Székletvér: a rejtett vérzés kimutatásának lehetőségei

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A székletben jelentkező vér akár nagyon súlyos betegségek tünete lehet, ezért mindenképp komolyan kell venni a jelenlétét. A nehézséget az elenti, hogy a székletvér szabad szemmel nem mindig látható. Ebben az esetben laboratóriumi vizsgálatok, vagy akár az otthoni környezetben végzett gyorstesztek állnak rendelkezésre.

A székletben megjelenő vért mindig komolyan kell venni. Az ártalmatlan aranyértől kezdve akár nagyon súlyos betegségek - pl. a vastagbélrák - egyik tünete lehet, ezért utána kell járni, mi okozza. Az, hogy a székletben szabad szemmel láthatóak-e a vérnyomok, vagy csak vizsgálattal mutathatók ki (okkult vérzés), a vérzés helyétől és mennyiségétől függ.

Rejtett vagy szemmel látható?

A széklet színének változása utalhat a tápcsatornai vérzésre, még akkor is, ha konkrétan vért nem látunk. Ha bordós, nagyon sötét, feketésbarna vagy szurokszéklet ürül, akkor a vérzés forrása a nyelőcsőben, a bélcsatorna első szakaszában, a gyomorban vagy a vékonybélben található. Ilyenkor, mielőtt a végbélnyíláson át távozna, megemésztődik a vér, feketésbarna árnyalatúvá válik.

Sok esetben azonban a felső tápcsatornai vérzés nem folyamatos, vagy nem olyan mértékű, hogy a széklet színét megváltoztassa, így székletvér nem látható szabad szemmel, és csak székletvér-teszt segítségével mutatható ki.

Szabad szemmel is látható a vér a székletben, ha a vér a vastagbél alsó részéből, a végbélből vagy a végbélnyílásból ered. Rendszerint minél közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz, annál világosabb, élénkebb piros színű. Ebben az esetben általában a széklet külső felületén vagy a vécépapíron látható. A szemmel látható pirosas székletvér általában aranyeret, vagy valamilyen gyulladásos bélbetegséget jelez. Ha a vérfolt kevésbé élénkpiros, utalhat végbélpolipra, vagy rákos elváltozásra a vastag- és végbél, illetve a hasnyálmirigy területén.

Részletesen Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

Székletvér tesztek - Mikor indokolt a vizsgálat?

A rejtett székletvér kimutatására tesztet akkor érdemes végezni,

  • ha a laboratóriumi leletekben vérszegénység látszik,
  • ha a betegnél vagy a családjában korábban már fordult elő gyomor-bélrendszeri betegség (fekély, gyulladás, daganat),
  • ha ismeretlen eredetű fogyás a panasz (ami utalhat bélrendszeri betegségre).

Ha a rokonság körében már előfordult bélrendszert érintő daganatos elváltozás, akkor az önellenőrzést kezdjük meg 10 évvel korábban, mint ahogy a rokonnál kiderült a betegség (ha 40 évesen igazolódott pl. az édesapa betegsége, akkor a gyermekeknél már 30 éves koruktól indokolt a rendszeres önellenőrzés). 50 éves kor felett akkor is célszerű az 1-2 évente végzett önvizsgálat, ha a családi kórtörténetben nem szerepelnek ilyen jellegű betegségek.

Hogyan végezhető el a székletvérteszt?

A rejtett vért laboratóriumi székletviszgálatok is kimutatják (Weber-teszt), ugyanakkor a patikákban megvásárolható székletvér gyorstesztek is segítenek az otthoni önellenőrzésben.

Mivel a legtöbb tápcsatornai vérzésforrás nem vérzik folyamatosan, csak időszakosan, így érdemes több, általában három egymást követő nap a székletmintát megvizsgálni.

Menstruáció, valamint heveny aranyeres panaszok, véres vizeletet okozó húgyúti fertőzés esetén nem adható minta, mert az pozitív eredményt adhat még akkor is, ha egyébként a tápcsatornában nincs vérzésforrás. Ilyen esetben a gyógyulás után végezhető el a teszt. Hasmenéses széklet sem alkalmas mintavételre, a panasz elmúltával lehetséges csak a vizsgálat.

Érdemes elhagyni azokat a gyógyszereket, amik potenciálisan nyálkahártya irritációt, gyulladást okozhatnak az emésztőrendszerben (pl. aspirin).

A székletvér teszt előtti napokban érdemes kerülni a nem teljesen átsütött húsételeket, véreshurkát, ugyanakkor a legújabb székletvér tesztek emberi vér specifikusak, meg tudják különböztetni az állati eredetű vértől.

Pozitív teszt esetén

Amennyiben a teszt eredménye pozitív, érdemes felkeresni egy szakorvost, aki a lehető leghamarabb felállíthatja a pontos diagnózist, és előírhatja a szükséges kezelést.

A pozitív székletvér teszt nem minden esetben utal olyan súlyos emésztőrendszeri betegségre, mint a vastagbélrák vagy a gyomorfekély. A teszt sajnos nem egészen specifikus tápcsatornai vérzés tekintetében, mert rejtett véres székletet okozhat akár vérzéssel járó fogászati beavatkozás, orrvérzés, véres húsétel elfogyasztása is, továbbá nem nyújt információt a vérzés forrásáról sem. Pozitív teszt esetén ezért orvosa további vizsgálatokat javasol.

A székletvér teszt nem helyettesíti a vastagbélrákszűrésre használt kolonoszkópiát, ami a gyorsteszttel szemben megfelelő módszer a diagnózis felállítására.

Kapcsolódó A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.