Aromatáz gátló gyógyszer mellékhatása

Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás!

61 éves vagyok. Ez év áprilisában a bal oldalon teljes emlő eltávolítást végeztek. Az onkológiai bizottság ezt követően napi egy Letrozole 2, 5 mg tabletta (öt évig tartó) szedését írta elő. A gyógyszerre enyhe félelemérzéssel kísért rossz közérzettel (hányinger, szájszárazság, általános gyengeségérzet, szédülés) reagáltam. Ezek után napi egy Femara 2, 5 mg tablettát javasoltak, melynek mellékhatásai az előző gyógyszeréhez hasonlóak. A gyógyulásom érdekében szeretnék mindent megtenni, de dolgaimat így a régi kerékvágásban nem tudom elvégezni.

Kérdésem: egy idő után a szervezetem valamely készítményhez hozzászokik-e, vagy lehetséges-e a mellékhatások mérséklődése, ill. megszűnése? Lehetne-e az adagot napi fél tablettára redukálni, esetleg kétnaponta bevenni?   Vagy van-e ezen kívül más készítmény, amely enyhébb mellékhatásokkal rendelkezik?

 

Köszönettel: R. Gabriella

 

WEBBeteg szakértő válasza mellrák témában

Kedves R. Gabriella!

Ön is - sajnos a többi levélíróhoz hasonlóan - nem írja meg pontosan az emlődaganat részletes adatait. Lakonikus rövidséggel említi, hogy "bal oldalon teljes emlőeltávolítást végeztek", de egyáltalán a daganatról, a daganat méretéről, szövettanáról, hormonreceptorairól, HER2 receptoráról, a nyirokcsomók állapotáról, stb. szó sem esik. Mintha ez lényegtelen lenne.

Nagyon nehéz így korrekt véleményt mondani.

De:

A tablettákról azért véleményt tudok mondani.

Amennyiben utókezelésként egyedül Letrozol (az eredeti készítmény nevén Femara) tablettát írtak fel, akkor nagy baj azért nem lehet.

Ez a két tabletta tudniillik azonos (a Femara az eredeti Novartis készítmény, és 2.5 mg letrozol-t tartalmaz) . Szinte teljesen megszűnteti a női jellegű hormonok keletkezését az emberi szervezetben (gátolja az aromatáz enzimet = "aromatáz inhibitor")  - ezért használatakor a női hormonok (ösztrogének) elvonási tünetei jelentkeznek. Magyarul egy többé-kevésbé erős klímax-szerű tünetegyüttes jelentkezik a csukló és kéz izületi panaszaival, hüvelyszárazsággal, a szexuális vágy csökkenésével, hőhullámokkal, esetleg alvászavarral, a figyelem gyengülésével, csontritkulással, stb. Ezek persze még mindig sokkal jobbak az emlőrák kiújulásánál - vagy az áttétek megjelenésél. Minden emlőráknál több-kevesebb a kockázat a kiújulásra. A Femara (letrozol) tabletta a kiújulási kockázatot kb. a felére csökkenti. Tehát, ha mondjuk az Ön daganata (nem tudom milyen volt, mert nem írta meg) mondjuk 10 % kiújulási kockázattal járt, akkor ez a kockázat a tablettával 5%-ra csökken. Azaz a mondjuk 90% túlélési esély helyett 95%-os túlélési esélye lesz. Vagy pl. a 20% kockázat 10%-ra csökken, azaz 80% helyett 90% a túlélési esély. Azért az nem mindegy.

A mellékhatások alig csökkenthetők, de tapaszatatom szerint leginkább a torna, úszás, mozgás, nagy adag fol-sav, kalcium, vitaminok érnek valamit - bár megpróbálkoztak depresszió elleni szerekkel is, stb., kevés sikerrel, és újabb és újabb mellékhatások árán.

Próbálja mégiscsak elviselni a kisebbik rosszat.

/Talán emlékszik és ismeri a néhai Sinkovits Imre játszotta háziorvos, az "Antivakarin"-os vidám kabaré-jelenetet még a múltból: vakaródzott a beteg, erre "Antivakarin" tablettát adott neki, mire a betegnek kihullott a haja. Erre hajnövesztőt adott neki, amitől már nem emlékszem milyen mellékhatása lett, stb. A sok próbálkozás végén megmaradt a vakaródzás/.

Elviselhetetlen mellékhatások esetén egy másik szerre, a tamoxifen-re (Zitazonium a tabletta neve) lehetne lecserélni a Femarát, persze a Zitazoniumnak is vannak mellékhatásai.

Kézcsókkal jobbulást

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2010. május 27., 12:18; Megválaszolva: 2010. május 27., 12:18
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése
Mellrák, avagy vegyek még tartós...
Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel...