Hogyan őrizhető meg a csontok erőssége az emlőrák kezelés alatt?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

Bizonyos, emlőrák miatt alkalmazott kezelések növelhetik a csontvesztés, a csontritkulás (oszteoporózis) és a csonttörések előfordulásának kockázatát. Ezért, ha valaki mellrák kezelésben részesül, még inkább fontos, hogy mindent megtegyen csontjai gondozása érdekében.

Az emlődaganat kezelésére alkalmazott gyógyszerek, kezelési eljárások több módon is a csontállomány meggyengüléséhez vezetnek, tovább fokozva a hölgyeknél idővel egyébként is jelentős kockázatnak számító csontritkulást. Ennek oka szakértők szerint az alábbiak lehetnek:

 • egyes kemoterápiás gyógyszerek korai menopauzát előidézve hatással lehetnek a csontok egészségére;
 • az aromatáz-gátló gyógyszerek alkalmazása - ami egyfajta hormonális terápia, amely megakadályozza az ösztrogénképződést - csontvesztéshez vezethet;
 • a petefészkek működésének leállítására szolgáló gyógyszerek, vagy műtétek szintén a csontsűrűség hirtelen csökkenését okozhatják a mellrák kezelésének következtében.

Noha az emlőrák kezelése során valamilyen mértékű csontvesztés elkerülhetetlen, tehetünk lépéseket a folyamat lassítása érdekében. Az alábbi módszerek segítségével megőrizhető a csontok erőssége és egészsége a mellrák kezelése idején.

1. Szedjük az orvos által javasolt vényköteles gyógyszereket

Kezelőorvosunk javasolhat olyan célzott gyógyszereket, amelyek segítenek a csontok erősségének megőrzésében az emlőrák kezelés során.

Egy 2015-ös kutatás szerint a biszfoszfonátok gyógyszercsoportjába tartozó gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a csontvesztést és a törés előfordulásának kockázatát azoknál a posztmenopauzában lévő, ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákban szenvedő nőknél, akik aromatáz-gátló kezelésben részesülnek.

A biszfoszfonátok közé tartoznak a rizedronát, zoledronsav, alendronát, ibandronát hatóanyagtartalmú gyógyszerek. A raloxifen egy másik olyan gyógyszerhatóanyag, amelynek alkalmazásáról orvosunk beszélhet velünk. Ez egy szelektív ösztrogénreceptor-modulátor, amelyet a posztmenopauzában lévő személyek esetében a csontritkulás kezelésére és megelőzésére használnak. A célzott terápiás gyógyszer, a denosumab pedig csökkentheti az előrehaladott stádiumú mellrák által előidézett csontszövődmények kockázatát.

2. Végezzünk saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatokat

Saját testsúlyos edzés minden olyan tevékenység, amely megkívánja, hogy a lábunkon álljunk, amikor is a csontok viselik a súlyt. Ez a fajta testmozgás arra ösztönöz bennünket, hogy a gravitáció ellen dolgozzunk, ami segít megerősíteni a csontokat. A saját testsúlyos aerob tevékenységek közé tartozik például a gyaloglás, kocogás, tánc, túrázás, lépcsőzés, ütős sportok.

A csontok egészsége szempontjából másik kritikus fontosságú tevékenység a súlyzós edzés. Egy 2017-es szisztematikus áttekintés bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a testmozgás hozzájárulhat „a csontok egészségének klinikailag fontos megőrzéséhez” az emlőrákkal diagnosztizált premenopauzában lévő nők esetében. Egy további, 2021-ben közzétett vizsgálat megállapította, hogy a korai emlőrákban szenvedő, premenopauzában lévő nők számára összeállított 12 hónapos edzésprogram 3 éven keresztül segített megelőzni a csontvesztést.

A maximális csontegészség érdekében érdemes részt venni egy saját testsúlyos és súlyzós kombinált edzésprogramban legalább heti 3-4 napon, 30-60 percig.

3. Fogyasszunk elegendő D-vitamint és kalciumot

A D-vitamin- és a kalciumbevitel kritikus fontosságú az emlőrák kezelés során. D-vitaminhoz táplálékkiegészítőkből és az ételekből, valamint a bőrünkön keresztül a napfény által juthatunk hozzá. Fokozott igény esetén napi 3000-4000 NE D-vitamin is lehet a szervezet vitaminigénye.

Ezenkívül a 19 és 30 év közötti személyeknek napi 1000 mg kalciumot kellene bevinniük, az 51 és 70 év közötti nőknek pedig legalább napi 1200 mg kalciumot kellene bevinniük.

A táplálékkiegészítőkön és a napfényen kívül a D-vitamin forrásaként a következő élelmiszerek szolgálnak:

 • halak (szardínia, tőkehalmájolaj, lazac),
 • D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (narancslé, gabonafélék, tejtermékek)
 • tojássárgája,
 • máj.

A táplálékkiegészítőkön kívül a következők tartoznak a jó kalciumforrások közé:

 • tej és tejtermékek,
 • kalciummal dúsított élelmiszerek (gabonapelyhek, narancslé)
 • zöld leveles zöldségek,
 • mandula.

4. Alakítsunk ki tápanyagokban gazdag étrendet

A tápanyagokban gazdag, változatos és kiegyensúlyozott étrend alkalmazása segíthet a csontritkulás megelőzésében, illetve a folyamat megállításában az emlőrák kezelés alatt.

A csontritkulásban szenvedőknek ajánlott, tápanyagokban gazdag étrend a következőket foglalja magába:

 • minden típusú zöldség,
 • gyümölcsök,
 • gabonafélék (főként a teljes kiőrlésű gabonafélék),
 • tejtermékek (zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej, joghurt és sajt),
 • sovány fehérje (baromfi, tenger gyümölcsei, sovány húsok, tojás, bab, borsó és lencse),
 • omega-3 zsírsavak, illetve
 • a már említett D-vitaminban és kalciumban gazdag élelmiszerek.

Bővebben Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

5. Szokjon le a dohányzásról

Amennyiben dohányzunk, érdemes beszélni orvosunkkal valamilyen dohányzásról való leszokást támogató programról. A dohányzásról való leszokás kritikus fontosságú, kiváltképp akkor, amikor emlőrák kezelésen kell átesnünk.

Közvetlen kapcsolat van a csont sűrűségének csökkenése és a dohányzás között, ami a csontritkulás és a csonttörések előfordulása szempontjából kockázati tényezővé teszi a dohányzást. A dohányzás - a nikotin csontképző sejtekre gyakorolt káros hatása következtében - a törések gyógyulását is lassítja.

6. Csökkentse, illetve mellőzze az alkoholfogyasztást

A túlzott alkoholfogyasztás káros hatással lehet a csontjainkra és az általános egészségi állapotunkra, amely mellrák esetén fokozott veszélyeket jelent.

Egy 2019-es áttekintés megállapította, hogy az alkohol hatással lehet a csontok vastagságára és szilárdságára. A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik napi 1-2 egység alkoholt fogyasztanak, 1,34-szer nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Tehát ha napi egynél több alkoholos italt fogyasztunk, érdemes mérlegelni, hogy csökkentsük azoknak a napoknak a számát, amikor alkoholt fogyasztunk, vagy mérsékelni a napi fogyasztást. Mivel bizonyos emlőrák terápiák ronthatják a májfunkciós értékeket, a májkárosodás elkerülése érdekében a kezelés ideje alatt ajánlott az alkohol teljes mellőzése!

7. Vegyünk részt rendszeresen a csontsűrűség-vizsgálatokon

Az emlőrák kezelésének megkezdése előtt elengedhetetlen a csontok egészségének pontos kiértékelése. Ily módon az orvosuknak lehetősége van megfigyelni az esetlegesen tapasztalt csontvesztés mértékét.

A kezelés előtt, majd a kezelés során 1-2 évente vegyünk részt csontsűrűség-vizsgálaton.

A csontsűrűség-vizsgálat leggyakrabban alkalmazott eljárása a kétspektrumú röntgenfoton-abszorpciometria, közismert nevén a DEXA-vizsgálat. A DEXA-vizsgálat a teljes csontváz csontsűrűségének mérésén túlmenően vizsgálja a csonttörésnek nagyobb valószínűséggel kitett speciális pontokat - például a csípőcsontot, a gerincet és a csuklót - is.

Tudástár

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász
Forrás: 7 Ways to Keep Your Bones Strong Through Breast Cancer Treatment (HealthLine)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Mellrákműtét után - További kezelések, teendők és tanácsok

Minden műtéti megoldás az emlő kisebb-nagyobb elvesztéséhez vezet, mely a betegeknek komoly pszichés problémát okoz. Nem könnyű feldolgozni a...

A combnyaktörés veszélyei és megelőzése

A combnyaktörés általában elesés következtében kialakuló csonttörés a combcsont feje és a csont csöves része közt. A combnyak a csont...

Már fiatalkorban tennünk kell a csontritkulás megelőzéséért!

A csontritkulás megelőzéséért egész életünkben tennünk kell. A kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásnak, az egészséges életmódnak...

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ...

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

Sok nő nem is sejti, hogy a fokozott kockázatú csoportba tartozik, pedig 50 éves kor fölött minden második nőnél következik be valamilyen...

A változókor - Testsúlygyarapodás, alvászavarok és a ciklus változásai

A változókor a nők életének természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, melyben mind testi, mind lelki változások bekövetkeznek.

A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti

A csontritkulás vagy oszteoporózis a csontok anyagcsere-betegsége. A csonttömeg leépülésével a csont elveszíti stabilitását. A fájdalmas...

Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra

Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.