Mivel javítható a szűrési hajlandóság?

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Jövőre a cégek adómentes juttatásként adhatnak szűrővizsgálatokra szóló beutalót a dolgozóiknak. Kérdés, hogy mennyire fogják kihasználni az érintettek ezt a lehetőséget, mert köztudottan kevesen járnak alap vizsgálatokra. Amennyiben idejében felfedeznek egy-egy betegséget, a munkaadónak is hasznos, nem csak a munkavállalónak.

Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen egészségügyi szűrésekre vonatkozik majd a kedvezmény, erre vonatkozóan külön rendelet fog megjelenni. Az viszont tény és elgondolkodtató, hogy a halálozás mértékét mutató számok miatt Magyarország világviszonylatban dobogós helyen áll.

A halálokok között a szív- és érbetegségek állnak első helyen az összes halálozás mintegy felét okozva, mintegy negyedéért pedig a daganatos betegségek felelősek.

Kinek és miért hasznos a szűrés?

Amennyiben a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1500-2000 érintett idő előtti halálozása elkerülhető lenne. Ez jelentősen hozzájárulna a népesség egészségi állapotának javulásához, ami hasznos a páciensnek, hasznos a társadalomnak, a munkaadónak, mert nem esik ki a munkából, teljes életet élhet.

Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz – olvasható az ÁNTSZ tájékoztatójában. Fontos kérdés azonban, ha rávesszük magunkat, hogy elmenjünk a szakrendelőbe, mikor kapunk időpontot?

Több mint két hét...

A leghosszabb, azaz 39 nap az átlagos betegvárakozási idő a kardiológián, ahol a szívbetegség megelőzése érdekében olyan szűrővizsgálatokat is elvégeznek, mint a nyugalmi EKG és a terheléses EKG vizsgálat, valamint a 24 órás vérnyomás-monitorozás.

A reumatológián, ahol a legtöbben degeneratív ízületi betegségekkel, gerincfájdalommal, illetve egyéb mozgásszervi és ízületi betegségekkel érkeznek, 19 nap az átlagos várólista hossza. Itt némi javulás tapasztalható az elmúlt évhez képest – derül ki a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség adataiból.

Az ortopédiai szakrendelésre készülők számoljanak azzal, hogy többet kell várniuk a bejutásra, mint 18 nap. Ez az átlag, van, ahol hamarabb kapnak időpontot, intézménytől függően. A komplex szűrés kiterjed a kézfej, csukló, könyök és váll, valamint a lábfej, boka, térd, csípő ízület, izmok, szalagok és porcok vizsgálatára, a gerinc és a hát állapotára.

A szemészeten is többet kell várakozni, mint két hét, az átlag 18 nap. Az általános szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok diagnosztizálása és azok megfelelő javítása érdekében történik, felmérik a szem egészségi állapotát is. A szemfenéki kép jelezhet eddig rejtve maradt betegségeket, így például magas vérnyomást, cukorbetegséget, érszűkületet.

Több TB-t fizethet, aki nem jár szűrésre?

A kormány azt tervezi, hogy csökkentené azoknak a TB-jét, akik rendszeresen járnak szűrésre, mert ha az állampolgárok eljárnának rendszeresen ilyen vizsgálatokra, akkor évente 10-15 ezer halálos megbetegedést lehetne megelőzni. Ennek érdekében sokkal több forrást kell fordítani a jövőben a népegészségügyre, és be kellene vezetni három-négy kötelező egészségügyi szűrést.

Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke a Világgazdaságnak azt monda, hogy a javaslat elvileg jó ötlet, de gyakorlatilag előbb a feltételrendszert kellene kidolgozni, mivel egyelőre aligha állnak rendelkezésre megfelelő kapacitások a szűrővizsgálatok kiterjesztésére, különösen vidéken, ahol az utazással együtt akár egy teljes napot rá kell szánnia a páciensnek egy vizsgálatra. Meg kellene fontolni, hogy inkább fizetett szabadság járjon az érintetteknek – tette hozzá az elnök.

A prevenciónak óriási jelentősége van, de ehhez kapacitás, pénz, eszköz és idő kell. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik korcsoportnál pontosan mit is szűrűnk – nyilatkozta korábban a WEBBeteg kérdésére dr. Komáromi Zoltán budapesti háziorvos.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Szerző: T.A., újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Mekkora esélye van, hogy 5 éven...

Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.