A veseszcintigráfia (vese-izotópvizsgálat)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A szcintigráfia olyan speciális izotópvizsgálat, amelynek révén sok információt nyerhetünk a vizsgált szerv, például a vese működéséről. A vizsgálat során veszélytelen, enyhén radioaktív kontrasztanyagot kap a beteg.

Hogyan történik a szintigráfia?

Az izotópos vizsgálat során intravénás injekció formájában speciális radioaktív sugárzó izotópokkal jelzett molekulákat adunk a betegeknek. Ezeknek az izotópoknak a használata nem jár egészségkárosító hatással, nem okoz jelentős sugárterhelést sem, de elővigyázatosságból terheseknél a vizsgálat ellenjavallt.

A vizsgálat alatt alkalmazott anyagokra túlérzékenységi reakció nem fordul elő, tehát CT vagy MR kontrasztanyag érzékenység esetén is nyugodtan elvégezhető.

A vizsgálat napján a beteg nem létesíthet közvetlen kapcsolatot csecsemőkkel, kisgyermekekkel, várandós nőkkel. Ha szoptató kismamáknál szükséges a vizsgálatot elvégezni, akkor a vizsgálat után néhány napig nem javasolt az anyatejes táplálás, érdemes előre lefejt tejjel, vagy más alternatívával áthidalni ezeket a napokat.

A veseszcintigráfiára nem kell éhgyomorral érkezni. Az izotóp szervezetből történő kiürülését a fokozott folyadékfelvétel elősegíti, ezért célszerű a vizsgálat előtt és után is a szokásosnál többet inni.

Az izotóp beadását követően meghatározott időközönként egy röntgenhez hasonló géppel felvételt készítenek a vizsgált szervről (a vese mellett szcintigráfiával gyakran vizsgált szerv a szív, a pajzsmirigy, vagy a csontok is). A felvételkészítés alatt a betegnek nem szabad megmozdulnia, de a képanyagok között nyugodtan mozoghat. A vizsgálat nagyjából két órát vessz igénybe.

A vizsgálat fájdalmatlan, az intravénás kontrasztanyag beadása minimális kellemetlenséggel járhat.

Miről nyújt információt a veseszcintigráfia?

A veseszcintigráfiáta a vese tubuláris sejtek eloszlásának vizsgálatára, a veseállomány pusztulásának lokalizációjára, méretének meghatározására, a veseműködés vesék közti százalékos megoszlásának mérésére használjuk.

Fontos információt nyújt, ha pl. vizeletelfolyási akadály miatt megnő a vesék üregrendszerében a nyomás, ami miatt a körülötte lévő állomány fokozatosan elvékonyodik, elhal (vesezsugorodás). A veseműködés megítélésekor a két vese működését normál esetben összesen 100 százaléknak veszik (például a jobboldali vese 46 százalékos, a baloldali 54 százalékos). Felnőttkorban akkor minősítik működésképtelennek a vesét, ha az egyik működése 20 százalék alatti.

A veseszcintigráfia információt adhat a vese keringéséről is, ami bizonyos betegségeknél, pl. veseverőér-szűkület esetében megváltozik. Ilyen vizsgálat esetében a vizsgálat előtt vérnyomáscsökkentőt (ACE-gátlót) kap a beteg tablettásan vagy injekcióban. A gyógyszertől a veseartéria tágulását, ezáltal valamilyen százalékos funkciónövekedést várnánk. Ha ez nem következik be, az veseverőér szűkületre utal.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.