• Hirsutizmus - Túlzott szőrnövekedés és a PCOS

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

    A PCOS egy hormonális rendellenesség, mely a fogamzóképes korú nőket érinti, és többek között olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nemkívánatos, túlzott szőrnövekedés, a hirsutizmus. Mi okozza, és mit tehet ellene?

    Az egész a hormonokról szól

    Tudjuk, hogy a PCOS olyan hormonális rendellenesség, mely messzemenő következményekkel jár. Az inzulint termelő sejtek túlságosan érzékenyek, túl sok inzulint állítanak elő, ami hiperinzulinémiát okoz. A túlzott inzulin hatására a petefészek túl sok tesztoszteront termel, ami egyfajta férfi nemi hormon (androgén). Bár minden nő szervezete termel valamennyi férfi nemi hormont is, a túl sok androgén petefészekcisztákhoz, pattanásokhoz és férfi típusú szőrnövekedéshez (valamint hajhulláshoz) vezet.

    Hirsutizmusról akkor beszélünk, mikor egy nő erős, sötét szőrnövekedést tapasztal olyan testrészeken, ahol általában a nők szőrtelenek vagy csak szőrpihéik vannak. Ilyen a bajuszvonal, az arc, a mellkas, a has vagy a hát.

    Hirdetés

    A túlzott szőrnövekedést tapasztaló nőknek ajánlott orvoshoz fordulni, különösen, ha a jelenség rohamosan súlyosbodik, vagy ha a rokonoknál jelentősen kisebb a szőrösödés mértéke. A legtöbb esetben a hirsutizmust nem komoly orvosi probléma okozza, ám a kiváltó okot meg kell ismerni és kezelni kell.

    A hirsutizmus két leggyakoribb oka a PCOS és az idiopátiás hirsutizmus, mely utóbbi általában krónikus, és valószínűleg a PCOS enyhe formája, ahol a beteg ciklusa rendszeres, és csak a túlzott szőrnövekedési tünet utal a PCOS-re.

    Mennyire komoly?

    A PCOS betegek valamilyen mértékben mindannyian szenvednek a hirsutizmustól, mely mértékét a Ferriman-Gallwey-skála segítségével határozhatjuk meg. Ez 9 testrészt osztályoz 0-tól (hiányzó szőrzet) 4-ig (túlzott szőrnövekedés). Az egyes testrészek pontszámait összeadják, így kapjuk meg a végső pontszámot, ahol 8 alatti érték esetén nem beszélhetünk hirsutizmusról.

    Ez is érdekelheti! Fokozott szőrösödés nőknél - Mi okozhatja?

       Azzis R et. (2006) Androgen Excess Disorders in Women: Plycystic Ovary Syndrome And Other Disorders, edn 2. Totowa, NJ: Human Press
    (Azzis R et. (2006) Androgen Excess Disorders in Women: Polycystic Ovary Syndrome And Other Disorders, edn 2. Totowa, NJ: Human Press)

    A hirsutizmus orvosi kezelése

    A hirsutizmus kezelése gyakran személyes döntés, hiszen etnikumtól is függő, hogy milyen mennyiségű szőr számít normálisnak. Míg az ázsiaiak általában kevésbé szőrösek, a mediterrán és közel-keleti nőknél jellemző az erősebb, dúsabb szőrnövekedés.

    A hirsutizmus kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül néhányat a PCOS kezelésére is használnak.

    Ezek a gyógyszerek három kategóriába sorolhatók:

    • Androgénreceptor-blokkolók: Ezek a gyógyszerek ugyanazon a helyen kapcsolódnak, mint a férfi hormonok, hatékonyan akadályozva az androgén hozzáférését a receptorhoz, így hatástalanítva azokat.

    • Androgén-elnyomó gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek a szervezet által termelt androgének mennyiségének szabályozására szolgálnak. Ide tartoznak a GnRH-agonisták, estroprogesztinek (fogamzásgátló tabletták), kortikoszteroidok és inzulinérzékenyítő szerek.

    • 5-alfa-reduktáz-inhibitor: Ezek a gyógyszerek egy olyan enzimre hatnak, amely az androgéneket alakítja át aktív formájukra. Ha korlátozzuk az enzimet, megakadályozzuk, hogy a tesztoszteron erősebb formájúvá alakuljon át. Ilyen a finaszterid és az eflornitin-hidroklorid is.

    Mivel a szőrtüszők életciklusa fél év, a gyógyszerek többségét legalább 6 hónapon át kell alkalmazni ahhoz, hogy jelentős változást tapasztalhasson, illetve ha a szedésüket abbahagyja, a nemkívánatos szőrzet újból jelentkezhet, amennyiben a háttérben meghúzódó inzulinrezisztencia kezeletlen marad.

    A szőrnövekedés kezelésének egyéb módjai

    Noha a szőrnövekedés kezelésének egyéb módjai is léteznek, fontos szem előtt tartani, hogy a magas androgénszint okozta stimuláció hatására az eltávolítás után újra vissza fog nőni.

    • Borotválás – Gyors és fájdalommentes szőrtelenítési módszer, mely után a visszanőtt szőrszálaknak nem szabad vastagabbnak vagy sötétebbnek lenniük. Előfordulhat a bőr irritációja, és számolni kell azzal, hogy valószínűleg gyakran kell majd borotválkoznia.

    • Szőkítés – A szőkítés világosabbá teszi a szőrszálakat, így nehezebb észrevenni azokat. Ugyanakkor a szőkítő anyag irritációt okozhat.

    • Gyantázás – Ez fájdalmas eljárás lehet, különösen, ha nagyobb mennyiségű szőrt kell kezelni. Előnye, hogy hatása tovább tart, mint a borotválkozásé vagy szőkítésé.

    • Elektrolízis – A szőrtüszők – így a szőrszálak – károsítására elektromos áramot használnak. Az eljárás fájdalmas lehet, és több kezelést is igényelhet, attól függően, hogy milyen a szőrösödés mértéke. Emellett, ha az alap hormonzavart nem kezelik, a szőr visszanőhet.

    • Lézeres szőrtelenítés – Az eljárás során a szőrtüszőre lézerfényt irányítanak, a szőrszál melaninja elnyeli azt, így a szőrszál sérül. Számos kezelésre lehet szükség a megfelelő eredmény érdekében, ráadásul a szőr regenerálódhat, így újabb kezelések lehetnek szükségesek.

    Összegzésképp elmondhatjuk, hogy a hirsutizmus a magas inzulinszint miatt következik be, ami fokozza a tesztoszterontermelést és a szőrnövekedést. Bár a jelenség gyógyszerekkel enyhíthető, azok nem a háttérben meghúzódó okot kezelik.

    Részletesen a tünetekről

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    pcosdietsupport.com, uptodate.com
    Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2019.10.03 17:05, Megjelenés: 2017.09.18 13:11
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) - Tünetek és kezelés

    A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka.

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) szövődményei

    A PCOS-ben érintett nőknél nagyobb a valószínűsége az olyan egészségügyi állapotoknak is, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy az méhnyálkahártya betegségek. Ezek kockázata a túlsúlyos vagy elhízott nőknél fokozódik.

    D-vitamin-hiány és PCOS - Van összefüggés?

    Egy új kutatás eredményei alapján a szakértők feltételezik, hogy a D-vitamin-hiány nagymértékben hozzájárul a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) összefüggésbe hozható hormonális egyensúlyzavarhoz.

    PCOS a szabálytalan ciklus hátterében

    A policisztás petefészek szindróma a fogamzóképes korú nőket érintő olyan betegség, melyet a magas tesztoszteronszint és a női nemi hormonok egyensúlyhiánya jellemez. Tulajdonképpen a PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz. A rendszertelen menstruáció a PCOS egyértelmű tünetei közé tartozik, ugyanakkor nem ez a betegség az egyetlen oka a szabálytalan ciklusnak, azt számos más dolog is előidézheti.

    PCOS és súlygyarapodás

    A legtöbb nő élete során valamikor küzd a súlygyarapodással, ám a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő betegek számára a fogyás állandó harcot jelent a kilókkal.

    A leggyakoribb PCOS-tévhitek

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.