Alkohol mellrák

Tisztelt Doktornő Szégyenteljesen írom le a sorokat…sajnos az utóbbi 7-8 évben a hétvége egyik napján általában szombatonkent megiszom 2-2,5 dl whiskyt, vagy vodkát a délelőtti takarítás és főzés során kiadva az egész heti stresszt (viszonylag magas beosztásban dolgozom napi 10-12 órát sokszor nagyon nagy a nyomás) A Covid időszakában sajnos többet is. A hét többi napján semmit sem iszom. Megdöbbenve olvastam a neten néhány hete, hogy a premenopauzában levő nők akik rohamivók mellrák fokozott veszélyének vannak kitéve. Most töltöttem be 42. évemet és nagyon megijedtem a Google-on talált információktól. Ha ezt tudom biztos hogy felhagyok ezzel a rossz szokással. 3 hete nem is ittam nem is fogok nem hiányzik. Ön szerint az elmúlt 7-8 év végzetes lesz számomra? Járok szűrésre a mellem nem, denz és minden eredményem uh és a mammo is jó., De a jobb mellem sokat fájdogál mostanában ezért félévente mell uh-ra is járok. A laborok is jók. Igaz ez, hogy a tartós heti egyszeri mértéktelen ivástól mellrákom lesz? Életem első 35 évében évente 1-2 alkalommal fogyasztottam alkoholt. Köszönöm ha válaszol erre a talán nem is ide illő kérdésre. A mellrák miatt gondoltam, hogy esetleg tud állást foglalni. Tisztelettel Mogyorósi Judit

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat témában

Tisztelt Mogyorósi Judit! Az emlő daganatok rizikó faktorai között a tankönyvekben is felsorolják az alkohol fogyasztást. Van olyan szakkönyv, ahol hozzáteszik: a “túlzott” jelzőt is.Az orvosi szakirodalmat áttekintve évente kb. 100 tudományos közlemény jelenik meg ezzel kapcsolatban. Ezeket nem néztem át, csak néhány érdekes cikket olvastam el. Legtöbb adatot az Amerikai Egyesült Államokból és annál kevesebbet Európából ismertetnek. A Föld további tájékairól viszonylag hiányos ismereteink vannak a témával kapcsolatban. Összességében leszögezik, hogy az emlő daganatok kialakulásában több, mint 8 %-ban szerepet játszik az alkohol fogyasztás, és az emlő daganatban elhunytak esetében ez az arány körülbelül 7 %. Abban egyet értenek, hogy 1 pohár alkohol is már rizikó tényezőnek számít. A vörös bor esetén a különböző flavonoidok (ami a vörös színt is okozzák) illetve a sörben lévő maláta és komló összetevői inkább csökkentik az emlő daganat rizikóját. A tömény szeszes italoknak nem ismert az ilyen tulajdonságuk. Valóban leírtak olyan adatokat, hogy a hétvégi nagyobb adag - 7 vagy annál több - elősegíti az emlő daganatok kialakulását. Fiatal, még menstruáló egyének rizikója nagyobb. Az alkohol és lebomlási termékei valóban az emlő, denzitását (sűrűség) növelik. Ilyen esetekben nehezebb egy-egy körülírt képletet az emlő állományában felismerni. Másrészt a, denz emlőkben nagyobb az emlőrák rizikója. Az alkohol lebomlási termékét, az acetaldehidet a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a karcinogének (rosszindulatú daganatok kialakulásában szerepet játszó) anyagok csoportjába sorolta. Az alkohol és lebomlási termékeinek szerepe a daganatok kialakulásában összetett, s nem minden részlet ismert. Azt meg lehet állapítani, hogy a hormonális hatással függ össze, a máj hormonokat átalakító szerepével illetve közvetlenül a sejt örökítő anyagát (DNS) is károsíthatja az emlő szövetben. A B-vitaminok hatása is csökken etilalkohol fogyasztása után. Legújabb adatok bizonyítják, hogy a bél baktérium egyensúlyát (mikorbion) is megváltoztatja az alkohol. A fentiek alapján nem javaslom a rendszeres alkohol fogyasztást. A megtörtént dolgokat nem tudjuk visszafordítani. Ennek megfelelően rendszeres emlő képalkotó vizsgálat elvégzése (mammografia, ultrahang, stb…) javasolt, havi emlő önvizsgálat mellett. Pontosan nem meghatározható, hogy az Ön által fogyasztott alkohol mekkora mértékben károsította az emlő szövetét s hogy a későbbiek során ebből emlő daganat is kifejlődik-e vagy sem. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. március 29.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Megoperált mellrák kontrolljának menete
Kedves Doktornő! Egy évvel ezelőtt operáltak mellrákkal, utána 15 db sugarat kaptam tavaly júniusban. A diagnózisom: tu.mammae l.d. st. postop pT1cpN0 3...
Műtét előtt
T. Doktornő. Lassan közeleg melldaganatom műtét ideje.. Most ezzel kapcsolatban kérném az Ön véleményét a csatolt leleteim alapján. Az igazolt malignus...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos leírásával:Szakadozott...