Az alkoholfogyasztás jó oldala

MTI
megjelent:

Jobb az egészsége azoknak az embereknek, akik mértéktartóan, de isznak alkoholt, mint az antialkoholistáknak - állapították meg szerdán közzétett tanulmányukban francia kutatók.

A szakemberek úgy vélik, nem az alkohol közvetlen hatása okozza az egészségügyi előnyök többségét, hanem olyan közvetett hatások, mint a stressz csökkenése, a több mozgás és a jobb társadalmi helyzet.

Mint Boris Hansel kutatásvezető elmondta, a mértékletes alkoholfogyasztás jellemzően a magasabb társadalmi státusz sajátja, amelyben jobb az emberek általános egészségi állapota és alacsonyabb a kardiovaszkuláris kockázat.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>
A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésben van a krónikus májbetegségekkel, több ráktípussal és a szívproblémákkal; az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente világszerte 2,3 millió halálesetért felelős. Hansel és kutatócsoportja csaknem 150 ezer francia embert tanulmányozott.

A vizsgálatba bevontakat négy csoportba osztották: soha nem ivók, napi 10 gramm alkoholnál kevesebbet fogyasztók, mértékletesen ivók (10-30 gramm alkohol naponta), illetve nagyivók (napi 30 grammnál több alkohol) csoportjaiba.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
Egy adagnak 10 gramm alkohol számít, ez például 1,2 deciliter 12 százalékos alkoholtartalmú bornak felel meg. Megállapították, hogy a nők és a férfiak körében is a mértékletesen ivók általános egészségi állapota volt a legjobb.

Az ebbe a körbe tartozó férfiaknál alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, lassabb volt a szívritmusuk, kisebb volt náluk a stressz, kevesebb a depresszió és alacsonyabb a testtömegindexük.

A mértékletesen ivó nők vérnyomása is alacsonyabbnak bizonyult, ráadásul karcsúbbak is voltak. A tanulmány a Nature csoporthoz tartozó European Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)
Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.
Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)és tünetei >>

(MTI)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.