Petefészek téma

Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, nőgyógyász, Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu
2022-09-22 11:33

A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás.

A leggyakoribb PCOS-tévhitek

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász
2022-07-09 17:42

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

A női meddőség

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Csősz György, nőgyógyász
2022-04-22 16:03

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos, Dr. Farkas Ágnes, nőgyógyász
2022-01-05 11:03
PCOS

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Petefészekciszta: érdemes megműttetni?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
2018-11-02 14:55

Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészekszövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.

Meddőség: a pajzsmirigy működése a petefészekre is hat

Budai Endokrinközpont
2017-09-15 20:09

A pajzsmirigy gyulladása vagy csökkent működése akár önmagában is meddőséget, vetélést okozhat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a pajzsmirigy működésére ható hormonok a petefészek működését is befolyásolják. A petefészek által termelt hormon szintjének ellenőrzése meddőség, vetélés, korai klimax esetén és lombikprogram előtt is javasolt.

PCOS: A meddőség leggyakoribb oka

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
2017-09-04 21:41

Ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők egyik leggyakoribb hormonbetegsége a PCOS. Csak nálunk körülbelül félmillió hölgyet érint - mondta el Dr. Valicskó Viktória, belgyógyász-diabetológus.

A mellrák kezelése

WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, Dr. Sasi Szabó László
2017-04-18 20:01

Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulási esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.