Miért gyakori az izomsérülés a focisták körében?

MTI
megjelent:

A profi focistákat sújtó sérülések mintegy harmada izomsérülés, melyek közül sok ismétlődését megelőzhetnék, ha megvárnák a teljes felépülést - állapították meg tanulmányukban svéd kutatók.

Az American Journal of Sports Medicine című szaklapban közzétett tanulmány szerint az életkor és a pálya minősége is szerepet játszik abban, hogy mennyire súlyos a szerzett sérülés.

A Linköpingi Egyetem munkatársai Jan Ekstrand vezetésével mintegy 2300 játékos sérülését tanulmányozták 2001 és 2009 között három európai futball-ligában. Az izomsérülések 92 százaléka a láb négy nagy izomcsoportjának egyikét érintette.

A sérülések hatszor gyakrabban fordultak elő mérkőzések alatt, mint edzésen. A 16-tól 21 év közötti játékosok átlagosan kisebb valószínűséggel sérültek meg, mint a 21 évesnél idősebbek. Az izomsérülések kétharmadát hirtelen rántás vagy feszítés okozta. A játékosok közül minden hatodik ismétlődő izomsérülést szenvedett el, amelynek felépülési ideje akár 30 százalékkal hosszabb, mint az első sérülésé.

A jó edzés titkai
Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen szakaszokból tevődik össze egy jól felépített rekreációs edzés, pedig a sportolás nem megfelelő szakaszai, vagy a megfelelő szakaszok hiánya gyakran vezetnek sportsérülésekhez, melyek akár maradandó mozgáskárosodást is okozhatnak. A jó edzés titkai>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.