• Mit jelent a tüdőinfiltrátum megjelenése?

    Dr. Gyulai Nóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    Az infiltrátum latin szó, melyet az orvosi nyelvben gyakran használnak, szó szerinti jelentése: beszűrődés. A tüdőgyógyászat területén egy speciális mellkasröntgen-eltérést jelent, amit különböző betegségek, de döntő többségében tüdőgyulladás okozhat.

    A gyulladt, beteg területen a tüdőszövet tömörebb, a röntgensugarakat jobban elnyeli, így a felvételen az egészséges tüdőszövethez képest világosabb képet mutat. A mellkasröntgenkép elemzése nagy gyakorlatot igényel. Radiológus vagy tüdőgyógyász szakorvos évtizedes rutinja szükséges hozzá, hogy a mellkasröntgen kép alapján diagnózist állíthasson fel, sőt az esetek viszonylag nagy részében a mellkasröntgen önmagában nem is ad teljes diagnózist, hanem további képalkotó (pl. CT, ultrahang) vagy infektológiai (vérből vagy hörgőváladékból kórokozó kimutatása) kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség.

    A mellkasröntgenképen látható infiltrátumból önmagában nem mondható meg biztonsággal, hogy milyen eredetű (baktérium, tbc, vírus, autoimmun betegség) gyulladás áll a hátterében. Infiltrátum esetében ritkábban van szükség szövettani mintavételre a betegség pontos kiderítése céljából, mint más radiológiai elváltozásoknál, például kerekárnyék, terime, nodus, mellűri nyirokcsomó megnagyobbodás, mellkasi folyadékgyülem. Ezeknél a röntgeneltéréseknél sok esetben az elváltozásból szövettani mintát kell venni ahhoz, hogy a betegség pontos természetét megállapíthassuk.

    Hirdetés

    Hogyan mutatható ki az infiltrátum, és milyen tünetek utalhatnak jelenlétére?

    Mellkasröntgen-vizsgálat történhet panaszmentes pácienseknél szűrővizsgálat jelleggel, például rendszeres lakossági tüdőszűrés, munkaegészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsgálat vagy általános egészségi állapot felmérés keretében, illetve ha valaki panaszokkal orvoshoz fordul.

    Panaszok, amelyek mögött leggyakrabban mellkasröntgen-infiltrátumot észlelünk:

    • köhögés,
    • nehezített légvétel,
    • láz,
    • rossz közérzet,
    • étvágytalanság,
    • mellkasi fájdalom.

    Ha e tünetek valamelyikével orvoshoz fordulunk, a kivizsgálás egyik első lépése a mellkasröntgen-vizsgálat. 

    Az infiltrátum mellett megjelenő testi tünetek jelentősége

    Tekintettel arra, hogy az infiltrátum nem egy konkrét betegség, hanem egy mellkasröntgenen látható kóros árnyék, aminek a hátterében sok különböző betegség állhat, nagy a jelentősége annak, hogy a páciensnek vannak-e más panaszai, és azok mire utalnak. Köhögés, köpetürítés, magas láz, szúró mellkasi fájdalom, nehézlégzés, gyengeség, elesettség kísérik leggyakrabban a mellkasröntgen-infiltrátumot, melyek a tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás általános tünetei.

    Tudjon meg többet! Tüdőgyulladásra utaló jelek

    Betegként fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a fentiekhez hasonló panaszokat észlelünk több napon keresztül, és azok tüneti kezelésre (sok folyadék fogyasztása, lázcsillapítás, köptető, szükség esetén fájdalomcsillapító alkalmazása) nem javulnak, érdemes háziorvoshoz fordulni. Háziorvosunk vagy a velünk foglalkozó ügyeletes orvos a tüdő feletti hallgatózás és a panaszok alapos kikérdezése alapján eldönti, hogy van-e szükség mellkasröntgen-vizsgálatra, ugyanis a tüdőgyulladásra utaló tünetek szinte teljesen megegyezhetnek a nála sokkal enyhébb lefolyású, kevésbé súlyos felső légúti fertőzések tüneteivel, amit nem tüdőgyulladásnak, hanem hörgőgyulladásnak (bronchitis) nevezünk.

    A két betegség között biztonsággal csak a mellkasröntgen-vizsgálat tud különbséget tenni, ami azt jelenti, hogy mellkasröntgen-vizsgálat elvégzése és az azon látott beszűrődés (infiltrátum) nélkül a tüdőgyulladás betegség kórisméje nem állítható fel biztonsággal, korrekt módon.

    Mi történik, ha infiltrátumot fedeznek fel panaszokkal jelentkező betegnél?

    Amennyiben orvosunk mellkasröntgen-vizsgálat alapján a tüdőben infiltrátumot fedezett fel és tüdőgyulladást állapít meg, antibiotikus kezelést fog javasolni a gyulladást okozó baktériumok elpusztítására. Súlyosabb esetekben, amikor a mellkasi infiltrátum kiterjedtebb, esetleg kétoldali, súlyos tüneteket okoz, a beteg legyengült állapotú idős kora vagy egyéb krónikus betegség miatt, az infiltrátum kezelése kórházi körülmények között történik, ahol egyéb vizsgálatokkal az infiltrátum eredete tovább pontosítható, illetve szükség esetén nem csak tablettás, hanem infúzióban történő antibiotikum adására, oxigén pótlására vagy légzéstámogatásra is lehetőség van.

    Utánkövetés

    A tüdőben észlelt infiltrátum kivizsgálása, majd annak megfelelő kezelése elengedhetetlen, azonban éppen ilyen fontos a kezelés eredményességének követése céljából újbóli mellkasröntgen-felvételek készítése, mely a legegyszerűbb módja a gyógyulás követésének. Ilyenkor orvosunk összehasonlítja a betegség kezdetén készített röntgenképet az aktuálissal. Amennyiben az infiltrátum mérete és intenzitása csökken, az javulásra utal. Fontos tudni, hogy tüdőgyulladás esetén a mellkasröntgenen látható infiltrátum csökkenése, eltűnése napokkal, akár hetekkel később jelentkezik a tünetek és közérzet javulásánál. Egyes súlyosabb, szövődményes vagy hosszan fennálló gyulladások a tüdőben maradandó nyomot hagynak, azaz az infiltrátum nem tűnik el teljesen évek után sem, hanem heges-gócos röntgeneltérések maradnak vissza. 

    Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2020.02.19 18:35, Megjelenés: 2018.02.08 18:56
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

    Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Mellhártyagyulladás - Ha minden lélegzetvétel fáj

    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások