Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A prosztatadaganat rizikófaktorainak többségét (mint az életkor, öröklődő hajlam) sajnos nem tudjuk befolyásolni. A kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő életmóddal a betegségre hajlamos férfiak is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében.

A prosztatarák téma cikkei
6/1 Mi a prosztatarák?
6/2 Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?
6/3 A prosztatarák tünetei
6/4 A prosztatarák diagnózisa
6/5 A prosztatarák kezelése
6/6 A prosztatarák megelőzése

A prosztatarák kialakulásáért egyértelműen felelőssé tehető tényezőket még nem sikerült meghatároznia az orvostudománynak, ugyanakkor jól láthatóak azok a hajlamosító tényezők, amelyek jelenlétükkel fokozzák a betegség kockázatát.

A kockázati tényezők sorában első az életkor, amely sajnos nem befolyásolható. Az életkor előrehaladásával a betegség előfordulási aránya növekszik, a leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő.

Statisztikailag igazolt tény az is, hogy akinek családjában a betegség előfordult, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, különösen akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon fedezték fel a betegséget. Ez a megfigyelés genetikai tényezők szerepére utal.

Movember mozgalom

A Movember egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden évben novemberben rendeznek meg. A férfiak a hónap elején megborotválkoznak és egy hónapon át bajuszt vagy szakállat növesztenek. Ez játékos szimbóluma annak, hogy fontosnak tartják saját egészségük megőrzését. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedéseinek és a prosztatarák magas arányára, amely rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. Forrás: Movember Hungary

Hogyan előzhető meg a betegség?

A megelőzés legfontosabb fegyvere a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente - ha lehetséges, urológus szakorvossal - vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A vizsgálat nem kellemes ugyan, de nagyon rövid ideig tart, nem fájdalmas, és a hasznossága miatt nem szabad azt elhanyagolni. A prosztatarákból való felgyógyulásra, a minél jobb életminőség elérése szempontjából mindennél fontosabb a korai felismerés!
A megelőzést szolgálja a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás - a sok növényi eredetű táplálék fogyasztása, az elhízás kerülése - szem előtt tartása.

Bizonyosnak látszik, hogy a hormonok szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában. A férfi nemi hormonok (androgének) közül a tesztoszteron az, amely leginkább szerepet játszik a betegség kialakulásában. Olyan férfiaknál, akiknek heréit eltávolították, nem találkozni prosztatarákkal. A hormonális hajlamosító tényezőkkel kapcsolatban jelenleg is folynak a vizsgálatok a szexuális aktivitás és a prosztatarák viszonyára vonatkozóan.

Figyeljen életmódjára!

Több, hosszú generációkon átívelő vizsgálat igazolta, hogy egyes népcsoportoknál - elsősorban az ázsiai népek esetében - a betegség ritkábban fordul elő, ugyanakkor az Amerikában élő ázsiai származásúak körében a betegség előfordulása már megegyezik az amerikai lakosságéval. Ebből arra lehet következtetni, hogy a betegség szempontjából a meghatározó körülmény valószínűleg a földrajzi régiónként eltérő életmódban keresendő.

Ilyen tényező lehet a táplálkozás: valószínűleg a zsírban gazdag, vitaminban és növényi eredetű táplálékban szegény étrend növeli a betegség kockázatát. Védő tényezőként az E- és C- vitamin, a cink és a szelén szerepe emelhető ki.

Más vizsgálati eredmények szerint fokozott kockázatnak vannak kitéve a kadmiummal dolgozó férfiak is, nekik fokozottan be kell tartaniuk a munkavédelmi előírásokat.

Ez is érdekelheti Mely anyagok okozhatnak rákot?

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.