Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Úgynevezett VIP-szolgáltatásokat vehetnek igénybe az olimpiára készülő sportolók, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük. Szűk 80 nap múlva itt az olimpia, a felkészülések során bármi történhet.

Feladat-ellátási megállapodást kötött az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Ennek értelmében az olimpiai és paralimpiai sportolók a 2012. évi Londoni Olimpiára való sikeres felkészüléséhez korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli kiemelt egészségügyi ellátás biztosítanak – közölte az OEP a WEBBeteg kérdésére.

A rendszeres szűrővizsgálatokat és a teljesítménydiagnosztikai (laboratóriumi vagy pályán történő) vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet szerződés alapján végzi. A sportolók soron kívüli egészségügyi szakellátását pedig 10 egészségügyi szolgáltató biztosítja, külön szerződés alapján.

Ide mehetnek a sportolók

A Call Center munkatársai az alábbi 10 egészségügyi intézménnyel, valamint az OSEI-vel vannak kapcsolatban, az előre megadott, 24 órán keresztül elérhető telefonszámokon lehet őket hívni.

• BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Miskolc)
• Országos Gerincgyógyászati Központ (Budapest)
• Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (Budapest)
• Országos Sportegészségügyi Intézet (Budapest)
• Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr)
• Kastélypark Klinika (Tata)
• Semmelweis Egyetem (Budapest)
• Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged)
• Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum (Debrecen)
• Pécsi Tudományegyetem (Pécs)

Jelenleg 137 magyar színekben sportoló rendelkezik kvalifikációval, valamint a részvételi jogosultságot biztosító ”A” és ”B” szinttel a 2012. Londoni Olimpiával kapcsolatban.

Bejelentkezés a Call Centeren keresztül

Közel 350 sportoló (300 olimpikon és 50 paralimpikon) jogosult a Call Center és az egészségügyi intézmények szolgáltatásaira. Az igénybejelentés a sportoló által személyesen, lehetőség szerint a sportoló keretorvosának ellenjegyzésével történhet, egyéb esetben a keretorvos is jelentkezhet.

A Call Center munkatársai a kapott információk alapján azonnal felveszik a kapcsolatot a szerződött szolgáltatók valamelyikével, figyelembe véve a sportoló tartózkodási helyét. Ha például Debrecenben edz valamelyik sportoló, az ottani klinika jöhet szóba.

A kórház a Call Centeren keresztül bejelentkezett sportolót soron kívül, szükség szerinti diagnosztikai, terápiás, vagy rehabilitációs ellátásban részesíti. Az egészségügyi ellátást biztosító rendszer működtetése, feltételeinek kialakítása, a szükséges eszközök beszerzése, a személyi és egyéb tárgyi feltételek megteremtése és fenntartása, a kiemelt egészségügyi ellátások igénybe vételére jogosult sportolók ellátásának finanszírozása egy előre meghatározott keretösszegből történik („0 = élsportoló speciális ellátása” térítési kategória).

Amennyiben a sportoló nem ebben a formában veszi igénybe az egészségügyi ellátást, úgy annak finanszírozása a hagyományos társadalombiztosítási finanszírozáson keresztül, az adott intézmény TVK-jának terhére történik.

Hogyan látja a helyzetet Risztov Éva?

A Debreceni Sportcentrum igazolt versenyzője, Risztov Éva a WEBBetegnek elmondta, hogy bármiféle betegség, akár egy megfázás esetén a saját debreceni sportorvosát keresi fel, aki rendelési időben, vagy szükség esetén, azon kívül fogadja az úszót. „A Call Centeres lehetőségről olvastam, de konkrét információ nem jutott el hozzám. A MOB egyébként minden olimpiára készülő versenyzőtől, így tőlem is kért egy rutin orvosi vizsgálatot, amely egyebek mellett vérvételből, EGK-ből, szemészeti és fogászati ellenőrzésből állt.” Évi elmondta azt is: egy betegség, egy sérülés lelkileg is megviseli az embert, különösen egy sportolót, akit a cél megvalósításában gátolhat a kiesés, nem tud reggel elmenni edzésre, nem tudja azt csinálni, amit igazán szeret.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.