Lumbágó fiatalon

Kedves doktornő!

Irodai ülőmunkát végzek, 26 éves nő vagyok. 2 héttel ezelőtt voltak először derékfájós tüneteim, különösebb kiváltó ok nélkül, nem emeltem nehezet, nem hajlongtam stb. Miután 2 napig munkaképesnek éreztem magam, bár nem tudtam teljesen felegyenesedni a derékfájástól, elmentem orvosomhoz, aki reumatológiára utalt. Ott beutaltak fizikoterápiára, mondván enyhe lumbágóm van, felírtak fájdalomcsillapítót, de egy szóval sem említették, hogy feküdnöm kellene...? Én kérdeztem rá, hogy dolgozni azért dolgozhatok-e, a doktornő azt mondta, ha irodai munkát végzek, akkor miért ne. Ezen felül szinte semmit nem mondott, mit tegyek, mit nem szabad... Többek között emiatt volt, hogy nem éreztem komolynak a dolgot, és miután a hétvége során teljesen tünetmentessé váltam, nem mentem fizikoterápiára sem. 2 héten keresztül a régi voltam, majd 1 nappal ezelőtt az irodában újra éreztem az ismerős fájást deréktájon. Éreztem, hogy a magasabb sarkú csizma sem tesz jót neki (továbbá eszembe jutott, h talán az ágyam sem megfelelő) , de azt is éreztem, hogy ez most súlyosabb, mint 2 hete. Korábban haza kellett jönnöm, és azóta tulajdonképpen csak feküdni tudok, nagyon megerőltető néhány percnyi állás vagy ülés is, és most még csúnyábban kell görnyednem, annyira beállt a derekam. Fájdalomcsillapítót szedek, kemény padlón alszom, és a párom izomlazítóval keni be a fájó területet naponta többször.

Tanácsát kérném, mi a teendő ilyenkor, menjek el újra orvoshoz, keressek fel esetleg egy másik szakembert? A beutalómmal jövő héten fizikoterápiára mennék, ezen felül elegendő, ha néhány napot pihenek? És ami még fontosabb: mit tegyek annak érdekében, hogy többet ne legyen ilyen gondom? Válaszát nagyon várom, előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza lumbágó témában

Tisztelt Kérdező!

Panaszai hátterében nagy valószínűséggel lumbago állhat, melynek gyógyulása, vagy legalábbis a panaszmentesség elérése hosszabb időt vesz igénybe, adott esetben heteket is. Úgy gondolom azonban, hogy ha 1 hét alatt nem javultak az eddigi gyógyszeres és fizioterápiás kezelések mellett a panaszai, akkor keresse fel ismét a reumatológiai rendelést, mert szóba erősebb hatású gyógyszer adása. Ilyenkor, ha nem hatnak a hagyományos nem szteroid gyulladáscsökkentők, szteroid tartalmú gyógyszert szoktunk adni, csak átmenetileg, 1-3 alkalommal, mert az a gyulladást, a porckorong duzzanatát, oedemajat erőteljesebben csökkenti. Ezt lehet tablettában, vagy helyileg injekció formájában adni.

A következőkben pedig sajnos mindig meg lesz az esélye a kiújulásnak, tehát arra kell törekedni, hogy azt megelőzzük. Rendszeres gerinctorna, hirtelen mozdulatokat, nagy súly emelését kerülni kell, ha vásárolni megy, mindkét kezében egyenlő súlyt tartson a test középvonalához közel.

Tisztelettel:

Dr. Szamosi Szilvia

Kérdés: 2009. február 03., 08:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 11:27
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)