Vérzés téma

A kerti munkák veszélyei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-06-20 15:33

Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

Menstruáció - Veszélyes, ha erős a vérzés?

Oxygen Medical - Dr. Hintalan Albert, nőgyógyász
2022-03-22 07:33

A nők 12-14 éves koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan 4-7 napig menstruálnak. Bár ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ha a menstruációk kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az súlyos, krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okairól, kezelési lehetőségeiről dr. Hintalan Albert, nőgyógyász beszélt.

Az endometriózis okai és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Aktualizálta: Dr. Tekse István meddőségi specialista és Dr. Pukoli Dániel
2022-02-24 07:33
Endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
2022-02-18 07:33
Menstruációs ciklus

A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk kóros vérzésről.

Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
2021-08-03 05:04

A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

Sebek és vérzések ellátása

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató
2020-05-03 19:03

A vérzéssel járó sérülések, a vérzés intenzitásának függvényében két csoportra oszthatók, a gyenge és az erős vérezésekre. A laikusok számára, évtizeddel ezelőtt tanított hajszáleres, vénás és artériás felosztás a nemzetközi iránymutatások alapján idejét múlta.

A véralvadás folyamata és rendellenességei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2020-04-15 20:35

A véralvadás bonyolult, összetett folyamat, melynek elemei mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben ne jöhessen létre vérzés, vagy ha keletkezett, akkor hamar elállhasson.

ITP - kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Antalffy Katalin
2018-07-29 16:07

Gyermekekben az esetek többségében hat hónapon belül gyógyulás következik be, függetlenül attól, hogy volt-e kezelve a gyermek vagy sem. Az ITP a felnőttek többségében krónikussá válik, a tartós tünetmentesség az esetek 20-40 százalékban figyelhető meg.

Disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC)

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
2018-05-28 05:25

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció egy ritka, életveszélyes állapot, mely megakadályozza a normális véralvadást. A betegség fokozott véralvadással kezdődik, ahol a kialakuló vérrögök megakadályozhatják a vér áramlását, elzárhatják a vér útját a test szerveitől. A fokozott véralvadás felhasználhatja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat, a kevesebb vérlemezke és alvadási faktor következtében pedig fokozott vérzés léphet fel.

A gyomorfekély szövődményei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2018-05-04 05:21

A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.