Lábszárgörcs - Mi okozza, mit tehet ellene?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A lábszárgörcs, vagy lábizomgörcs többnyire a sportolók, a nők, a kismamák és az idősek problémája. Sokszor éjszaka alakul ki, és megzavarja a nyugodt alvást. Mi a teendő lábszárgörcs esetén, és hogyan előzzük meg?

Hogy alakul ki a lábizomgörcs?

Minden izom számtalan izomrostból áll, amit finom idegek hálóznak be. Ezeken az idegeken keresztül az agy olyan jeleket küld az izomrostoknak, amelyek hatására azok összehúzódnak, és izommozgást váltanak ki. Normál esetben az összehúzódást elernyedési fázis követi, de ha akaratlan idegi ingerlés alakul ki, akkor az izom nem tud elernyedni, és kialakul a görcs.

A lábszárgörcs okai

A lábikragörcs okai többnyire ártalmatlanok, néha azonban komoly betegség áll a háttérben. A lábszárgörcs leggyakoribb okai a következők:

 • az elektrolit-háztartás zavarai, például magnéziumhiány;
 • fokozott megerőltetés munka vagy sport közben;
 • kimerültség;
 • bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése;
 • a láb keringési zavara;
 • az izomrostok idegi zavara;
 • térdízületi artrózis.

Az elektrolit-háztartás zavarai

Az elektrolit-háztartás zavara főleg a sportolóknál fordul elő. Az izzadsággal sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek. Az edzés után ásványianyag-hiány alakul ki. Az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerepük van az izomrostok működésének szabályozásában. Ha az olyan ásványi anyagok mennyisége, amilyen a magnézium vagy a kálium lecsökken, akkor az izomösszehúzódás és -elernyedés már nem működik megfelelően.

Ha az edzés után az elveszített folyadékot nem pótolják, nem áll helyre az elektrolit-háztartás, aminek hasmenés, hányás, illetve vesebetegség is lehet a következménye. Bizonyos gyógyszerek, így például a hashajtók is okozhatnak éjszakai lábszárgörcsöt.

Az elektrolit-háztartás zavara terhesség alatt és idős korban is felléphet. Az idősek sokszor nem táplálkoznak kiegyensúlyozottan és a folyadékpótlásra sem fordítanak kellő figyelmet. Az idegi funkciók is romlanak a korral, ami szintén kedvez a lábizomgörcs kialakulásának. Mivel a hormonális ingadozás is kihathat az elektrolit-háztartásra, a terhesség alatt is nagyobb eséllyel előfordulhatnak lábszárgörcsök. Ennek megelőzése érdekében főleg a terhesség második hónapjában gondoskodni kell a magnéziumutánpótlásról. Cukorbetegségben is jellemző a magnézium csökkent felszívódása.

Bővebben A vízháztartás egyensúlya - a megfelelő hidratáció fontossága

Idegi károsodás mint a lábszárgörcsök oka

Aki magnézium és egyéb ásványi anyagok szedése ellenére is lábszárgörcstől szenved, annak idegi orvosi kivizsgálásra van szüksége, hogy kiderítsék a görcsök okát. Az idegek károsodása elsősorban olyan anyagcsere-betegségek esetében fordulhat elő, amilyen a cukorbetegség - ez a diabéteszes neuropátia. Emellett az idegek károsodásával jár az alkoholizmus és a vese működési zavarai is.

A betegségtől függően vagy a központi vagy a perifériás idegrendszer az érintett. Ezáltal az ingereket nem pontosan közvetítik az izmokba, és így vagy fokozott reakciót váltanak ki, vagy az is megtörténhet, hogy bizonyos motoros folyamatok már egyáltalán nem működnek.

Izomzatunk

Az izomrendszer a mozgás aktív szervei, más-más szerkezettel és mozgással, különféle szerepet látnak el. Megkülönböztetjük az akaratlagosan mozgatható vázizmot, azaz a harántcsíkolt izmot, és az akarattól függetlenül működő simaizmot és szívizmot. Minden, amit tudni kell az izmok működéséről, az izom és a csontok kapcsolatáról. Az izomzat felépítése és szerepe

Izombetegségek

Az izomgörcsök hátterében nagyon ritkán állnak izombetegségek. Kóros tartós izomösszehúzódással járó betegségek gyűjtőneve a miotónia. Ennek oka, hogy az izmok ioncsatornái nem működnek megfelelően, ezért az ingereket az izom nem tudja rendesen felvenni vagy továbbítani. Ezek a betegségek többnyire örökletesek.

Bővebben A Thomsen-kór (myotonia congenita Thomsen)

Az érszűkület lábfájdalmat okoz

A generalizált érszűkület (súlyos fokú érelmeszesedés, atherosclerosis) is az izomzat energia-, valamint oxigénellátásának nehezítettsége miatt jön létre. Ilyen esetekben közös jellemző, hogy az izomnak több energia és oxigén kellene a megfelelő működéshez, mint amennyi van. Előbbi esetén a nagyfokú megterhelés miatt, utóbbi esetén az erek szűkülete miatt jön létre, ezáltal az elégtelen szállítókapacitás okozza a kellemetlen panaszt.

Az érelmeszesedés talaján kialakult lábfájdalom (claudicatio intermittens), jól jelzi a betegség előrehaladását: a betegeknél számszerűsíthető, hogy mekkora távolságot képesek megtenni anélkül, hogy lábuk megfájdulna. A fájdalom gyakran olyan mértékű, hogy a betegnek meg kell állnia, majd pihenésre szűnik a fájdalom.

Kapcsolódó Nehézláb-érzés, viszketés, lábszárgörcsök - Vegye komolyan a tüneteket!

Mi a teendő lábizomgörcs esetén?

Ha begörcsölt a lábszára, akkor fogja meg a lábujjait, és feszítse hátra őket a sípcsont irányába. Ha a görcs fekvő vagy ülő helyzetben jelentkezik, akkor álljon fel és járkáljon kicsit. Közben egész talpával lépjen a talajra vagy támassza a falnak. Masszírozza a lábszárát vagy lazítsa el meleg zuhannyal!

A hagyományos görcsoldók remekül működnek a simaizom görcse esetén (pl. menstruációt kísérő hasfájás), azonban a vázizmokat képező harántcsíkolt izomszövetnél ez a hatás nem érvényesül, az eltérő anatómiai szerkezet miatt. Komolyabb probléma, izommerevség, izomgörcsök esetén ezért izomlazítókat írhat fel orvosa.

A további görcsök megelőzése érdekében:

 • Mivel a lábszárgörcs különféle betegségek velejárója lehet, forduljon orvoshoz panaszával, hogy kiderítsék az okokat.
 • A keringési zavarokat javítják a ginkgóból és a fokhagymából készült szerek.
 • A magnéziumhiány legjobb orvosság a magnéziumban gazdag étrend. Egyen sok magnéziumban gazdag élelmiszert: teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, sok gyümölcsöt, zöldséget. Ha ez nem segít, hatásos megoldás a gyógyszertárakban kapható magnézium tabletta.
 • Kerülje az alkoholt és a nikotint!
 • Lábszárgörcsök megelőzése érdekében végezzen rendszeresen lábfejgyakorlatokat!

Kérdések az izomgörcsről

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.