Mit jelent a tüdőinfiltrátum megjelenése?

Dr. Gyulai Nóra
szerző: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az infiltrátum latin szó, melyet az orvosi nyelvben gyakran használnak, szó szerinti jelentése: beszűrődés. A tüdőgyógyászat területén egy speciális mellkasröntgen-eltérést jelent, amit különböző betegségek, de döntő többségében tüdőgyulladás okozhat.

A gyulladt, beteg területen a tüdőszövet tömörebb, a röntgensugarakat jobban elnyeli, így a felvételen az egészséges tüdőszövethez képest világosabb képet mutat. A mellkasröntgenkép elemzése nagy gyakorlatot igényel. Radiológus vagy tüdőgyógyász szakorvos évtizedes rutinja szükséges hozzá, hogy a mellkasröntgen kép alapján diagnózist állíthasson fel, sőt az esetek viszonylag nagy részében a mellkasröntgen önmagában nem is ad teljes diagnózist, hanem további képalkotó (pl. CT, ultrahang) vagy infektológiai (vérből vagy hörgőváladékból kórokozó kimutatása) kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség.

A mellkasröntgenképen látható infiltrátumból önmagában nem mondható meg biztonsággal, hogy milyen eredetű (baktérium, tbc, vírus, autoimmun betegség) gyulladás áll a hátterében. Infiltrátum esetében ritkábban van szükség szövettani mintavételre a betegség pontos kiderítése céljából, mint más radiológiai elváltozásoknál, például kerekárnyék, terime, nodus, mellűri nyirokcsomó megnagyobbodás, mellkasi folyadékgyülem. Ezeknél a röntgeneltéréseknél sok esetben az elváltozásból szövettani mintát kell venni ahhoz, hogy a betegség pontos természetét megállapíthassuk.

Hogyan mutatható ki az infiltrátum, és milyen tünetek utalhatnak jelenlétére?

Mellkasröntgen-vizsgálat történhet panaszmentes pácienseknél szűrővizsgálat jelleggel, például rendszeres lakossági tüdőszűrés, munkaegészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsgálat vagy általános egészségi állapot felmérés keretében, illetve ha valaki panaszokkal orvoshoz fordul.

Panaszok, amelyek mögött leggyakrabban mellkasröntgen-infiltrátumot észlelünk:

  • köhögés,
  • nehezített légvétel,
  • láz,
  • rossz közérzet,
  • étvágytalanság,
  • mellkasi fájdalom.

Ha e tünetek valamelyikével orvoshoz fordulunk, a kivizsgálás egyik első lépése a mellkasröntgen-vizsgálat.

Az infiltrátum mellett megjelenő testi tünetek jelentősége

Tekintettel arra, hogy az infiltrátum nem egy konkrét betegség, hanem egy mellkasröntgenen látható kóros árnyék, aminek a hátterében sok különböző betegség állhat, nagy a jelentősége annak, hogy a páciensnek vannak-e más panaszai, és azok mire utalnak. Köhögés, köpetürítés, magas láz, szúró mellkasi fájdalom, nehézlégzés, gyengeség, elesettség kísérik leggyakrabban a mellkasröntgen-infiltrátumot, melyek a tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás általános tünetei.

Betegként fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a fentiekhez hasonló panaszokat észlelünk több napon keresztül, és azok tüneti kezelésre (sok folyadék fogyasztása, lázcsillapítás, köptető, szükség esetén fájdalomcsillapító alkalmazása) nem javulnak, érdemes háziorvoshoz fordulni. Háziorvosunk vagy a velünk foglalkozó ügyeletes orvos a tüdő feletti hallgatózás és a panaszok alapos kikérdezése alapján eldönti, hogy van-e szükség mellkasröntgen-vizsgálatra, ugyanis a tüdőgyulladásra utaló tünetek szinte teljesen megegyezhetnek a nála sokkal enyhébb lefolyású, kevésbé súlyos felső légúti fertőzések tüneteivel, amit nem tüdőgyulladásnak, hanem hörgőgyulladásnak (bronchitis) nevezünk.

A két betegség között biztonsággal csak a mellkasröntgen-vizsgálat tud különbséget tenni, ami azt jelenti, hogy mellkasröntgen-vizsgálat elvégzése és az azon látott beszűrődés (infiltrátum) nélkül a tüdőgyulladás betegség kórisméje nem állítható fel biztonsággal, korrekt módon.

Mi történik, ha infiltrátumot fedeznek fel panaszokkal jelentkező betegnél?

Amennyiben orvosunk mellkasröntgen-vizsgálat alapján a tüdőben infiltrátumot fedezett fel és tüdőgyulladást állapít meg, antibiotikus kezelést fog javasolni a gyulladást okozó baktériumok elpusztítására. Súlyosabb esetekben, amikor a mellkasi infiltrátum kiterjedtebb, esetleg kétoldali, súlyos tüneteket okoz, a beteg legyengült állapotú idős kora vagy egyéb krónikus betegség miatt, az infiltrátum kezelése kórházi körülmények között történik, ahol egyéb vizsgálatokkal az infiltrátum eredete tovább pontosítható, illetve szükség esetén nem csak tablettás, hanem infúzióban történő antibiotikum adására, oxigén pótlására vagy légzéstámogatásra is lehetőség van.

Utánkövetés

A tüdőben észlelt infiltrátum kivizsgálása, majd annak megfelelő kezelése elengedhetetlen, azonban éppen ilyen fontos a kezelés eredményességének követése céljából újbóli mellkasröntgen-felvételek készítése, mely a legegyszerűbb módja a gyógyulás követésének. Ilyenkor orvosunk összehasonlítja a betegség kezdetén készített röntgenképet az aktuálissal. Amennyiben az infiltrátum mérete és intenzitása csökken, az javulásra utal. Fontos tudni, hogy tüdőgyulladás esetén a mellkasröntgenen látható infiltrátum csökkenése, eltűnése napokkal, akár hetekkel később jelentkezik a tünetek és közérzet javulásánál. Egyes súlyosabb, szövődményes vagy hosszan fennálló gyulladások a tüdőben maradandó nyomot hagynak, azaz az infiltrátum nem tűnik el teljesen évek után sem, hanem heges-gócos röntgeneltérések maradnak vissza.

Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.