• Többféle rákot okoz a dohányzás

    Szerző: Medipress

    A hosszú távú dohányzás jelentősen megnöveli az invazív emlő-, tüdő- és vastagbélrák rizikóját az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben.

    A kutatók a U.S. National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP) Emlőrák-megelőzési Kísérlet 13 388 női résztvevőjében vizsgálták a dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás a gyakori daganatos betegségek kockázatára gyakorolt hatását.

    Hirdetés

    A vizsgálat azt mutatta, hogy a sosem dohányzott nőkhöz viszonyítva a legalább 35 évig dohányzókban 60 százalékkal nagyobb volt az invazív emlőrák, és több mint négyszer magasabb a vastagbélrák kockázata.

    A 15-35 évig dohányzó nők esetében 34 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége az invazív emlőrák kialakulásának, 7 százalékkal magasabb a vastagbélrák kialakulásának, mint azokban a nőkben, akik soha nem dohányoztak.

    A 15 évnél rövidebb ideig dohányzó nők esetében a vizsgálat nem mutatta ki az invazív emlőrák megnövekedett kockázatát. A sosem dohányzó nőkhöz viszonyítva a több mint 35 évig legalább napi egy csomag cigarettát szívó nőkben 30-szor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az alkoholfogyasztás nem állt összefüggésben a rák megnövekedett kockázatával, ugyanakkor a kutatók azt is kimutatták, hogy a kevés testmozgás a méhnyálkahártya daganat 70 százalékkal megemelkedett kockázatával hozható kapcsolatba.

    Az online megjelentetett tanulmányt a tervek szerint az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutatják be június 6-án.

    Az NSABP projekt az első olyan nagyszabású tanulmány, amely a dohányzás hatását vizsgálja az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Stephanie Land, a Pittsburgh Egyetem kutatója.

    "Eredményeink azt mutatták, hogy még a korábbiakban kimutatott aránynál is magasabb a kockázat, ami arra utal, hogy a családi kórtörténet vagy más tényezők miatt az emlőrák magas kockázatának kitett nők esetében a dohányzás még veszélyesebb, mint más nőknél.”  

    A szenvedélybetegség folyamata


    A szenvedélybetegség egy kontrollvesztési folyamat, aminek tünetei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhatnak. Az egyes függőségek mechanizmusa részleteiben sokféle, de közös elem a vágyakozás (craving) a szenvedély tárgya, eszköze iránt, mely vágyakozás beteljesítése egyfajta átmeneti kielégüléssel jár. Az átmenetiség miatt hamarosan újratermelődik az igény, és egyfajta egyre sűrűbben ismétlődő cselekménysorról beszélhetünk.
    Szenvedélyek rabságában>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.05.23 14:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért halnak meg a magyarok tüdőrákban?

    Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. Évente mintegy 11 ezer ember szembesül tüdőrák diagnózissal, s a tüdőbetegségekről kiadott évkönyv becslése szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él közöttünk.

    Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rák okozta elhalálozások fele

    Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40 százaléka és a daganatos betegségek miatti elhalálozások fele - mutatta ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.

    Divat és a rossz szokások miatt majdnem kétszer annyi az "életmód"-rák

    A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol tíz év alatt negyven százalékkal emelte az életmóddal kapcsolatos rákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában.

    A halál oka gyakran a szívinfarktus rákos betegeknél is

    A vizsgált daganatos betegeknél a halál oka 51 százalékban a tumor volt, de a csoport 49 százaléka más okból fejezte be életét, a legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében.

    Gyógyszerhiány - felfüggesztett a kemoterápiás kezelések

    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága felméri az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét, egyeztetést kezdeményezett a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve "az átmeneti időre a hatékony alternatív terápiák lehetőségéről"

    Hat daganatos betegség első jelei

    A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.