CT-kolonoszkópia: 15 perc az életet jelentheti

Szerző: Diagnoscan Magyarország

Az elmúlt évtizedekben előforduló vastag- és végbéldaganatok száma megtöbbszöröződött, mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú rákos elváltozás.

Magyarországon évente mintegy nyolc-kilencezer új megbetegedést regisztrálnak, mintegy hatezer(!) ember halálát okozza az, hogy nem ismerik fel időben a betegséget, s nem indul meg idejében a terápia.

Kit fenyeget a vastag- és a végbélrák?

„Bárium jelöléses” CT-kolonoszkópia előkészítés

Az eljárás lényege, hogy a béltisztítás megkezdése előtt a béltartalmat báriummal „megjelöljük”, így a bélfalhoz tapadó, apró székletmaradék a kis polipoktól egyértelműen elkülöníthető. Ebben az esetben már a vizsgálathoz szükséges béltisztítás előtti napon (3-4 nappal a vizsgálat előtt) és a 2 diétás napon is minden étkezésnél 1 kiskanál báriumot kell vízzel keverve elfogyasztani. A báriumot telephelyünkön veheti át. A diéta a továbbiakban megegyezik a fent leírtakkal. A vizsgálat előtti napon a béltisztítás az előzőekben leírtakkal egyezik.

A vastag- és végbéldaganat az 50 év felettieket fenyegeti leginkább, ám akár negyven éves kor alatt is előfordulhat a megbetegedés – főleg akkor, ha a családban korábban már másnak is volt hasonló betegsége.

Ezzel együtt is az életkor az egyik legfontosabb kockázati tényező. A béldaganatok 20-30 százalékáért a hibás géneket, azaz öröklött tulajdonságokat teszik felelőssé, noha az orvostudomány ma még nem tud erről egyértelműen állást foglalni.

CT-kolonoszkópia: a legpontosabb diagnózisért

A pontos diagnózis felállítása különböző módszerekkel (végbélvizsgálat, vastagbéltükrözés, labor és képalkotó vizsgálatok, mint CT/MR/röntgen) történik. Az eredmények alapján történő stádiumba sorolást követően kezdik meg a kezelést, mely leggyakrabban műtét, esetleg besugárzás és kemoterápia, illetve ezek kombinációja.

A jelenleg rendelkezésre álló módszerek közül az egyik leghatékonyabbnak tekinthető az úgynevezett CT-kolonoszkópia, melynek során minimális behatolással, CT-készülék segítségével akár már a néhány mm-es elváltozások is felismerhetők. Előnye a hagyományos béltükrözéssel szemben, hogy kisebb megterhelést jelent a páciens számára, valamint a bélfal állapotán túl a teljes hasüreget átvizsgálja.

CT-kolonoszkópia előkészítés

A sikeres vizsgálathoz pontos előkészítés szükséges. A bélcsatornát megfelelően ki kell tisztítani, hogy a vastagbélben esetleg előforduló polipok jól láthatóvá váljanak. Az előkészülés a kapott vizsgálati időpont előtt kettő-négy nappal kezdődik, rostszegény diétával.

Ekkor már csak bizonyos, kevés élelmi rostot tartalmazó ételek fogyasztása javallott (főtt burgonya, tejtermékek). Amennyiben a páciensnek, ritkán, nehezen van széklete, a vizsgálat előtti héten tanácsos minden reggel éhgyomorra másfél deciliter keserűvizet fogyasztani, majd fél óra múlva reggelizni. Egyébként normálisan kell táplálkozni, sok folyadékot fogyasztani. (1,5-2 liter naponta) Normális székelési szokás esetén a keserűvíz fogyasztás nem szükséges.

2 nappal a vizsgálat előtt már csak rostszegény, pépes ételeket szabad fogyasztani: tejterméket (tej, joghurt, kefir, fagylalt), üres leves (pl.: szűrt húsleves), rostmentes gyümölcslé, kevés főtt burgonya, főtt tészta. A bő folyadékfogyasztás itt is fontos.

A vizsgálat előtti napon egy könnyű reggeli után szilárd táplálékot már nem szabad enni, csak folyadékot (tej, joghurt, kefir, fagylalt, üres leves, rostmentes gyümölcslé) fogyasztani. A vizsgálat előtti nap délután 14-16 óra között az orvos által felírt béltisztító folyadékot be kell venni és azt követően legalább 2 liter folyadékot meginni. A vizsgálat napján már nem szabad enni.

A vizsgálat napján folyadék fogyasztható, de a vizsgálat időpontja előtt 2 órával már inni sem szabad.

Kiknek ajánlottak a szűrővizsgálatok?

Ajánlott panaszmentes, de rizikófaktorokkal rendelkező páciensek, illetve már panaszokkal bíró betegek vizsgálata, és természetesen javasolt 50 éves kor felett legalább egy alkalommal elvégeztetni.

A leletek kielemzését szakemberek végzik, a kész lelete, valamint a képanyaga CD-re rögzítve néhány napon belül átvehető. Pozitív eredmény esetén természetesen a fent említett további vizsgálatok szükségesek a gyógykezelés megkezdéséhez, negatív eredmény esetén pedig elegendő mintegy 5 év múlva megismételni a vizsgálatot. Érdemes tehát a vizsgálatra azt a kevés időt rászánni, mert könnyen lehet, hogy éveket, de akár az egészségünket is nyerhetjük rajta.

„Bárium jelöléses” CT-kolonoszkópia előkészítés

Az eljárás lényege, hogy a béltisztítás megkezdése előtt a béltartalmat báriummal „megjelöljük”, így a bélfalhoz tapadó, apró székletmaradék a kis polipoktól egyértelműen elkülöníthető. Ebben az esetben már a vizsgálathoz szükséges béltisztítás előtti napon (3-4 nappal a vizsgálat előtt) és a 2 diétás napon is minden étkezésnél 1 kiskanál báriumot kell vízzel keverve elfogyasztani. A báriumot telephelyünkön veheti át. A diéta a továbbiakban megegyezik a fent leírtakkal. A vizsgálat előtti napon a béltisztítás az előzőekben leírtakkal egyezik.

Ez a szűrővizsgálat elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemes környezetben, néhány napos várakozási idővel. Magunk és családunk védelme érdekében érdemes ezt a néhány percet a vizsgálatra áldozni, így a baj még idejében felismerhető. Az éveket, melyet ezáltal nyerünk, családunk, szeretteink körében tölthetjük el.

(Diagnoscan Magyarország)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Milyen teendői vannak a képalkotó...

Nem minden esetben egyértelmű, milyen teendői lehetnek adott képalkotó vizsgálat előtt. A legfontosabb tudnivalókat próbáljuk összefoglalni...

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

A vastagbéltükrözés menete...

Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás...

Diagnosztikai módszerek...

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során a végbél és a vastagbél üregét vizsgálják. A vizsgálat lehet diagnosztikus vagy terápiás célú....

Mire figyeljen béltükrözés előtt?

Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba...

Vastagbélrák-szűrés: 50 éves...

Az American College of Physicians (ACP), azaz az Amerikai Belgyógyászok Szakmai Szövetsége a vastagbélrák-szűrést 50 éves kortól ajánlja. A normál...

Béltükrözés előtt: milyen...

A vastagbél rákos megbetegedéseinek előforulása az egész világon nő, kifejezetten igaz ez hazánkra, ahol az elmúlt ötven évben...

A vastagbélrák öt jele

A vastagbélrák gyakorisági szempontból dobogós helyezett Magyarországon a daganatos megbetegedések között. A halálozási aránya igen magas...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.