Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra, ahol először szeptember 4-én küzd meg ellenfelével.

1991-ben került kerekes székbe Dani Gyöngyi, aki sokszor volt depressziós, 16 évesen pedig öngyilkos akart lenni, ezért leugrott egy négyemeletes ház tetejéről. Az életét megmentették az orvosok, azonban maradandó nyoma maradt előre megtervezett balesetének, eltört a gerince, deréktól lefelé lebénult a lába, ezért kerekes székbe került.

Dani Gyöngyi paralimpikonGyöngyi Budapesten, a Mozgássérültek Állami Intézetében ismerkedett meg több sportággal, illetve sportolóval. Azelőtt ugyanis csak a testnevelés órán mozgott, szabadidejében nem érdekelte a sportolás. Kipróbálta a kosárlabdázást, a teniszt, az erőemelést, a kerekes székes maratoni futást és a vívást. Ez utóbbinál maradt. A társaság fogta meg a legjobban, az összetartozás, az egy célért harcolás. Ezek adtak számára lelki erőt.

„Az a legnagyobb csoda, hogy kerekes székben ülve is képes vagyok valamit adni az embereknek, nem pedig az, hogy újra lábra állhatok” – mondja a sportoló, akit a londoni olimpia előtt egy hatalmas megtiszteltetés ért: Kásás Tamás és Jakabos Zsuzsanna olimpikonok mellett ő mondhatta el az esküt a többi paralimpikon nevében.

Ő is igénybe vette a Call Centert
Dani Gyöngyinek az év elején szalagszakadása volt, a sportkórház 24 órás szolgáltatásának köszönve soron kívül fogadták a sportolót, másnap elvégezték az MRI vizsgálatot, nem kellett heteket várnia.

Ez lesz a harmadik

Dani Gyöngyi rutinos paralimpikon, Athénban és Pekingben is versenyzett, nyolc éve ezüstéremmel tért haza, négy évvel ezelőtt a tőrvívó versenyszám negyeddöntőjében kiesett, így nem tudott érmet szerezni.

Úgy készül Londonba, mintha egy vb lenne, nem szabad ugyanis túlmisztifikálni a paralimpiát, mert csak túlizgulja magát az ember. Elvárás az érem, azt azonban nem árulta el a sportoló, milyen színű lenne az ideális, és melyik számban szerezné meg.

Sok mindenen múlik a sikeres szereplés: a felkészülésen, a mentális dolgokon. Túl van egy 6 hetes edzőtáboron, voltak Tatán és Egerben is felkészülésen. A lelki egyensúlyra kell most koncentrálni, ezért is jó, hogy 4 nappal korábban kint leszek Londonban, lesz idő ráhangolódni az ottani viszonyokra, lesz idő felvenni a ritmust – mondja Gyöngyi, aki mindig elmond egy imát, mielőtt a pástra gurul. A hit az én doppingom – teszi hozzá.

Dani Gyöngyi vívás közbenA vívós székem

Igen, van a hétköznapi és a vívós székem, így nevezzük ezt a merev vázas, kapaszkodóval felszerelt kerekes széket – magyarázza a sportoló. A védekezésnél hátrahúzom, a kitörésnél pedig előrelököm magam, a szék nem sokat modul el, nem cikázik, mert a kerekénél rögzítve van a pásthoz.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.