Tuberkulózis téma

A BCG oltás mint univerzális vakcina? Így állnak a kutatások

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-08-22 14:03
A tuberkulózis elleni BCG vakcina a COVID-19 mellett más fertőzésekkel szemben is védelmet jelenthet, mivel széles körű támogatást képes adni az immunrendszer számára. Mostanában érkeznek az értékelő szakemberek elé a koronavírus-járvány időszakában elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei - s bár ezek vegyesek ugyan, egyben reményt keltőek is.

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a tuberkulózisos emberek köhögését

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-10-26 22:03
A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis elsődleges tünete, és hogy a köhögés lehetővé teszi a betegség emberről emberre való terjedését.

Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2020-06-12 11:36
Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.
Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

A tuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018-03-26 20:09
A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

Ritkán, de még fertőz a TBC

Debreceni Egyetem - 2018-03-23 16:58
Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

A tuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018-01-09 05:21
Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.
Átlagosan 4,3 százalékkal csökkent az új tuberkulózisos esetek száma 2010 és 2014 között az Egészségügyi Világszervezet 53 országot magába foglaló európai régiójában. Magyarország a százezer lakosra jutó nyolc új esettel továbbra is az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik.

TBC: Újra terjedőben a kór?

Debreceni Egyetem - 2014-03-24 14:37
A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

Multirezisztens tuberkulózis baktérium

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2011-11-29 20:17
Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.
A fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10 százalékát teszi ki, s a kontinens lakossága változatlanul védtelen e kórokkal szemben.

A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

Medipress - 2011-01-19 09:07
A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

TBC - Mennyire veszélyes?

MTI - 2010-11-12 08:38
Minden húsz másodpercben meghal egy ember tuberkulózisban (tbc) a világon, a betegség elleni harc mégis sikeresnek mondható - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön kiadott éves jelentésében.

Egy óra alatt kimutatható a TBC

Medipress - 2010-09-16 15:17
Egy új fejlesztésű teszttel már egy óra leforgása alatt kimutatható a tuberkulózis (TBC). Az új, rendkívül érzékeny szűrőteszt, a tuberkulózis baktériumban lévő DNS egyetlen molekulájának azonosítása alapján működik.
Egy gén több változatáról állapították meg brit és szingapúri kutatók, hogy jelenlétük növeli az olyan fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságot, mint a tuberkulózis, a malária és a bakteriális vérmérgezés.

Veszélyes rezisztencia

MTI - 2010-03-21 10:40
A többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.
A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

A tuberkulózis világnapja

MTI - 2009-03-23 13:42
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (gümőkór, tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését. A világon évente 1,6-1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben. A baktérium által terjesztett fertőző betegségek közül a tbc szedi a legtöbb áldozatot.

Növekvő gond a gyógyszer-rezisztens tbc

Független Hírügynökség - 2008-10-28 14:13
Tavaly még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár évről évre csökken a betegek száma, egyre nagyobb gondot okoznak azok tuberkulózis baktériumok, amelyekkel szemben a meglévő gyógyszerek hatástalanok.

Egyre kevesebb a tbc-s beteg

Független Hírügynökség - 2008-07-24 08:36
Egyre kevesebb Magyarországon a tbc-s beteg. Évente kétezernél kevesebb ember kapja el a fertőzést. Az országban már csak három megyében és két városban kötelező tüdőszűrésen részt venni, ám ott is csak a 30 év felettieknek.

Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

Független Hírügynökség - 2008-04-17 13:53
Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

Független Hírügynökség - 2008-03-28 11:05
Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.