kit, mi késztett jobban.

Pozitív élmények, kapaszkodó

Módszerek, amelyek segítenek
A relaxációs módszer lényege, hogy megtanítanak a sportolónak egy technikát, általában az autogén tréninget, amelynek eredményeképpen lazábbak az izmai, kevésbé izgul, higgadtabb, nem borítja ki az ellenfele. Kizárja ilyenkor a külvilágot és csak arra koncentrál, amit éppen csinál. A mentális tréning lényege, hogy a sportoló gondolatban „elképzeli” önmagát, amint jól játszik, amint jó találatokat ad, mintegy előre vetíti pozitív módon a jövőt, mintha egy mozifilmben látná önmagát, amint nyer, vagy akár dobogóra áll.

A parasportolóknál kiegészülhet - és nagyon gyakran kiegészül - a motivációs háttér azzal is, hogy a veleszületett vagy szerzett sérülésüket pozitív élményekbe fordítsák át. Az élsport által sikeresebb lehet a társadalmi integráció, a közösségi élet aktívabb szereplői lehetnek, a sérülésükből fakadó hiányosságuk ellenére bebizonyíthatják, hogy mire képesek, ők is tudnak adni. Erről beszélt a WEBBetegnek Dani Gyöngyi kerekes székes vívó is.

A versenyzés egy olyan „kapaszkodót” jelenthet a paralimpikonok számára, amelynek segítségével megerősíthetik saját identitásukat. Különösen fontos lehet ez a szerzett sérülések esetén, amikor hirtelen, egyik napról a másikra megváltozik az illető életmódja. Ebben az esetben sokkal nehezebb feldolgozni a traumát, mint akkor, ha valaki valamilyen veleszületett sérüléssel él – véli Fejes Enikő.

Sokukat a sérülésük terelt a sport világába

Lehet, hogy gyermekkoruk óta rehabilitációjuk, egészséges életmódra nevelésük része volt a sport, amellyel elősegítették mozgásrendszerük fejlődését, egyéb sérült funkciójuk fejlesztését.

A sportolók többsége általában tisztában van gyengébb funkcióik mellett azokkal a képességeikkel is, amelyek erősebbek, amelyekre lehet építkezni. Ez nagy segítséget jelent abban, hogy a megfelelő sportágat űzhessék, és abban a legjobb eredményeket érjék el a bennük lévő akaraterő, kitartás segítségével.

Speciális szabályok

A paralimpikonoknál a sportpszichológiai felkészítés menete hasonló az ép sportolókéhoz, azzal a kiegészítéssel, hogy itt még fontosabb az adott sportág jellegzetességeivel, szabályaival való részletes megismerkedés, valamint a sportoló képességeinek, erősségeinek és fejlesztendő területeinek az ismerete.

Képben legyünk!
Idén a Nemzeti Paralimpiai Bizottság és a Londoni Paralimpiai Szervezőbizottság kiemelt népszerűsítő kampánnyal készült: minden héten ismertető anyagot adnak ki valamelyik játékokon szereplő sportágról. Megtudhatjuk, milyen szabályok szerint lehet a kerékpározás számban indulni, kiderül az is, hogy az öt fővel játszott látássérült futballban a labda irányváltoztatását hang jelzi.

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra...

Farkas László, az univerzális...

Teniszezik, kosárlabdázik, sporteseményeket szervez, mindemellett pedig harmadmagával egy könyveői irodát vezet Farkas László. A 42 éves, négyszeres...

Autóbalesettől a paralimpiáig

Csupán három évvel ezelőtt került a sport világába, ma pedig már a paralimpián izgulhatunk a 27 éves Lengyel Mónikáért. Az autóbalesetben...

A speciális igények speciális...

Míg egy ép sportolónál maga a felkészülés vagy a verseny lehet veszélyes, addig egy parasportolónál már maga az ülő életmód, a kerekesszék...

Száznál is több kategóriában...

A parasportolók nem csak sportáguk, hanem sérültségi szintjük alapján is kategorizálhatók. Az összesen húsz paralimpiai sportág közül több olyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.