Retrográd uretrográfia (húgycsőfestés)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A retrográd uretrográfia vagy más néven a húgycsőfestés egy olyan vizsgálati módszer, amely során a húgycső felől katéter segítségével röntgen kontrasztanyagot juttatnak be a vizelet kiválasztásáért és elvezetésért felelős szervekbe, miközben röntgenfelvételeket készítenek. A beavatkozással az alsó húgyutak kóros elváltozásai, mozgásbeli eltérései, működésbeli zavarai igazolhatók.

Nemjainkban nem a retrográd uretrográfia (retrográd urethrográfia) az elsődlegesen választott vizsgálati módszer urológiai panaszok esetén a mindennapos orvosi gyakorlatban. Ha az alap képalkotó vizsgálatok (mint pl. a hasi ultrahang, natív röntgen és a has, kismedencei kontrasztanyagos CT vizsgálata) nem segítenek a diagnózis felállításában, akkor válhatnak szükségessé az olyan kiegészítő képalkotó vizsgálatok, mint az intravénás kontrasztanyagos röntgen vizsgálat (kiválasztásos urográfia), a veseszcintigráfia, illetve a húgycső (retrográd urethrographia), a húgyhólyag (retrográd cystrographia), a húgyvezetékek (retrográd ureterographia) és a vesemedence (retrográd pyelographia) húgyutak felől beadott röntgen kontrasztanyagos vizsgálata.

A retrográd uretrográfia a húgycső veleszületett vagy szerzett, illetve műtét vagy egyéb beavatkozás következtében kialakult elváltozásainak kimutatására alkalmas. Ilyen lehet például a vizelet visszafolyás (vesicoureteralis reflux) a húgyvezeték felé, a húgycsőszűkület, a húgycsősérülés, a sipoly, vagy a húgycsődaganat.

Felkészülés a retrográd uretrográfiára

A vizsgálat nem végezhető el kontrasztanyag-allergia esetén.

A vizsgálat elvégzéséhez szükséges egy negatív vizelettenyésztés-eredmény, amely igazolja, hogy nincs jelen baktérium a vizeletben, mert ellenkező esetben a kontrasztanyag benyomásával a baktériumok feljuthatnának a magasabb húgyutakba, ott súlyos fertőzést okozva.

Érdemes közvetlenül a vizsgálat előtt üríteni a hólyagot.

Hogyan történik a vizsgálat?

Megfelelő fertőtlenítést követően helyi érzéstelenítő és csúsztató gél alkalmazása mellett egy katéter segítségével a húgycsőbe röntgen kontrasztanyagot fecskendez a vizsgáló orvos. A feltöltés során feszítő érzés okozhat kellemetlenséget, amely a kontrasztanyag leengedése után megszűnik.

A célzott felvételek készítése során rövid ideig mozdulatlanul kell maradni. Az egész vizsgálat körülbelül 30 percet vesz igénybe. (Cisztográfia, azaz a húgyhólyagra is kiterjedő vizsgálat esetén vizeletürítés közben és után is készülhetnek felvételek.)

A vizsgálat után, a retrográd uretrográfia lehetséges szövődményei

A vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, nincs semmilyen jellegű korlátozás. Javasolt azonban a bőséges folyadékbevitel, ami segíti a húgyutak tisztulását.

A vizsgálat kapcsán elenyésző a szövődmények valószínűsége, de meg kell említeni a húgyúti fertőzést, illetve a katéter okozta húgycső-, hólyagsérülés lehetőségét.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.