Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás

MTI
megjelent:

Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.

A mellrák rizikófaktorai
A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

A tanulmányban mintegy 186 ezer, 50-71 éves nőt követtek nyomon átlagosan tíz éven át. Kimutatták, hogy a dohányzóknál 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki mellrák azokhoz képest, akik nem dohányoztak - idézte a The Guardian című brit napilap a British Journal of Cancer című szaklapban ismertetett kutatást.

A betegség kockázata hét százalékkal magasabb maradt akkor is, ha a nő leszokott a cigarettáról. Az eredmények akkor is érvényesek maradtak, amikor számításba vették az alkoholfogyasztást, amely a dohányzók körében gyakoribb rákkeltő tényező.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2009-ben megállapította: "korlátozott számú bizonyíték" áll rendelkezésre arról, hogy a dohányzás fokozná a mellrák kockázatát. Az utóbbi években a kutatási eredmények megváltoztatták a szakemberek véleményét.

Az új kutatás során a résztvevők közül mintegy 7500 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Sarah Nyante, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársa szerint friss kutatásuk eredményei is arra utalnak, hogy a dohányázás összefügg a mellrák fokozott kockázatával.

Más kockázati tényezőkről - a túlsúlyról, az alkoholfogyasztásról, a mozgásszegény életmódról - ismeretes, hogy növelik a menopauzán átesett nők mellrákkockázatát, a dohányzás szerepét azonban nehezebb volt feltárni.

A dohányzás világszerte a rák leginkább megelőzhető oka. Nemcsak a tüdőrák, hanem a gége-, a nyelőcső-, a szájüreg-, a torok-, a hólyag-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a máj-, a gyomor- és a bélrák kialakulásában is szerepet játszik. Az elmúlt félévszázadban a becslések szerint 6,5 millióan haltak meg Nagy-Britanniában dohányzással kapcsolatos betegségben.

(MTI/The Guardian)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.