Ilyen gondok is okozhatnak vashiányt

Szponzorált tartalom
megjelent:

A vashiány kialakulásának számos oka lehet, bizonyos fel nem ismert vagy kezeletlen betegségek, ételallergiák is a nyomelem hiányához vezethetnek, gátolva annak felszívódását, hasznosulását. Oka lehet például a gluténérzékenység is, amely, ha észrevétlen marad, a kellemetlen tünetek sokasága mellett akár vérszegénységet is eredményezhet. (x)

Ételallergia, betegségek is okozhatnak vashiányt

A lisztérzékenységként vagy gluténérzékenységként is emlegetett cöliákia a közhiedelemmel ellentétben nem allergia, hanem olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulását okozza éppen azon a bélszakaszon, amelyen a vas szívódik, szívódna fel. A nők hajlamosak azt gondolni, hogy a túl erős menzesz vagy egy fogyókúra, húsmentes diéta miatt lett vashiányuk, ami akár igaz is lehet, ám sokszor egészen más okok állhatnak a háttérben, amelyek észrevétlenek maradhatnak.

Cöliákiában például – amely a vashiányhoz hasonlóan nem specifikus tünetekkel jár – az elfogyasztott tápanyagok a károsodott bélbolyhok miatt nem szívódnak fel megfelelően, így megjelennek a hiánybetegségek, köztük nagyon gyakran a vashiány. De a vasraktárak kiürüléséért többek között a gyulladásos bélbetegségek vagy a hányással és hasmenéssel járó fertőzések, valamint a szintén gyakori hasmenéssel járó laktózérzékenység is felelős lehet. Érdemes reflux vagy gyomorfekély esetén is gondolni vashiányra, ugyanis a problémák kezelésére használatos gyógyszerek akadályozhatják a vasfelszívódást. Gondot okozhat az is, ha valaki evészavarral, például anorexiával vagy bulimiával küzd, és ennek következtében nem visz be elegendő mennyiségű tápanyagot, így megfelelő mennyiségű vasat sem a szervezetébe.

A vas elengedhetetlenül szükséges a szervezetünk számára

A vas nélkülözhetetlen nyomelem a szervezetünk számára, hiszen szerepe van a vérképzésben, az oxigénszállításban, illetve segíti a sejtek energiatermelő folyamatait is. Mivel a szervezet nem képes előállítani, a széklettel, verítékkel, levált hámsejtekkel veszített vasat nekünk kell pótolni, legegyszerűbben kiegyensúlyozott táplálkozással. A vas hiánya rontja a testi erőnlétet és csökkenti a szervezet energiaszintjét. Ha hagyjuk, hogy a vasraktáraink teljesen kiürüljenek, vashiányos anémia, azaz vérszegénység alakulhat ki, amely az alváshiány egyik legveszélyesebb következménye, súlyos, akár életet is veszélyeztető betegség.vaspótlás

Ha ilyen tüneteink vannak, gondoljunk a vashiányra

Vashiányban csökkenni kezd a hemoglobinszint, a vörösvértestek emiatt a szokásosnál kisebbek és halványabbak lesznek, kevesebb oxigént tudnak eljuttatni a sejtekbe és a szervekbe. A vashiány tünetei nem specifikusak, ezért nem minden esetben ismerjük fel, mi lehet a problémánk oka. Ha azt vesszük észre, hogy hullik a hajunk, sápadt a bőrünk és folyton fáradtak vagyunk, esetleg rendszeresen fáj a fejünk, gyengének érezzük magunkat, szédülünk vagy szaporán ver a szívünk, gyanakodhatunk a vashiányra. Ha felismerjük a vashiányt, minél előbb kezdjük meg a vas pótlását.

Hatásos segítség a Maltofer rágótabletta

Fontos, hogy gyógyszerminőségű, biztonságos és megbízható készítményt válasszunk, ha hatékonyan szeretnénk pótolni a vasat. A bizonyítottan hatásos Maltofer rágótablettából csak annyi vas szívódik fel, amennyire a szervezetnek szüksége van, ezért a véletlen túladagolása sem okozhat gondot. A kellemes csokoládéízű Maltofer rágótabletta szedése kényelmes, mivel bármikor bevehető, étkezéssel és más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. A vas(II)-sókat tartalmazó egyéb vaspótlókhoz képest lényegesen kevésbé okoz székrekedést is. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül is kapható bármelyik patikában. Glutén- és laktózérzékenyek is szedhetik.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.