• Dr. Földi Ildikó

        302

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Bemutatkozás:


        Még nincs feltöltött adatlap.

      • legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Nem tudom, konkrétan hogyan rakódhatott a hasára, elvileg a fehérje az izmokba épül be, a hason esetleg zsír formájában raktározódhat. Ha a fehérjét a szervezet nem tudta felhasználni, akkor a vizelettel távozik, ezért fordul elő, hogy pl. vesebetegséget tud okozni a magas fehérjetartalmú étrend, mert a vese nem tudja kiválasztani a sok fehérjét.
        Kedves kérdező! Vizsgálat nélkül nem lehet felelősségteljesen nyilatkozni a panaszairól.Keressen fel proktológust, vagy gasztroenterológust, mert megfelelő vizsgálatokkal kizárható a daganat, és Önt csak ez fogja megnyugtatni.
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy alulműködés azt jelenti, hogy a pajzsmirigye nem termel elég hormont (tiroxint rövidítve T4 és trijód-tironint rövidítve T3-t)ezért az agyalap mirigy által termelt TSH (a pajzsmirigy hormonok termelődését szabályozó hormon) szintje megemelkedik, így próbálja a pajzsmirigyet még több hormon termelésére serkenteni. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor túl sok a T4 és T3, ekkor a TSH szintje alacsony. A TSH tehát a pajzsmirigy működését jelzi, de nem a pajzsmirigy termeli, ezért magas TSH esetén pajzsmirigy alulműködés, alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködés áll fenn. Így önnek alulműködik a pajzsmirigye, ezért kell hormonpótlásban részesülnie. Célszerű a terhesség vállalását addig halasztani, míg gyógyszerszedés mellett a hormonok szintje nem normalizálódik, sok esetben a rendellenes pajzsmirigyműködés is lehet a meddőség oka. Ha a magas koleszterin szint a pajzsmirigy alulműködés miatt van, a hormonegyensúly visszaállásával ez is normalizálódni fog. A pajzsmirigy alulműködés leggyakrabban korábban lezajlott gyulladás eredményeként alakul ki, illetve ha a pajzsmirigy egy részét műtétileg eltávolítják. Uh vizsgálat során megállapítható a pajzsmirigy mérete, szerkezete, gyulladásra utaló jelek, cysták, göbök észlelhetők, de hogy Önnél mi lesz az eredmény, nem tudom előre megjósolni.
        Kedves Kérdező! Célszerű a lakóhelyéhez közel lévő idegsebészeti szakrendelést felkeresnie, a mellékelt ideggyógyászati lelet a szolnoki kórházban készült, a kórház honlapján tájékozódhat az idegsebészeti szakrendelés elérhetőségeiről is. Érdemes háziorvosától is tanácsot kérnie, hová forduljon, illetve beutalót is ő fog adni a rendelésre.
        Kedves Kérdező! Függ az autoimmun betegség típusától is, milyen kezelés szükséges (pl. egy szervet érintő pl. pajzsmirigybetegség, vagy több szervet érintő, ún. szisztémás autoimmun betegség). Autoimmun betegségek kezelésére specializálódott szakrendelések az orvosi egyetemi központokban (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) biztosan elérhetőek, célszerű a lakóhelyéhez legközelebbit választani.
        Kedves Kérdező! Érdemes lenne ezt a kezelőorvosával megbeszélnie, hiszen ő látja a lábának az állapotát, azt, hogy a thrombózist követően milyen a vénás keringése, illetve a kompressziós fokozatot is ő tudja megítélni, valamint receptre ezek a harisnyák felírhatók, így lényegesen olcsóbbak, mint recept nélkül. A méret megállapításában segíthet a boltban történő előzetes lábkörfogat mérés, és ez alapján egy táblázat segítségével ki tudják választani a legmegfelelőbbet. Ha esetleg így sem találnak megfelelőt, egyedi méret készítésére is van lehetőség.
        Kedves Lilla! Ez teljesen negatív Uh lelet, semmi kóros nincs benne. Az epe normálisan folyékony állagú.Ezek alapján nincs további teendője, ha panaszai sincsenek.
        Kedves Kérdező! Fontos lenne tudni esetleg a korábbi vetélés körülményeit (hányadik héten történt, spontán vetélés volt-e, be kellett-e avatkozni műszeresen, volt-e szövettani vagy genetikai viszgálata az elhalt embriónak-magzatnak stb) egyáltalán nem biztos, hogy ez összefügg a thrombózishajlammal. A thrombózis kialakulásánál általában több tényező játszik szerepet, ezek között vannak öröklött és szerzett (pl terhesség, gyermekágy, trauma, immobilitás, stb..) faktorok. Fontos tudni, hogy bizonyos öröklött véralvadási zavarok, amik thrombózisra hajlamosíthatnak (pl protein C, protein S deficeincia) terhesség alatt pontosan nem vizsgálhatók, mivel a hormonok hatására terhesség alatt egészséges egyénekben is megváltozik a szintjük, így ilyenkor ezekről nem lehet véleményt mondani. Szerencsésebb lett volna ezeket a vizsgálatokat az újabb terhesség vállalása előtt elvégeztetni. Bizonyos eltéréseket (pl Leiden mutáció) azonban ki lehet mutatni. Minden esetben fel kell mérni a rizikófaktorokat, és ezt követően dönteni a kezelés módjáról, időtartamáról.Őszintén szólva én az előzmények alapján egyelőre nem látom teljesen indokoltnak a kezelést, bár nem vagyok haematológus sem ( de klinikai és személyes tapasztalatom is van a témában). Azt javasolnám, keressen fel speciális (véralvadási zavarokkal foglakozó) ún. haemostasis szakrendelést (Debrecenbena Klinikán és Budapesten biztosan van ilyen), ahol nagy gyakorlattal rendelkeznek a hasonló esetek ellátásában. Érdemes lenne édesanyjánál is elvégezni az un. thrombofilia vizsgálatokat, ha ezek eddig nem történtek meg. A heparin a magzatra nem káros, ha szükséges valóban a terhesség végéig és a gyermekágyban is alkalmazandó. A vérlemezke szám rendben van, ezt azért ellenőrzik rutinszerűen, mert a heparin ritkán okozhat vérlemezke szám csökkenést (heparin indukálta thrombocytopeniát), de Önnél erről az adatok alapján nincsen szó.
        Kedves Kérdező! A mellkasi folyadékgyülemnek több oka is lehet (pl szívelégtelenség, mellhártya gyulladás, tüdőgyulladás, daganatos betegség, de megjelenhet pl májzsugor esetén vagy nyirokkeringési problémák esetén is stb). Fontos a leszívott mellkasi folyadék vizsgálata (véres-e, milyen a fehérje tartalma, van-e benne vér, gyulladásos vagy daganatsejtek, baktériumok....).Emellett több vizsgálati lehetőség van a különböző tüdőbetegségek megállapítására (mellkas rtg, légzésfunkciós vizsgálat, hörgőtükrözés, mellkas CT), nem tudom, ezek közül melyek voltak már az édesapjánál, és milyen eredményt mutattak. Fontos lenne tudni, pl dohányzik/dohányzott-e az édesapja, vannak-e egyéb tünetei (pl fogyás, vérszegénység, magasabb gyulladást jelző értékek..), ha a szívbetegség kizárható, leggyakrabban daganatos betegség vagy fertőzés állhat a háttérben.
        Kedves Kérdező! A limfóma a nyiroksejtek (limfocyták) rosszindulatú "daganata". A kóros sejtek jellemzői alapján osztályozzák a betegséget, ez alapján nagyon sok altípust lehet elkülöníteni, Önnél a vizsgálat follikuláris limfómát igazolt. Az egresszív és az indolens megnevezés a betegség általános lefolyására utal, vannak olyan szövettani típusok, amik ún. agresszív limfómák: ez azt jelenti, hogy a kóros sejtek gyorsan osztódnak, és kezelés nélkül hamar elhatalmasodik a betegség, viszont a kemoterápiára általában jól reagálnak. Az indolens limfómák esetében lassabb a sejtek osztódása, de a kemoterápiás kezelésre kevésbé érzékenyek. Ezek általános megfigyelések, minden betegnél egyedi, hogy adott kezelésre hogyan reagál. A follikuláris limfóma ilyen szempontból az indolens csoportba tartozik. Mindenképpen kemoterápiás kezelés szükséges, de az elmúlt években sokat fejlődött a limfómák kezelése, számos új és nagyon hatékony gyógyszer került forgalomba, amivel egyre jobb eredmények érhetők el. A teljes gyógyulásról előre nem lehet véleményt mondani, erre a lehetőséget a kezelések után a kezelőorvosától kell majd kérdeznie. Ami jelenleg a lényeg, mihamarabb olyan központba kerüljön, (gondolom Budapesten ilyen haematológiai osztályra küldték) ahol a limfómás betegek kezelésében nagy tapasztalat és a legkorszerűbb gyógyszerek állnak rendelkezésre és elkezdődjön a kezelés.
        Kedves Kérdező! Ezek az értékek jók( a vérnyomás fölső határ 140/90Hgmm, alsó 100/60Hgmm, de az alacsonyabb általában nem kóros attól is függ, hogy okoz-e panaszt). 1-1 mérés eredményéből nem szabad messzemenő következtetést levonni, főképp ha a határértéket éppen súrolja és panasz nincs, kivéve ha az kiugróan magas (pl 180/100Hgmm). A pulzus normál tartománya általában 60-100/min, de pl sportolásnál ennél magasabb (pl 110-120/min) nyugalomban, alvás közben, vagy fiatal, sportos felnőttekben 50-60/min érték is normális. Szerintem ezek az értékek (amennyiben nem okoznak Önnek panaszt) nem tekinthetők kórosnak.
        Kedves kérdező! Elképzelhető, hogy az erős köhögés, szapora légvétel (hyperventilláció) miatt magas széndioxid és alacsony oxigén szint alakult ki a szervezetében, és ez okozhat szédülést, ájulást. Mihamarabb keresse fel gondozó orvosát, mert ez nagyon komoly tünet, légzési elégtelenséget jelez elképzelhető, hogy a kezelésen módosítani kell. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyik leghatékonyabb "gyógyszer" a dohányzás abbahagyása lenne! A lábdagadásnak számos oka lehet (egyik oldali vagy mindkét lábfeje dagad? )ennek tisztázására keresse fel háziorvosát!
        Kedves Kérdező! Az új és a régi gyógyszernek is ugyanaz a hatóanyaga, (amlodipine)tehát gyakorlatilag ugyanazt a gyógyszert szedi. Mindkettőből létezik 5 és 10mg-os kiszerelés is. Valószínűleg Ön korábban a 10 mg-os felét, azaz 5mg-ot szedett, és most az új gyógyszer eleve 5 mg-os, tehát ebből egy egész szemet kell bevenni ugyanazon hatás eléréséhez. Hasonlítsa össze a korábbi illetve jelenlegi gyógyszeres dobozát, gyógyszerleírást! Ha így sem egyértelmű a helyzet, kérdezze meg kezelőorvosát!
        Kedves Kérdező! Limfómák kialakulása során a limfocyták képződése, érése szenved zavart, egy-egy sejt "megbolondul", és megakad egy érési, fejlődési szinten, és kontrollálatlanul osztódik, szaporodik: felhalmozódnak az éretlen és valódi működésüket ellátni képtelen sejtek, ez okozza a tüneteket. Attól függően, hogy ez a hiba melyik érési szakaszban történik, és a kóros sejtek hogyan jellemezhetőek nevezik el a betegséget (T vagy B sejtes, kis vagy nagysejtes stb...). tehát Önnek nem kétféle betegsége van, hanem a kissejtes limfóma valószínűleg átalakult nagysejtessé, ami azt jelenti, hogy továbbra is a limfocyták betegek, csak a betegség előrehaladtával megváltoztak a kóros sejtek jellemzői, más a méretük, más gyógyszerre érzékenyek stb... Általánosságban elmondható, hogy a nagysejtes lymphomák érzékenyebbek a kemoterápiára, mint a kis sejtesek, de az adott egyén állapotát, kemotherápiára adott válaszát, társbetegségeket, a limfóma pontos típusát és sejtszintszű jellemzőit is figyelembe kell venni a prognózis becslésénél. Ezen információkat a kezelőorvosa ismeri, így a jövőbeli kilátásokról, kezelési lehetőségekről/kezelések szükségességéről ő tud pontos felvilágosítást adni.
        Kedves Kérdező! Csak azt tudom tanácsolni, mihamarabb menjen vissza az Önt gondozó immunológushoz, mert elég sok és kifejezett új tünet jelent meg, mindenképpen tisztázni kell, nem-e egy másik immunológiai betegség is(pl systemás sclerosis) kialakult Önnél. Ennek tisztázásához újabb vizsgálatok, a kezeléshez újabb gyógyszerek szükségesek.