• Hirsutizmus - Túlzott szőrnövekedés és a PCOS

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

    A PCOS egy hormonális rendellenesség, mely a fogamzóképes korú nőket érinti, és többek között olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nemkívánatos, túlzott szőrnövekedés, a hirsutizmus. Mi okozza, és mit tehet ellene?

    Az egész a hormonokról szól

    Tudjuk, hogy a PCOS olyan hormonális rendellenesség, mely messzemenő következményekkel jár. Az inzulint termelő sejtek túlságosan érzékenyek, túl sok inzulint állítanak elő, ami hiperinzulinémiát okoz. A túlzott inzulin hatására a petefészek túl sok tesztoszteront termel, ami egyfajta férfi nemi hormon (androgén). Bár minden nő szervezete termel valamennyi férfi nemi hormont is, a túl sok androgén petefészekcisztákhoz, pattanásokhoz és férfi típusú szőrnövekedéshez (valamint hajhulláshoz) vezet.

    Hirsutizmusról akkor beszélünk, mikor egy nő erős, sötét szőrnövekedést tapasztal olyan testrészeken, ahol általában a nők szőrtelenek vagy csak szőrpihéik vannak. Ilyen a bajuszvonal, az arc, a mellkas, a has vagy a hát.

    Hirdetés

    A túlzott szőrnövekedést tapasztaló nőknek ajánlott orvoshoz fordulni, különösen, ha a jelenség rohamosan súlyosbodik, vagy ha a rokonoknál jelentősen kisebb a szőrösödés mértéke. A legtöbb esetben a hirsutizmust nem komoly orvosi probléma okozza, ám a kiváltó okot meg kell ismerni és kezelni kell.

    A hirsutizmus két leggyakoribb oka a PCOS és az idiopátiás hirsutizmus, mely utóbbi általában krónikus, és valószínűleg a PCOS enyhe formája, ahol a beteg ciklusa rendszeres, és csak a túlzott szőrnövekedési tünet utal a PCOS-re.

    Mennyire komoly?

    A PCOS betegek valamilyen mértékben mindannyian szenvednek a hirsutizmustól, mely mértékét a Ferriman-Gallwey-skála segítségével határozhatjuk meg. Ez 9 testrészt osztályoz 0-tól (hiányzó szőrzet) 4-ig (túlzott szőrnövekedés). Az egyes testrészek pontszámait összeadják, így kapjuk meg a végső pontszámot, ahol 8 alatti érték esetén nem beszélhetünk hirsutizmusról.

    Ez is érdekelheti! Fokozott szőrösödés nőknél - Mi okozhatja?

       Azzis R et. (2006) Androgen Excess Disorders in Women: Plycystic Ovary Syndrome And Other Disorders, edn 2. Totowa, NJ: Human Press
    (Azzis R et. (2006) Androgen Excess Disorders in Women: Polycystic Ovary Syndrome And Other Disorders, edn 2. Totowa, NJ: Human Press)

    A hirsutizmus orvosi kezelése

    A hirsutizmus kezelése gyakran személyes döntés, hiszen etnikumtól is függő, hogy milyen mennyiségű szőr számít normálisnak. Míg az ázsiaiak általában kevésbé szőrösek, a mediterrán és közel-keleti nőknél jellemző az erősebb, dúsabb szőrnövekedés.

    A hirsutizmus kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül néhányat a PCOS kezelésére is használnak.

    Ezek a gyógyszerek három kategóriába sorolhatók:

    • Androgénreceptor-blokkolók: Ezek a gyógyszerek ugyanazon a helyen kapcsolódnak, mint a férfi hormonok, hatékonyan akadályozva az androgén hozzáférését a receptorhoz, így hatástalanítva azokat.

    • Androgén-elnyomó gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek a szervezet által termelt androgének mennyiségének szabályozására szolgálnak. Ide tartoznak a GnRH-agonisták, estroprogesztinek (fogamzásgátló tabletták), kortikoszteroidok és inzulinérzékenyítő szerek.

    • 5-alfa-reduktáz-inhibitor: Ezek a gyógyszerek egy olyan enzimre hatnak, amely az androgéneket alakítja át aktív formájukra. Ha korlátozzuk az enzimet, megakadályozzuk, hogy a tesztoszteron erősebb formájúvá alakuljon át. Ilyen a finaszterid és az eflornitin-hidroklorid is.

    Mivel a szőrtüszők életciklusa fél év, a gyógyszerek többségét legalább 6 hónapon át kell alkalmazni ahhoz, hogy jelentős változást tapasztalhasson, illetve ha a szedésüket abbahagyja, a nemkívánatos szőrzet újból jelentkezhet, amennyiben a háttérben meghúzódó inzulinrezisztencia kezeletlen marad.

    A szőrnövekedés kezelésének egyéb módjai

    Noha a szőrnövekedés kezelésének egyéb módjai is léteznek, fontos szem előtt tartani, hogy a magas androgénszint okozta stimuláció hatására az eltávolítás után újra vissza fog nőni.

    • Borotválás – Gyors és fájdalommentes szőrtelenítési módszer, mely után a visszanőtt szőrszálaknak nem szabad vastagabbnak vagy sötétebbnek lenniük. Előfordulhat a bőr irritációja, és számolni kell azzal, hogy valószínűleg gyakran kell majd borotválkoznia.

    • Szőkítés – A szőkítés világosabbá teszi a szőrszálakat, így nehezebb észrevenni azokat. Ugyanakkor a szőkítő anyag irritációt okozhat.

    • Gyantázás – Ez fájdalmas eljárás lehet, különösen, ha nagyobb mennyiségű szőrt kell kezelni. Előnye, hogy hatása tovább tart, mint a borotválkozásé vagy szőkítésé.

    • Elektrolízis – A szőrtüszők – így a szőrszálak – károsítására elektromos áramot használnak. Az eljárás fájdalmas lehet, és több kezelést is igényelhet, attól függően, hogy milyen a szőrösödés mértéke. Emellett, ha az alap hormonzavart nem kezelik, a szőr visszanőhet.

    • Lézeres szőrtelenítés – Az eljárás során a szőrtüszőre lézerfényt irányítanak, a szőrszál melaninja elnyeli azt, így a szőrszál sérül. Számos kezelésre lehet szükség a megfelelő eredmény érdekében, ráadásul a szőr regenerálódhat, így újabb kezelések lehetnek szükségesek.

    Összegzésképp elmondhatjuk, hogy a hirsutizmus a magas inzulinszint miatt következik be, ami fokozza a tesztoszterontermelést és a szőrnövekedést. Bár a jelenség gyógyszerekkel enyhíthető, azok nem a háttérben meghúzódó okot kezelik.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    pcosdietsupport.com, uptodate.com
    Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2019.10.03 17:05, Megjelenés: 2017.09.18 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    A menopauza és a PCOS

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) és a menopauza is hormonokkal kapcsolatos állapot. Amikor változókorba lép, a menopauza tünetei mellett továbbra is tapasztalhatja a PCOS egyes tüneteit.

    A policisztás petefészek szindróma prognózisa

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség a termékeny korú nők körében, és feltételezések szerint a korosztály 4-12 százalékát érinti.

    A policisztás petefészek betegség (PCOS) - Tünetek és kezelés

    A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

    PCOS a szabálytalan ciklus hátterében

    A policisztás petefészek szindróma a fogamzóképes korú nőket érintő olyan betegség, melyet a magas tesztoszteronszint és a női nemi hormonok egyensúlyhiánya jellemez. Tulajdonképpen a PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz. A rendszertelen menstruáció a PCOS egyértelmű tünetei közé tartozik, ugyanakkor nem ez a betegség az egyetlen oka a szabálytalan ciklusnak, azt számos más dolog is előidézheti.

    PCOS és súlygyarapodás

    A legtöbb nő élete során valamikor küzd a súlygyarapodással, ám a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő betegek számára a fogyás állandó harcot jelent a kilókkal.

    A leggyakoribb PCOS-tévhitek

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.