Inkontinencia tippek

Szerző: Medipress

A 65 év felettiek 10 százalékának – többségében nőknek – van problémája van a vizelet visszatartásával. Számukra lehet hasznos a Live Science c. internetes honlap összefoglalója a problémáról. Tippek inkontinenciára.

Vizeletürítés alatt a húgyhólyag izmainak összehúzódásával a vizelet az ellazult izomzatú húgycsőbe kerül. Hogyha mindez akaratlanul történik, az inkontinenciát, vizeletcsepegést vagy elfolyást eredményez.

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia lehet átmeneti, fertőzés, szorulás, vagy egyes gyógyszerek szedésének idején. Ha a probléma tartósan fennáll, annak hátterében a hólyagizmok gyengesége vagy túlműködése, prosztata megnagyobbodás, vagy a hólyag beidegzésének károsodása állhat, mint például sclerosis multiplex vagy Parkinson betegségben.

Az inkontinencia típusai

Érdemes a szégyenérzetet legyőzni és szakembert felkeresni, mert az inkontinencia a legtöbb esetben kezelhető. Orvosi kivizsgálás tudja tisztázni, hogy az inkontinenciának melyik típusáról van szó:

  • Stressz – inkontinencia: vizeletvesztés tüsszentés, köhögés vagy nevetés alatt a hólyagra nehezedő nyomás hatására
  • Késztetéses inkontinencia: a vizelet visszatartásának képtelensége
  • Túlfolyásos inkontinencia: kis mennyiségű vizeletcsorgás állandóan telített hólyagból
  • Funkcionális inkontinencia: idősebb emberekre jellemző, akiknek normális a hólyagműködése, de nehezen jutnak el ’időben’ a toalettre

Megoldás az inkontinenciára

Számos gyógymód létezik, az inkontinencia különböző típusainak megfelelően.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

Hólyagtréning, ’biofeedback’, izomlazitók segíthetik a hólyag minél alaposabb kiürítését, a vizeletelfolyás megelőzését. Sebészeti megoldás javallható, hogyha a hólyag rendellenes helyzete vagy például egy megnagyobbodott prosztata által képzett obstrukció áll az inkontinencia hátterében.

Még ha nem is sikerül teljesen megoldani a problémát, annak kontroll alatt tartása enyhíteni tudja az azzal járó kellemetlenségeket.

Az inkontinencia


  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Tippek az inkontinencia kezelésére

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.