• Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra, ahol először szeptember 4-én küzd meg ellenfelével.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    1991-ben került kerekes székbe Dani Gyöngyi, aki sokszor volt depressziós, 16 évesen pedig öngyilkos akart lenni, ezért leugrott egy négyemeletes ház tetejéről. Az életét megmentették az orvosok, azonban maradandó nyoma maradt előre megtervezett balesetének, eltört a gerince, deréktól lefelé lebénult a lába, ezért kerekes székbe került.

    Hirdetés

    Gyöngyi Budapesten, a Mozgássérültek Állami Intézetében ismerkedett meg több sportággal, illetve sportolóval. Azelőtt ugyanis csak a testnevelés órán mozgott, szabadidejében nem érdekelte a sportolás. Kipróbálta a kosárlabdázást, a teniszt, az erőemelést, a kerekes székes maratoni futást és a vívást. Ez utóbbinál maradt. A társaság fogta meg a legjobban, az összetartozás, az egy célért harcolás. Ezek adtak számára lelki erőt.

    „Az a legnagyobb csoda, hogy kerekes székben ülve is képes vagyok valamit adni az embereknek, nem pedig az, hogy újra lábra állhatok” – mondja a sportoló, akit a londoni olimpia előtt egy hatalmas megtiszteltetés ért: Kásás Tamás és Jakabos Zsuzsanna olimpikonok mellett ő mondhatta el az esküt a többi paralimpikon nevében.

     

     Ő is igénybe vette a Call Centert
    Dani Gyöngyinek az év elején szalagszakadása volt, a sportkórház 24 órás szolgáltatásának köszönve soron kívül fogadták a sportolót, másnap elvégezték az MRI vizsgálatot, nem kellett heteket várnia.

    Ez lesz a harmadik

    Dani Gyöngyi rutinos paralimpikon, Athénban és Pekingben is versenyzett, nyolc éve ezüstéremmel tért haza, négy évvel ezelőtt a tőrvívó versenyszám negyeddöntőjében kiesett, így nem tudott érmet szerezni.

    Úgy készül Londonba, mintha egy vb lenne, nem szabad ugyanis túlmisztifikálni a paralimpiát, mert csak túlizgulja magát az ember. Elvárás az érem, azt azonban nem árulta el a sportoló, milyen színű lenne az ideális, és melyik számban szerezné meg.

    Sok mindenen múlik a sikeres szereplés: a felkészülésen, a mentális dolgokon. Túl van egy 6 hetes edzőtáboron, voltak Tatán és Egerben is felkészülésen. A lelki egyensúlyra kell most koncentrálni, ezért is jó, hogy 4 nappal korábban kint leszek Londonban, lesz idő ráhangolódni az ottani viszonyokra, lesz idő felvenni a ritmust – mondja Gyöngyi, aki mindig elmond egy imát, mielőtt a pástra gurul. A hit az én doppingom – teszi hozzá.

    A vívós székem

    Igen, van a hétköznapi és a vívós székem, így nevezzük ezt a merev vázas, kapaszkodóval felszerelt kerekes széket – magyarázza a sportoló. A védekezésnél hátrahúzom, a kitörésnél pedig előrelököm magam, a szék nem sokat modul el, nem cikázik, mert a kerekénél rögzítve van a pásthoz.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     
    Módosítva: 2012.09.03 13:11, Megjelenés: 2012.09.03 13:11
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    Emberfeletti teljesítmények a paralimpián

    Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén, hatalmas hajrában másodikként ér célba a versenyző. A 100 méteres síkfutásban a másik parasportoló elesik, de sántikálva is beér a célba, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadja. Ez csak két példa Londonból, minden napra jut egy-egy csodálatra érdemes teljesítmény.

    Szabó Nikolett: túl sok sérülésem volt már

    A csúcson kell abbahagyni - nyilatkozta a WEBBetegnek Szabó Nikolett látássérült paralimpikon, aki ha elhozza Londonból az aranyérmet, befejezi az élsportot. Judo kategóriában Szabó Nikolett mellett Papp Gábor versenyezhet a nyári játékokon.

    Orvosi műhiba miatt lehet ma paralimpikon

    Tíz évig volt a román vívóválogatott tagja, egy orvosi műhiba miatt azonban le kellett mondania fényesen felfelé ívelő sportkarrierjéről Osváth Richárdnak. Jobb lába lebénulása után teljesen összeomlott, ma viszont kétszeres elszántsággal készül első paralimpiájára. Az egész környezetvédelmi felügyelőség érte izgul.

    Autóbalesettől a paralimpiáig

    Csupán három évvel ezelőtt került a sport világába, ma pedig már a paralimpián izgulhatunk a 27 éves Lengyel Mónikáért. Az autóbalesetben melltől lefele lebénult fiatal lány egyedüli evezősként kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Móni azt mondja, amikor nem evez, akkor is gondolatban a vízen van.

    Sors Tamás: ismét több számban úszok Londonban

    A pécsi paralimpikon Pekingben 17 évesen szerepelt, nem is akárhogyan: ő volt az egyetlen magyar aranyérmes, 100 méter pillangón világcsúccsal nyert, azóta sem győzte le senki ezen a távon, Londonban ennek a címnek a megvédésére készül.

    A speciális igények speciális ellátást igényelnek

    Míg egy ép sportolónál maga a felkészülés vagy a verseny lehet veszélyes, addig egy parasportolónál már maga az ülő életmód, a kerekesszék hajtása is sérülés forrása lehet. A magyar paralimpiai válogatottal három fős egészségügyi személyzet tart a londoni ötkarikás játékokra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA