• Csaknem 200 ezer magyar nőt érint az endometriózis

    Szerző: Semmelweis Egyetem

    Az endometriózis 95 százalékban a fogamzóképes korú nők betegsége, idehaza mintegy 200 ezer 15 és 39 év közötti nőt érint – ismertette Dr. Szabó István. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

    Minden második-harmadik meddő nőt ezzel a jóindulatú elváltozással is kezelnek. Mint ismertette, klinikai szempontból a kórkép egyik legsúlyosabb formája az úgynevezett mélyen infiltráló endometriózis, amely az esetek mintegy 20-25 százalékát teszi ki.

    Hirdetés

    Az endometriózis

    Endometriózis során, a normál esetben csak a méhen belül elhelyezkedő nyálkahártya más helyen is megjelenik. Előfordulhat a hasüregben, hashártyán, a petefészekben, a tüdőben vagy akár a bőrben és más szervekben is – mondta Dr. Szabó István. Az egyetemi docens hozzátette, a kóros elhelyezkedésű szövet jellemzően követi a normál ciklikus változásokat, melynek következtében a menstruáció alatt vér gyülemlik fel ezeken a méhüregen kívüli területeken. Mindezek nyomán, immunológiai és gyulladásos reakciók jelenhetnek meg, belső szöveti összenövések alakulnak ki súlyos panaszokat, erős fájdalmakat okozva.

    Legjobban szűrhető változata a petefészek endometriózis, azaz a csokoládéciszta, amelynek jellegzetes a tapintásos lelete és az ultrahang képe. Természetesen laparoszkópiával is igazolható – mondta Dr. Szabó István hangsúlyozva, hogy sokkal nehezebb felismerni a hashártya endometriózist, amely sem ultrahanggal, sem MR-rel nem mutatható ki, ugyanakkor erős hasi fájdalommal jár, és különböző formákban jelenhet meg (lila, barna vagy opálos felrakódás, heges torzulás). Előfordul, hogy piros lángnyelv-szerű vagy bársonyos foltként jelenik meg. Az egyetemi docens hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a panaszok legtöbbször nincsenek arányban az elváltozás súlyosságával.

    A mélyen infiltráló endometriózis a klinikailag legsúlyosabb változat

    Hasonlóan a rosszindulatú daganathoz, belenő a szövetekbe, és kezelés nélkül a betegség halad előre. Progresszív, krónikus, de jóindulatú elváltozásról van szó – ismertette Dr. Szabó István. Kitért arra is, hogy a kötőszövetes, sokszor porc keménységű barnás, heges csomók 5 mm-nél mélyebben hatolnak bele a szövetekbe, erős fájdalmat okoznak, és gyakran idegeket is érintenek. Előfordulhatnak a hasüregben: a hólyag falában, a hüvely és a bél közötti területen. Ez utóbbi a legtípusosabb, és az itt elhelyezkedő csomó, attól függően, hogy merre nő inkább, terjedhet a hüvely falába, maradhat a két réteg között, és átterjedhet a bél falára, húgyvezetékre is – emelte ki a specialista.

    Hangsúlyozta továbbá, hogy a szövettani megerősítés a végső biztos diagnózis, aminek a minimál invazív módja a laparoszkópos műtét során vett minta vizsgálata. A csomók teljes kiirtásával valósul meg a műtétes gyógyítás, ami lehet a hólyagkimetszés, az érintett bélszakasz eltávolítása, illetve a húgyvezeték kimetszése, valamint ezután mindezek helyreállítása. A műtét több szakma együttműködésével zajlik: urológus, sebész és nőgyógyász vesz részt a gyógyító csapatban.

    Bővebben Az endometriózis kezelése

    A teljes cikket elolvashatja a Semmelweis Egyetem honlapján.

    (Semmelweis Egyetem)

    Módosítva: 2018.03.22 07:38, Megjelenés: 2018.03.22 07:38
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Az endometriózis kezelése

    Az endometriózis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet. Az ideális stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka határozza meg.

    Az endometriózis okai és tünetei

    Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

    Az endometriózis diagnosztizálása

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat bizonyos esetekben még közelebb vihet. Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

    Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

    A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

    Szövetrészek vándorúton - Rendellenes helyen jól működő hormonok

    A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis felállításáig akár 8 évet is várnia kell, miközben esetleg 6 különböző szakembert keresett fel.

    Egy rejtélyes női betegség, amely mindenkinek fejtörést okoz

    Minden tizedik nő érintett az endometriózis betegségben. Eszter 4 éves kálvárián volt túl, amire diagnosztizálták betegségét. Meglepő őszinteséggel nyilatkozott a WEBBeteg újságírójának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.