Orvosi műhiba miatt lehet ma paralimpikon

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tíz évig volt a román vívóválogatott tagja, egy orvosi műhiba miatt azonban le kellett mondania fényesen felfelé ívelő sportkarrierjéről Osváth Richárdnak. Jobb lába lebénulása után teljesen összeomlott, ma viszont kétszeres elszántsággal készül első paralimpiájára. Az egész környezetvédelmi felügyelőség érte izgul.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Mindig is úgy képzelte el az életét, hogy sportolni fog, majd edző lesz Osváth Richárd. A Szatmárnémeti születésű sportoló 1994-ben, az iskolában kezdett vívni, majd kitűnő eredményeinek hála, hamar a román válogatott kiemelt sportolója lett.A baleset után azonban ott már nem volt lehetősége sportolni.

– 2004-2005-ben többször is megsérültem, s többször is műtötték a térdem. 2008-ban elestem, pont erre a sokszor műtött térdemre, újabb operáció következett. Ám a műtéti heg elfertőződött, így ma egyáltalán nem tudom behajlítani a lábam. Óriási lelki próbatétel volt ez nekem, ugyanis az egész életemet a sportra tettem fel. Úgy gondoltam, az aktív éveim után edzőként fogok dolgozni. 2008-ban a Testnevelési Egyetemen diplomát is szereztem, az után jött a baleset. Megpróbáltam ugyan edzőként elhelyezkedni, de nem kellettem sehova még testnevelő tanárnak sem – mesélte Osváth Richárd, akinek a sorozatos kudarcok után három év mély letargia következett.

Magyarországra jött

Kapcsolódó cikkeink

– 2011-ben hallottam először Szekeres Pálról, de akkor még azt hittem, hogy csak olyanok űzhetik a kerekes székes vívást, akik gerincsérültek, vagy hiányzik az alsó végtagjuk. Romániában egyetlen kerekes székes vívó klub sincs, így Magyarországra költöztem. Amikor aztán újra a pástra léphettem, még ha kerekes székkel is, az volt életem talán legboldogabb napja. Az, hogy elkezdhettem újra vívni új esély volt az élettől, úgy éreztem, az a 3 év, míg nem sportoltam, teljesen haszontalanul telt el – folytatta a fiatal fiú, aki tavaly tavasz óta edz újra.

– Eleinte azt gondoltam, hogy könnyű dolgom lesz a kerekes székesek között, hiszen gyerekkorom óta vívok, aztán rá kellett döbbennem, amikor már többször megvertek az ellenfeleim, hogy bizony ezt is újra kell tanulni – mondta Richárd, ám első versenyén, a sheffieldi Európa-bajnokságon azonnal aranyérmet nyert a tőrözők között. A sport iránti mérhetetlen szeretetének köszönhetően pedig már Londonban várja, hogy tőrözhessen. Nagyon keményen készül, s egyre jobban izgul.

Cél a dobogó

– Pár hónapja, ha megkérdeztek, egyértelműen az volt a válaszom, hogy az aranyért megyek. Ma már egy dobogós helynek is örülnék. Idén csak tőrben indulok egyénileg és csapatban, de Rióra meglesz a párbajtőr kvalifikáció is – mosolygott Richárd, aki azt is elárulta, ha éppen nem edz, környezetvédelmi bírságokat postáz a szabályszegőknek. A sportoló ugyanis a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségnél dolgozik ügykezelőként, így szurkolója is akad majd bőven kollégái közül.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.