A mefedron

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

A mefedron (mefedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

A mefedron olyan entaktogén (társas kapcsolatokat könnyítő) szer, amely az ecstasyhoz (MDMA) hasonlóan sajátos érzelmi és szociális hatással van a fogyasztókra. A mefedronnal élők a szert lenyelik, felszippantják, vagy injekciós tűvel adják be maguknak.

A mefedron eddig feljegyzett hatásai

A mefedron veszélyei

A mefedron stimuláns kábítószer, amelynek a hatásai az Ecstasy, illetve a kokain hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják.
A mefedron veszélyei
  • éberség
  • nyugtalanság
  • eufória
  • izgatottság
  • beszédkényszer
  • nyitottság
  • megnövekedett libidó
  • tettvágy
  • önbizalom

A mefedron hatása a fogyasztók szerint a kokain és az ecstasy hatásainak keveréke, a kokainéhoz hasonlóan körülbelül egy órán át tart.

Mi a különbség a mefedron és a metadon között?

Drogok és hatásaik

A leggyakrabban előforduló drogok utcai nevei és élettani hatásaik.
Drogok és hatásaik

A két szer alapvetően különböző. A metadon egy gyógyászatban használt szer, nagyon erős fájdalomcsillapító (szintetikus ópiát), amit legálisan a heroinfüggők kezelésekor alkalmaznak. A mefedront élvezeti céllal fogyasztják azok, akik az ecstasyhoz hasonló hatást szeretnének elérni. Bár sokak szerint nincs magatartásmódosító hatása, valójában mégis egy pszichoaktív drogról van szó, melynek szedése gyógyászatilag nem javasolt.

A heroin és más opiátok

A morfin a mai napig a leghatásosabb fájdalomcsillapító. Szigorú szabályok mellett mai napig használják a gyógyászatban fájdalomcsillapításra, köhögéscsillapításra, hasmenés és vérhas tüneteinek enyhítésére.
A heroin és más opiátok

Mik a mefedron mellékhatásai?

A megkérdezett fogyasztók 67 százaléka fokozott izzadékonyságról számolt be. 51 százalék tapasztalt fejfájást, 43 százalék heves szívdobogásra panaszkodott. 27 százaléknak volt hányingere, 15 százaléknak pedig az ujjai elkékültek és hideggé váltak. Bizonyos esetekben a mefedron használata pánikrohamot, hallucinációt és paranoiát is okozhat. Ez a három tünet lehetséges, hogy a mefedron miatt fellépő alvászavarból ered.

Mennyire veszélyes a mefedron?

Ellentétben más drogokkal, mint például az ecstasy, a mefedront nem gyógyszerként fejlesztették ki, hanem különféle zuglaboratóriumokban, így soha nem tesztelték hivatalosan embereken. Mivel egy új drogról van szó, még arról sincsenek konkrét adatok, hogy milyen szintű függőséget okozhat, illetve a pontos rövid és hosszú távú hatásai is ismeretlenek.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
N. A.,fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Módosítva: 2017.08.20 12:51, Megjelenés: 2017.08.20 12:51
Címkék: Mefedron, Drog
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Megalakult az Ártalomcsökkentés...

A dohányosok támogatása és mindannyiunk egészségének fejlesztése érdekében megalakult a Dohányzás Visszaszorításának és az Ártalmak...

Tudomást kell vennünk azokról is...

Ha dohányzásról beszélünk, gyakran vagyunk szélsőségesek: vagy leszoksz, vagy megbetegszel. De mi a helyzet azokkal, akik orvosi segítség mellett sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.