Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

Kedves – egészségügyi problémákkal küzdő – Embertársam!

A gyógyszerek szedését az orvosok a betegek jóllétének szem előtt tartásával, az érvényben lévő szakmai ajánlások és jogszabályok alapján javasolják mindig.

A kardiológiai terápiák sokszor valóban „életbevágóak”, hiszen például egy szívinfarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy a szívelégtelenség összetett terápiája egy következő, életet veszélyeztető szívroham elhárítását célozza.

Ez a cikk is érdekelheti Élet szívinfarktus után

Ha nem ilyen súlyos a helyzet, mint egy „egyszerű” magas vérnyomás kezelés esetén is, a rövid- és hosszú távú szövődmények elkerülése a legfőbb cél. A lehető legjobb életminőségben, a legtovább élni – ez a gyógyítás célja. (Természetesen valamennyi orvosi szakma elmondhatja a saját szempontjai szerint ugyanezt.)

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy valamelyik gyógyszerrel gondja van, esetleges mellékhatást vél felfedezni magán, mindenképpen konzultáljon szakemberrel!

A gyógyszereknek elsősorban igazolt jótékony hatásuk van – hiszen ezért alkalmazzuk azokat –, ritkán enyhe, elvétve pedig súlyosabb mellékhatás is előfordulhat, sajnos. Természetesen ebben az esetben a szükséges intézkedéseket haladéktalanul meg kell hozni, akár sürgősségi ellátás igénybevételével is.

Az egyes gyógyszercsoportok alkalmazása során a hirtelen elhagyás kifejezett veszélyt hordozhat magában: a fenti példákat folytatva a vérnyomás hirtelen nagyon magassá válhat, veszélyeztetve az agyi keringést, vagy ritmuszavar, esetleg szívroham alakulhat ki a kihagyott pirulák következtében.

A gyógyszerek mellett alkalmazott táplálékkiegészítők, gyógyhatású készítmények további problémák forrása lehet, hiszen a szakmailag ajánlott szerekkel ezek is interakcióba léphetnek, és nem kívánatos változásokat idézhetnek elő a szervezetben. Minden esetben érdemes egy listát magánál hordania, amely a receptköteles és recept nélkül kapható készítményeket is tartalmazza pontos adagolással, hiszen megfelelő információ birtokában tud a szakember megfelelő terápiát ajánlani – amely már tényleg személyre szabott.

A legfontosabb: amennyiben kételye van a felírt gyógyszerrel kapcsolatban, akkor bátran tegye fel kérdéseit a felíró orvosnak, aki – bármennyire is szorít az idő – el fogja magyarázni, hogy miért van erre a szerre szükség, és mire kell esetleg figyelni. Soha ne hagyjon el gyógyszert előzetes egyeztetés nélkül, mert akár a saját életét is veszélyeztetheti vele!

Jó egészséget kívánok mindannyiunknak!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Tovább Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Dr. Molnár Dóra, kardiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.