Hogyan őrizhető meg a csontok erőssége az emlőrák kezelés alatt?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

Bizonyos, emlőrák miatt alkalmazott kezelések növelhetik a csontvesztés, a csontritkulás (oszteoporózis) és a csonttörések előfordulásának kockázatát. Ezért, ha valaki mellrák kezelésben részesül, még inkább fontos, hogy mindent megtegyen csontjai gondozása érdekében.

Az emlődaganat kezelésére alkalmazott gyógyszerek, kezelési eljárások több módon is a csontállomány meggyengüléséhez vezetnek, tovább fokozva a hölgyeknél idővel egyébként is jelentős kockázatnak számító csontritkulást. Ennek oka szakértők szerint az alábbiak lehetnek:

  • egyes kemoterápiás gyógyszerek korai menopauzát előidézve hatással lehetnek a csontok egészségére;
  • az aromatáz-gátló gyógyszerek alkalmazása - ami egyfajta hormonális terápia, amely megakadályozza az ösztrogénképződést - csontvesztéshez vezethet;
  • a petefészkek működésének leállítására szolgáló gyógyszerek, vagy műtétek szintén a csontsűrűség hirtelen csökkenését okozhatják a mellrák kezelésének következtében.

Noha az emlőrák kezelése során valamilyen mértékű csontvesztés elkerülhetetlen, tehetünk lépéseket a folyamat lassítása érdekében. Az alábbi módszerek segítségével megőrizhető a csontok erőssége és egészsége a mellrák kezelése idején.

1. Szedjük az orvos által javasolt vényköteles gyógyszereket

Kezelőorvosunk javasolhat olyan célzott gyógyszereket, amelyek segítenek a csontok erősségének megőrzésében az emlőrák kezelés során.

Egy 2015-ös kutatás szerint a biszfoszfonátok gyógyszercsoportjába tartozó gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a csontvesztést és a törés előfordulásának kockázatát azoknál a posztmenopauzában lévő, ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákban szenvedő nőknél, akik aromatáz-gátló kezelésben részesülnek.

A biszfoszfonátok közé tartoznak a rizedronát, zoledronsav, alendronát, ibandronát hatóanyagtartalmú gyógyszerek. A raloxifen egy másik olyan gyógyszerhatóanyag, amelynek alkalmazásáról orvosunk beszélhet velünk. Ez egy szelektív ösztrogénreceptor-modulátor, amelyet a posztmenopauzában lévő személyek esetében a csontritkulás kezelésére és megelőzésére használnak. A célzott terápiás gyógyszer, a denosumab pedig csökkentheti az előrehaladott stádiumú mellrák által előidézett csontszövődmények kockázatát.

2. Végezzünk saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatokat

Saját testsúlyos edzés minden olyan tevékenység, amely megkívánja, hogy a lábunkon álljunk, amikor is a csontok viselik a súlyt. Ez a fajta testmozgás arra ösztönöz bennünket, hogy a gravitáció ellen dolgozzunk, ami segít megerősíteni a csontokat. A saját testsúlyos aerob tevékenységek közé tartozik például a gyaloglás, kocogás, tánc, túrázás, lépcsőzés, ütős sportok.

A csontok egészsége szempontjából másik kritikus fontosságú tevékenység a súlyzós edzés. Egy 2017-es szisztematikus áttekintés bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a testmozgás hozzájárulhat „a csontok egészségének klinikailag fontos megőrzéséhez” az emlőrákkal diagnosztizált premenopauzában lévő nők esetében. Egy további, 2021-ben közzétett vizsgálat megállapította, hogy a korai emlőrákban szenvedő, premenopauzában lévő nők számára összeállított 12 hónapos edzésprogram 3 éven keresztül segített megelőzni a csontvesztést.

A maximális csontegészség érdekében érdemes részt venni egy saját testsúlyos és súlyzós kombinált edzésprogramban legalább heti 3-4 napon, 30-60 percig.

3. Fogyasszunk elegendő D-vitamint és kalciumot

A D-vitamin- és a kalciumbevitel kritikus fontosságú az emlőrák kezelés során. D-vitaminhoz táplálékkiegészítőkből és az ételekből, valamint a bőrünkön keresztül a napfény által juthatunk hozzá. Fokozott igény esetén napi 3000-4000 NE D-vitamin is lehet a szervezet vitaminigénye.

Ezenkívül a 19 és 30 év közötti személyeknek napi 1000 mg kalciumot kellene bevinniük, az 51 és 70 év közötti nőknek pedig legalább napi 1200 mg kalciumot kellene bevinniük.

A táplálékkiegészítőkön és a napfényen kívül a D-vitamin forrásaként a következő élelmiszerek szolgálnak:

  • halak (szardínia, tőkehalmájolaj, lazac),
  • D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (narancslé, gabonafélék, tejtermékek)
  • tojássárgája,
  • máj.

A táplálékkiegészítőkön kívül a következők tartoznak a jó kalciumforrások közé:

  • tej és tejtermékek,
  • kalciummal dúsított élelmiszerek (gabonapelyhek, narancslé)
  • zöld leveles zöldségek,
  • mandula.

4. Alakítsunk ki tápanyagokban gazdag étrendet

A tápanyagokban gazdag, változatos és kiegyensúlyozott étrend alkalmazása segíthet a csontritkulás megelőzésében, illetve a folyamat megállításában az emlőrák kezelés alatt.

A csontritkulásban szenvedőknek ajánlott, tápanyagokban gazdag étrend a következőket foglalja magába:

  • minden típusú zöldség,
  • gyümölcsök,
  • gabonafélék (főként a teljes kiőrlésű gabonafélék),
  • tejtermékek (zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej, joghurt és sajt),
  • sovány fehérje (baromfi, tenger gyümölcsei, sovány húsok, tojás, bab, borsó és lencse),
  • omega-3 zsírsavak, illetve
  • a már említett D-vitaminban és kalciumban gazdag élelmiszerek.

Bővebben Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

5. Szokjon le a dohányzásról

Amennyiben dohányzunk, érdemes beszélni orvosunkkal valamilyen dohányzásról való leszokást támogató programról. A dohányzásról való leszokás kritikus fontosságú, kiváltképp akkor, amikor emlőrák kezelésen kell átesnünk.

Közvetlen kapcsolat van a csont sűrűségének csökkenése és a dohányzás között, ami a csontritkulás és a csonttörések előfordulása szempontjából kockázati tényezővé teszi a dohányzást. A dohányzás - a nikotin csontképző sejtekre gyakorolt káros hatása következtében - a törések gyógyulását is lassítja.

6. Csökkentse, illetve mellőzze az alkoholfogyasztást

A túlzott alkoholfogyasztás káros hatással lehet a csontjainkra és az általános egészségi állapotunkra, amely mellrák esetén fokozott veszélyeket jelent.

Egy 2019-es áttekintés megállapította, hogy az alkohol hatással lehet a csontok vastagságára és szilárdságára. A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik napi 1-2 egység alkoholt fogyasztanak, 1,34-szer nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Tehát ha napi egynél több alkoholos italt fogyasztunk, érdemes mérlegelni, hogy csökkentsük azoknak a napoknak a számát, amikor alkoholt fogyasztunk, vagy mérsékelni a napi fogyasztást. Mivel bizonyos emlőrák terápiák ronthatják a májfunkciós értékeket, a májkárosodás elkerülése érdekében a kezelés ideje alatt ajánlott az alkohol teljes mellőzése!

7. Vegyünk részt rendszeresen a csontsűrűség-vizsgálatokon

Az emlőrák kezelésének megkezdése előtt elengedhetetlen a csontok egészségének pontos kiértékelése. Ily módon az orvosuknak lehetősége van megfigyelni az esetlegesen tapasztalt csontvesztés mértékét.

A kezelés előtt, majd a kezelés során 1-2 évente vegyünk részt csontsűrűség-vizsgálaton.

A csontsűrűség-vizsgálat leggyakrabban alkalmazott eljárása a kétspektrumú röntgenfoton-abszorpciometria, közismert nevén a DEXA-vizsgálat. A DEXA-vizsgálat a teljes csontváz csontsűrűségének mérésén túlmenően vizsgálja a csonttörésnek nagyobb valószínűséggel kitett speciális pontokat - például a csípőcsontot, a gerincet és a csuklót - is.

Tudástár

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász
Forrás: 7 Ways to Keep Your Bones Strong Through Breast Cancer Treatment (HealthLine)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.