• Többféle rákot okoz a dohányzás

    Szerző: Medipress

    A hosszú távú dohányzás jelentősen megnöveli az invazív emlő-, tüdő- és vastagbélrák rizikóját az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben.

    A kutatók a U.S. National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP) Emlőrák-megelőzési Kísérlet 13 388 női résztvevőjében vizsgálták a dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás a gyakori daganatos betegségek kockázatára gyakorolt hatását.

    Hirdetés

    A vizsgálat azt mutatta, hogy a sosem dohányzott nőkhöz viszonyítva a legalább 35 évig dohányzókban 60 százalékkal nagyobb volt az invazív emlőrák, és több mint négyszer magasabb a vastagbélrák kockázata.

    A 15-35 évig dohányzó nők esetében 34 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége az invazív emlőrák kialakulásának, 7 százalékkal magasabb a vastagbélrák kialakulásának, mint azokban a nőkben, akik soha nem dohányoztak.

    A 15 évnél rövidebb ideig dohányzó nők esetében a vizsgálat nem mutatta ki az invazív emlőrák megnövekedett kockázatát. A sosem dohányzó nőkhöz viszonyítva a több mint 35 évig legalább napi egy csomag cigarettát szívó nőkben 30-szor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

    Az alkoholfogyasztás nem állt összefüggésben a rák megnövekedett kockázatával, ugyanakkor a kutatók azt is kimutatták, hogy a kevés testmozgás a méhnyálkahártya daganat 70 százalékkal megemelkedett kockázatával hozható kapcsolatba.

    Az online megjelentetett tanulmányt a tervek szerint az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutatják be június 6-án.

    Az NSABP projekt az első olyan nagyszabású tanulmány, amely a dohányzás hatását vizsgálja az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Stephanie Land, a Pittsburgh Egyetem kutatója.

    "Eredményeink azt mutatták, hogy még a korábbiakban kimutatott aránynál is magasabb a kockázat, ami arra utal, hogy a családi kórtörténet vagy más tényezők miatt az emlőrák magas kockázatának kitett nők esetében a dohányzás még veszélyesebb, mint más nőknél.”  

    A szenvedélybetegség folyamata


    A szenvedélybetegség egy kontrollvesztési folyamat, aminek tünetei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhatnak. Az egyes függőségek mechanizmusa részleteiben sokféle, de közös elem a vágyakozás (craving) a szenvedély tárgya, eszköze iránt, mely vágyakozás beteljesítése egyfajta átmeneti kielégüléssel jár. Az átmenetiség miatt hamarosan újratermelődik az igény, és egyfajta egyre sűrűbben ismétlődő cselekménysorról beszélhetünk.
    Szenvedélyek rabságában>>

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.05.23 14:11, Megjelenés: 2011.05.23 14:11
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Mikor a rák kiújul

    A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

    A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

    A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

    A nagy rákbeteg átalakítás

    Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.