• 10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    Amennyiben önnek is hiperaktív hólyag szindrómája van, bizonyára tapasztalta, milyen kínos a probléma kezelése napközben, a munkahelyen. Hogyan lehet a dolgokat profi módon száraz mederben tartani?

    Hirdetés

    Szakértők egy része életmódváltást javasol, illetve ha ez sikertelen, orvosi segítség igénybevételét. Mindez azonban sok időt vesz igénybe, ezért összeszedtük azt a 10 módszert, mely gyorsan és hatékonyan segíthet Önnek is, akár a munkahelyén, akár boltban vagy úton van.

    Ezt olvasta már? Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    1. Ne dehidratálja magát munka közben!

    Először jó ötletnek tűnik a folyadékbevitel csökkentése a hiperaktív hólyag kezelésére, hiszen így minden bizonnyal kevesebb vizelet termelődik.

    Ez a taktika azonban nem eredményre vezető. A hólyag ugyanis akaratlanul összehúzódhat attól függetlenül, hogy mennyi annak a tartalma.

    Ráadásul a koncentrálódott vizelet irritálja a hólyagot, így ahelyett, hogy csökkentené a folyadékbevitelt,  gondoskodjon a napi másfél liter vízről, legalább 8 alkalomra elosztva a nap folyamán.

    2. A hiperaktív hólyag kezelésének kulcsa a megfelelő időzítés

    Az inkontinencia

    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

    Ez igaz mind a folyadékbevitelt, mind a WC-látogatást illetően. Ha például előre tudja, hogy délben egy hosszabb megbeszélésen fog részt venni, akkor már 11 óra után ne igyon, és közvetlenül a megbeszélés előtt menjen a WC-re.

    3. Pontosan tudni kell, hol található a WC

    Ha tudja, merre keresse, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy időben meg is találja.

    4. Biztosítsa a kijáratot

    Tárgyaláson, utazásnál, lehetőleg üljön minél közelebb a WC-hez vezető ajtóhoz.  Így nagyobb feltűnés nélkül, még időben el tudja hagyni a helyiséget.

    5. Ismerje a kiváltó tényezőket

    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

    Kerülje azokat a szituációkat, ételeket és italokat (kávé, narancslé, csoki, erős fűszer stb.), melyek még inkább kiválthatják a vizeletcsepegést. Hagyja ezeket otthonra, ahol könnyebb eljutni a WC-re.

    6. Tervezze meg az utazásait

    Még időben foglalja le a vonat és repülőjegyeket, hogy helyet tudjon biztosítani a WC közelében.

    7. Szerezzen barátot, szövetségest

    Ha repülővel utazik, érdeklődje meg előre a személyzettől, hogy előreláthatólag mikortól és mennyi időre kell a biztonsági  övet bekapcsolva a helyén maradnia, és még előtte menjen WC-re.

    Az inkontinencia

    8. Avassa be a főnökét

    Természetesen nem kell részletekbe bocsátkoznia, de a félreértések elkerülése érdekében tudassa vele, hogy olyan hólyagproblémája van, melynél az óránkénti/kétóránkénti WC-látogatás szükséges. Így a főnöke sem fogja azt hinni, hogy mindez csak kifogás lenne egy kis plusz pihenőhöz.

    9. Ne féljen betétet használni

    Amennyiben előre tudja, hogy nagyon zsúfolt napja lesz, ne szégyelljen betétet használni. Léteznek férfiak számára kifejlesztett inkontinencia betétek, melyek kellő biztonságot nyújtanak. A nő betétekhez hasonlóan vényre írhatóak.

    Gondoljon arra, hogy a védelemről való gondoskodás sokkal jobb, mintha látható balesetet szenvedne!

    10. Kérjen segítséget!

    Nem kell együtt élnie a betegséggel! Az emberek többsége átlagosan hét évet vár, mielőtt orvosi segítséget kérne, pedig semmi szükség arra, hogy némán, szégyenkezve szenvedjen!

    Először beszéljen háziorvosával, aki a megfelelő urológiai szakrendelésre irányítja majd. Itt pontos felvilágosítást kap a szükséges életmódbeli változtatásokról, esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelésről.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    WebMD
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2018.10.15 00:19, Megjelenés: 2018.01.19 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Stroke után

    Stroke után

    Dr. Kerekes Éva

    A pszichés szövődmények kezelését már a korai szakaszban el kell kezdeni.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

    Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, melyekbe beletartozik a jóval kevesebb folyadékfogyasztás, a sötét, bő ruhák viselése, illetve, hogy mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    A kellemetlen szagok elkerülhetőek

    Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Hiperaktív hólyag: Hogyan beszéljen a problémáról partnerével?

    A 18 év feletti nők mintegy 25 százaléka tapasztalt már vizeletszivárgást, és minden ötödik 40 év feletti felnőttnek is hiperaktív hólyag problémája van, gyakori vizelési ingerrel.

    Széklet és vizelet inkontinencia

    Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA