Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

Debreceni Egyetem
megjelent:

Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

Az öregedés születésünk pillanatában megkezdődik, de az első igazi tünetek 40 éves kor felett jelentkeznek, amikor az izomtömeg kezd leépülni, egyre gyakrabban alakulnak ki szív-érrendszeri és keringési problémák, illetve csontjaink is gyengülnek. Azt már korábban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitással és a megfelelő táplálkozással tovább élhetünk egészségesen. A szakemberek viszont eddig kizárólag a kíméletes, kardiotípusú aerob mozgásformákat - gyaloglást, úszást, kerékpározást - ajánlottak a 60 éves kor feletti korosztály számára, tiltott volt számukra az erőedzés. A Debreceni Egyetem kutatónak egy folyamatban lévő vizsgálata ezt most cáfolhatja.

Tovább Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

A kardioedzések mellett a súlyzós gyakorlatok is jótékonyak lehetnek

Tavaly indítottuk el kutatási programunkat, hogy bebizonyítsuk: egy hosszú ideig tartó, kontrollált, speciálisan összeállított mozgásprogram - amelyben az izomedzésnek jelentős szerepe van - pozitív változásokkal jár különböző élettani változók tekintetében. Azt vizsgáljuk, hogy az izomtömeg megtartására irányuló mozgásprogramok - az egészségügyi javaslatok figyelembevételével - hogyan hatnak a kongnitív idegrendszerre. Egyre több nemzetközi kutatás irányul ugyanis arra, hogy a legtöbb időskori betegség kialakulása megelőzhető, vagy késleltethető ezzel a módszerrel, de egyértelmű ajánlásokat még senki sem fogalmazott meg. Mi most ezt szeretnénk megtenni - tájékoztatott Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a program vezetője.

A kétéves, Európai Unió által támogatott projektben 30-40 szépkorút kértek fel, hogy hetente kétszer 45 percet eddzenek egy gyógytornász vezetésével az egyetem fitneszközpontjában, az Unifitben. A szakmai programot Mile Mariann dolgozta ki.

Bővebben Sport: Így érdemes elkezdeni!

Az edzéseken a klasszikus kardiotípusú mozgásformákhoz képest túlsúlyban vannak az izomerőt megtartó, illetve fejlesztő gyakorlatok, melyeket a legújabb edzésmódszerekkel végeztetünk. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a mélyizmokra és a hátizmokra, melyek a helyes testtartást biztosítják, hogy erősítsük a csontokat, megelőzzük a derékfájást, és csökkentsük az időskori eleséseket előidéző mozgáskoordinációs problémákat, amelyek sokszor combnyaktöréshez vezetnek - részletezte a PhD hallgató.

A program egyedülálló abban is, hogy az edzés eredményeit nemcsak kardiális szinten vizsgálják, hanem kongnitív-idegrendszeri laborteszteket és epigenetikai vizsgálatokat is végeznek majd molekuláris biológiai módszerekkel.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.