• Mire jók az ivókúrák? - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

    Szerző: itthon.hu

    Cikkünkben a hazai földből feltörő, természetes gyógyító ásványvizek és gyógyvizek praktikus felhasználásáról olvashat.

    Dalmády Zoltán orvos írta a vizeinkről: „A föld titokzatos műhelyében nem ember írta csodálatos recept szerint készült kész orvosság ömlik a földből, hogy az emberek millióinak szerezzen gyógyulást, egészséges, örömteljes, tartalmas életet."

    Dalmády doktor nagyon pontosan fogalmazta meg! Ásvány- és gyógyvizeink orvosságok, és mint a patikai készítmények esetében, itt sem mindegy az adagolás.

    Az ásványvizek, gyógyvizek felhasználása messzi múltra tekint vissza. Őseink régóta tudják, hogy a víz gyógyító hatása a fürdés és az öblögetés mellett ivókúrák formájában is érvényesül.

    Dr. Batmanghelidj iráni orvosa Tested vízért kiált! című világhírű könyvében írta, hogy „Nem beteg vagy, csupán szomjazik minden sejted, a szomjúságot ne gyógyszerekkel kezeld!" Éltető elemünk a víz, mely testünk tömegének 60-70%-a.

    Hirdetés

     

    Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?


    Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén. Magyarország külföldön is méltán híres természetes ásványvizeiről, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvíz készletek találhatóak. Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat. Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre? 

    Hajdan igen nagy hagyománya volt az ivókúráknak, ma is jól tesszük, ha az egészség természetes forrásához fordulunk. Ám mielőtt nekifogunk, konzultáljunk orvosunkkal, aki kiválasztja a megfelelő vizet, elmagyarázza az ivókúra hatásait és az esetleges ellenjavallatokat. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor nem ajánlott, ilyen pl. a heveny gyomor- és bélhurut, a savhiány, a gyomorfekély, a szívgyengeség.

    A gyógyvíz hatása függ a gyógyvíz összetételétől, az elfogyasztott mennyiségtől, de még a víz hőmérsékletétől is. A glaubersós (azaz nátrium-szulfátos) gyógyvizek – mint például a Mira – béltisztító hatásúak, csökkentik az epekövesség kockázatát, hatékonyabbá teszik a fogyókúrát, jótékonyan csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet is.

    Keserűsós (azaz magnézium-szulfátos) vizeink – mint a Ferenc József, a Hunyadi János vagy az Apenta – elsősorban hashajtó hatásukról ismertek, de aranyér és sérv, epe-, máj- és cukorbaj esetén is érdemes használni. Érdekes módon gyorsabban hat, ha felhígítva és langyosan fogyasztjuk.

    Kénes gyógyvizünk – mint például a Parádi víz – a gyomor- és bélbajok doktora, de segít az izületi bajokon és az epebajokon is. Jó a hörghurutra, de a másnapos tünetekre is.

    Alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyvíz a Salvus. Áldásos a cukorbetegségre, emésztési problémákra, gyomorfekélyre, gyomorhurutra, hörghurutra, köhögésre.

    Gyógyvizeinket nem csak palackozva vásárolhatjuk meg, hanem fogyaszthatjuk ivókutaknál is. A Széchenyi fürdő vize a gyomor- és epebetegségekre, a vesemedence bajaira, a köszvényre és a csontritkulásra jó. A Rudas fürdő Juventus-forrása a köszvényesek, klimaxosok megmentője.

    Számos panaszra, bajra nyújtanak enyhülést az ivókúrák. De ne felejtsük, a természet orvosságát az előírásoknak és az orvosi utasításoknak megfelelően adagoljuk! Ne siessünk, adjunk időt magunknak és a gyógyvíznek is! Egy kúra általában 3-6 hét, mialatt apránként, lassan kortyolgassuk a panaszunkra javallott gyógyvizet. Váljék egészségükre!

    Mielőtt ivó-vagy fürdőkúrába kezdenének, kérjék ki orvosuk tanácsát! Ha ezt megtették, segítünk a tájékozódásban, merrefelé keljenek útra.

    A vizek osztályozása kémiai összetételük alapján:

      Főbb alkotóelemek Hatásai Mikor kerülendő? Hol található?

    Egyszerű szénsavas vizek

    (a köznyelv savanyúvíznek is hívja)

    1 liter vízben 0.6 grammnál több szén-dioxid Fürdőkúraként: a szénsavgáz a bőrben mikromasszázst fejt ki, elősegíti az értágító anyagok keletkezését, hat az idegrendszerre. Ivókúraként étvágyatjavító, gyomorsavkiválasztást fokozó, jéghidegen fogyasztva hányingercsillapító.  gyomorfekély, gyomorsav túltengés és kóros puffadás esetén Maconka (Nógrád megye), Répcelak, Mihályi
    Földes, meszes vizek kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok Fürdőkúraként reuma, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésében javallott,  ivókúraként csontritkulás megelőzésére igyuk. székrekedés esetén

    Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rácz fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő, az országban máshol: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár

    Alkalikus vizek nátrium és hidrogén-karbonát ionok Főképp ivókúraként használatos (néha inhaláció is) gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kiegészítő kezelésére.  Bizonyos vesekövek, valamint kóli fertőzés esetén kerülendő. Balf, Békés, Bükkszék Salvus víz, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szeged/Anna, Szécsény, Szolnok stb.
    Kloridos vagy konyhasós vizek nátrium- és kloridionok

    Fürdőkúraként javallt a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.

     

    Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, Nyíregyházi-Sóstó.

    Keserűvizek

    szulfátion, nátriumion, magnéziumion

    Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtó hatásuk közismert.  akut gyomor,- és bélhurut, savhiány, fekély és hányás, hasmenés során

    Őrmezőn a „Hunyadi János" és a „Ferenc József", a nagyigmándi „Igmándi", vagy a tiszajenői „Mira" keserűvíz.

    Vasas vizek szénsavas vasat tartalmaznak  a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény  

    parádi Clarissa- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.

    Kénes vizek  

    a kénes fürdővel (+ inhaláció) és ivókúrák segítségével pótolható a szervezetnek szükséges kén, a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében jelentős, használják krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás terápiájára.

     

    Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, valamint az Aranyos fürdő; Balf több forrása, Parád Csevice forrás, Erdőbénye, Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútja.

    Jódos–brómos vizek   Fürdőkúraként a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvosi javallatra kanalas mennyiségben kell szedni   A legismertebb sóshartyáni „Jodaqua" (e:jodakva) palackozva kerül forgalomba, források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg), Pesterzsébet (hideg).
    Radioaktív vizek radon gáz és rádiumion

    fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák fájdalomcsillapító hatása miatt, illetve, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, és az anyagcserét. 

     

    A Rudas, az Imre, a Gellért fürdő forrásai Budapesten, Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó.

    (itthon.hu)

     

     

     

     

     

     

    Módosítva: 2014.02.02 15:17, Megjelenés: 2014.02.02 15:17
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

    Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

    Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.