Többféle rákot okoz a dohányzás

Szerző: Medipress

A hosszú távú dohányzás jelentősen megnöveli az invazív emlő-, tüdő- és vastagbélrák rizikóját az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben.

A kutatók a U.S. National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP) Emlőrák-megelőzési Kísérlet 13 388 női résztvevőjében vizsgálták a dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás a gyakori daganatos betegségek kockázatára gyakorolt hatását.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a sosem dohányzott nőkhöz viszonyítva a legalább 35 évig dohányzókban 60 százalékkal nagyobb volt az invazív emlőrák, és több mint négyszer magasabb a vastagbélrák kockázata.

A 15-35 évig dohányzó nők esetében 34 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége az invazív emlőrák kialakulásának, 7 százalékkal magasabb a vastagbélrák kialakulásának, mint azokban a nőkben, akik soha nem dohányoztak.

A 15 évnél rövidebb ideig dohányzó nők esetében a vizsgálat nem mutatta ki az invazív emlőrák megnövekedett kockázatát. A sosem dohányzó nőkhöz viszonyítva a több mint 35 évig legalább napi egy csomag cigarettát szívó nőkben 30-szor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Az alkoholfogyasztás nem állt összefüggésben a rák megnövekedett kockázatával, ugyanakkor a kutatók azt is kimutatták, hogy a kevés testmozgás a méhnyálkahártya daganat 70 százalékkal megemelkedett kockázatával hozható kapcsolatba.

Az online megjelentetett tanulmányt a tervek szerint az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutatják be június 6-án.

Az NSABP projekt az első olyan nagyszabású tanulmány, amely a dohányzás hatását vizsgálja az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Stephanie Land, a Pittsburgh Egyetem kutatója.

"Eredményeink azt mutatták, hogy még a korábbiakban kimutatott aránynál is magasabb a kockázat, ami arra utal, hogy a családi kórtörténet vagy más tényezők miatt az emlőrák magas kockázatának kitett nők esetében a dohányzás még veszélyesebb, mint más nőknél.”

A szenvedélybetegség folyamata

A szenvedélybetegség egy kontrollvesztési folyamat, aminek tünetei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhatnak. Az egyes függőségek mechanizmusa részleteiben sokféle, de közös elem a vágyakozás (craving) a szenvedély tárgya, eszköze iránt, mely vágyakozás beteljesítése egyfajta átmeneti kielégüléssel jár. Az átmenetiség miatt hamarosan újratermelődik az igény, és egyfajta egyre sűrűbben ismétlődő cselekménysorról beszélhetünk.
Szenvedélyek rabságában>>

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Hogyan bánjunk az előrehaladott...

„Segítsetek engem, hogy segíteni tudjak magamon!” A diagnózisra várva minden páciens elveszti megszokott biztonságérzetét, elsőként is lelkileg...

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.