Tuberkulózis téma

Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

Pécsma

Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

Ritkán, de még fertőz a TBC

Debreceni Egyetem

Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

Csökkent a TBC-fertőzések száma Európában

WHO, MTI

Átlagosan 4,3 százalékkal csökkent az új tuberkulózisos esetek száma 2010 és 2014 között az Egészségügyi Világszervezet 53 országot magába foglaló európai régiójában. Magyarország a százezer lakosra jutó nyolc új esettel továbbra is az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik.

Tuberkulózis - Kik a veszélyeztetettek, hogyan terjed?

reumatologia.hu

A tuberkulózis főleg a 15 és 35 év közötti fiatal felnőtteket érinti, különösen azokat, akik gyengék, alultápláltak és rossz lakáskörülmények között élnek.

TBC: Újra terjedőben a kór?

Debreceni Egyetem

A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

Multirezisztens tuberkulózis baktérium

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

A fertőző betegségek Európában

MTI

A fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10 százalékát teszi ki, s a kontinens lakossága változatlanul védtelen e kórokkal szemben.

A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

Medipress

A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

TBC - Mennyire veszélyes?

MTI

Minden húsz másodpercben meghal egy ember tuberkulózisban (tbc) a világon, a betegség elleni harc mégis sikeresnek mondható - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön kiadott éves jelentésében.

Egy óra alatt kimutatható a TBC

Medipress

Egy új fejlesztésű teszttel már egy óra leforgása alatt kimutatható a tuberkulózis (TBC). Az új, rendkívül érzékeny szűrőteszt, a tuberkulózis baktériumban lévő DNS egyetlen molekulájának azonosítása alapján működik.