Magas vérnyomás és a perifériás érbetegség - Tünetek és kezelés

szerző: Dr. Vincze Dóra, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A magas vérnyomás és a perifériás érbetegség is az úgynevezett atherosclerosis talaján alakul ki. Az összes magas vérnyomásos beteg közt az érbetegség 2-5 százalékban jelen van. Az ismert perifériás érbetegségben szenvedő betegek 35-55 százalékának van hipertóniája.

A perifériás érbetegség jól jelzi az esetleges koszorúér-betegséget, agyi ér betegség és a vese artéria betegség meglétét. Megléte a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát megháromszorozza. Nagy valószínűséggel alakul ki náluk szívinfarktus és stroke is.

Mit nevezünk perifériás érbetegségnek?

Perifériás érbetegségnek nevezzük azt, amikor az alsó végtagok vérellátása nem megfelelő és emiatt abban fájdalom, görcs jelentkezik.

A beteg nem képes hosszabb távolságot fájdalom nélkül megtenni. A betegség súlyosságát azzal a megtett távolsággal (claudicatiós távolság) jellemezzük, amely távnál a fájdalom megjelenik.

Ezenkívül a betegséget a boka/kar indexszel jellemezzük. A boka/kar index nem más, mint a felső és az alsó végtag vérnyomásának hányadosa. Normális esetben a hányados 1,1-0.9 közt van. Súlyos érszűkület esetén ez az index 0,5 is lehet.

A perifériás érbetegség rosszabbodását jelzi az, amikor a végtag már nyugalomban is fáj. A végtag pihentetésekor sincs megfelelő vérkeringés a lábban. Ekkor már érsebészeti beavatkozásra, vagy amputációra is szükség lehet.

Ezt olvasta már? Az érszűkület lehetséges okai

Milyen összefüggés van a magas vérnyomás és a perifériás érbetegség közt?

A hipertónia a perifériás érbetegség kialakulásának kockázatát 2-3-szorosára növeli.

Klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy nők körében a magas vérnyomás és a perifériás érbetegség közt szoros összefüggés van. Férfiak esetében ezt a szoros összefüggést nem igazolták.

Különösen a szisztolés vérnyomás tekintetében igaz az állítás.

Valójában azok között a betegek közt látjuk ezt, akiknél ugyan a vérnyomást gyógyszeresen kezelik, de a vérnyomás kontroll mégsem megfelelő.

Ezt olvasta már? Az érszűkület legelső tünetei

Hogyan hatnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek perifériás érbetegségben?

Ezeknél a betegeknél a vérnyomás csökkentése óvatosságot igényel. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer ugyanis a tüneteket rontani tudja azáltal, hogy a csökkent vérnyomással csökken az átfolyó vér mennyisége és így a végtaghoz szállított oxigén mennyisége is. Hosszú távon tehát a betegség progresszióját idézi elő.

Ezt olvasta már? Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?

Hogyan kezeljük a magas vérnyomást?

A perifériás érbetegségnél a cél vérnyomás érték 140/90 Hgmm. Diabéteszes betegeknél ez a célérték 10 Hgmm-rel kevesebb, 130/90 Hgmm kell, hogy legyen. Klinikai vizsgálatok, elsősorban az ACE-gátlók csoportjából javasolnak vérnyomást csökkentő gyógyszert.

Korábban azt feltételezték, hogy a béta-blokkoló szerek rontják az alsó végtag keringését. Ezek a feltételezések azonban nem bizonyultak igaznak. Ezen betegcsoportoknál a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése érdekében, javasolt a béta-blokkoló kezelés meghagyása.

A perifériás érbetegség kezelésében a vérnyomás csökkentő gyógyszerek mellett, az aszpirinnek és a koleszterincsökkentő szerek szedését is ajánlják az orvosok.

A gyógyszeres kezelés mellett, azonban az életmódbeli változásoknak, úgymint a rendszeres testmozgásnak és a dohányzás elhagyásának is fontos szerep jut.

Tovább Az ACE-gátlók működése és hatásai

Tovább Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vincze Dóra, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.