Prosztatarák szűrése PSA- és genetikai teszt kombinációjával

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A PSA szűrés és egy új vizeletvizsgálattal történő genetikai szűrés kombinációja javíthatja a prosztatarák felismerésének érzékenységét.

A prosztatarák korai felismerésérében a PSA (prosztata specifikus antigén) szűrése és a rektális digitális vizsgálat számít standard eljárásnak . Általában 50 év felett javasoljuk a férfiaknak a PSA teszt elvégzését, egyes esetekben korábban, azaz már 40 éves kortól javasolt a teszt, ha magasabb a rizikó a daganat kialakulására, például ha a családban már előfordult a prosztatarák. Akár a magas PSA szint, akár a prosztata végbélen keresztüli tapintás-vizsgálata során felmerül rosszindulatú daganatos betegség gyanúja, prosztata biopszia elvégzése indokolt.

Hogy működik az új vizeletteszt?

Egyéb vizsgálatok

Intravénás urographia. A húgyutak (vesék, húgyvezetékek, húgyhólyag, húgycső) vizsgálata történhet intravénás urographia segítségével. Ennek során a beteg kontrasztanyagot tartalmazó injekciót kap, ezután meghatározott időpontokban hasi-kismedencei röntgenfelvételek készülnek, melyeken a kontrasztanyag miatt a húgyutak jól kirajzolódnak. Az eljárás rutinszerűen nem végzendő.
Endoszkópos vizsgálat. Az alsó húgyutak endoszkóppal történő vizsgálata szintén nem rutinvizsgálat. Ennek során a húgycsövön keresztül egy vékony, hosszú eszközt vezetnek fel a húgyhólyagba, amelynek végén egy apró kamera van. A kamera által közvetített kép egy képernyőn megjelenik, ami alapján az orvos tájékozódni tud az alsó húgyutak állapotáról, betegségeiről. Szükséges esetben szövettani mintavételre is alkalmas.

Az új módszer a vizeletből szűri ki két genetikai marker jelenlétét. A Michigan Health System Egyetem kutatói egy olyan módszert fejlesztettek ki, mely a vizeletben két genetikai markert képes azonosítani. Ezek a genetikai markerek a TMPRSS2:ERG és a PCA3, melyek prosztatarákos betegekben expresszálódnak. Az első genetikai marker akkor alakul ki, ha két gén hasad (a TMPRSS2 és az ERG gén), majd fúzionál, ez a prosztatarákos betegek mintegy felében fordul elő. A másik genetikai marker, a PCA3 szűrésére is alkalmas az új vizeletteszt. Igazolták, hogy a PCA3 génről képződő messenger (hírvivő) RNS prosztatarák esetében az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben fejeződik ki, a prosztatarákos esetek több mint 95%-ában ez a genetikai marker megtalálható.

Ezzel szemben a PSA nemcsak prosztata specifikus, a páciens prosztata mérete is befolyásolja, jóindulatú prosztata megnagyobbodás és prosztatagyulladás esetében is emelkedik a vérben lévő szintje.

Több mint ezer férfi bevonásával készült egy tanulmány, akiknek a PSA szintje emelkedett volt, és akiknél prosztata-eltávolítás történt, a biopszia eredményeit összevették a genetikai teszt eredményével, és az eredmények közt összefüggést találtak. A vizeletvizsgálatok eredményei a daganat agresszivitásával is korreláltak. A daganat agresszivitásának jelezésére sem a PSA, sem a biopszia nem alkalmas.

A PSA és a vizeletteszt együttes alkalmazásával jobban megbecsülhető a kockázat

Az új vizeletteszt és a PSA együttesen igen érzékenyek a prosztatarák szűrésére. A magas PSA szint következtében évente az USA-ban egymillió prosztata biopszia történik, de mint egyéb tesztek, a PSA is adhat fals eredményeket, ennek következtében olyanoknál is elvégzik a biopsziát, akiknél később igazolódik, hogy nincs is jelen rosszindulatú daganat. Ez az új módszer lehetővé teszi a pontosabb szűrést, így remélhetőleg célzottabban fognak történni a biopsziás vizsgálatok is.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.