• 10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    Amennyiben önnek is hiperaktív hólyag szindrómája van, bizonyára tapasztalta, milyen kínos a probléma kezelése napközben, a munkahelyen. Hogyan lehet a dolgokat profi módon száraz mederben tartani?

    Hirdetés

    Szakértők egy része életmódváltást javasol, illetve ha ez sikertelen, orvosi segítség igénybevételét. Mindez azonban sok időt vesz igénybe, ezért összeszedtük azt a 10 módszert, mely gyorsan és hatékonyan segíthet Önnek is, akár a munkahelyén, akár boltban vagy úton van.

    Ezt olvasta már? Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    1. Ne dehidratálja magát munka közben!

    Először jó ötletnek tűnik a folyadékbevitel csökkentése a hiperaktív hólyag kezelésére, hiszen így minden bizonnyal kevesebb vizelet termelődik.

    Ez a taktika azonban nem eredményre vezető. A hólyag ugyanis akaratlanul összehúzódhat attól függetlenül, hogy mennyi annak a tartalma.

    Ráadásul a koncentrálódott vizelet irritálja a hólyagot, így ahelyett, hogy csökkentené a folyadékbevitelt,  gondoskodjon a napi másfél liter vízről, legalább 8 alkalomra elosztva a nap folyamán.

    2. A hiperaktív hólyag kezelésének kulcsa a megfelelő időzítés

    Ez igaz mind a folyadékbevitelt, mind a WC-látogatást illetően. Ha például előre tudja, hogy délben egy hosszabb megbeszélésen fog részt venni, akkor már 11 óra után ne igyon, és közvetlenül a megbeszélés előtt menjen a WC-re.

    3. Pontosan tudni kell, hol található a WC

    Ha tudja, merre keresse, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy időben meg is találja.

    4. Biztosítsa a kijáratot

    Tárgyaláson, utazásnál, lehetőleg üljön minél közelebb a WC-hez vezető ajtóhoz.  Így nagyobb feltűnés nélkül, még időben el tudja hagyni a helyiséget.

    5. Ismerje a kiváltó tényezőket

    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

    Kerülje azokat a szituációkat, ételeket és italokat (kávé, narancslé, csoki, erős fűszer stb.), melyek még inkább kiválthatják a vizeletcsepegést. Hagyja ezeket otthonra, ahol könnyebb eljutni a WC-re.

    6. Tervezze meg az utazásait

    Még időben foglalja le a vonat és repülőjegyeket, hogy helyet tudjon biztosítani a WC közelében.

    7. Szerezzen barátot, szövetségest

    Ha repülővel utazik, érdeklődje meg előre a személyzettől, hogy előreláthatólag mikortól és mennyi időre kell a biztonsági  övet bekapcsolva a helyén maradnia, és még előtte menjen WC-re.

    Az inkontinencia

    8. Avassa be a főnökét

    Természetesen nem kell részletekbe bocsátkoznia, de a félreértések elkerülése érdekében tudassa vele, hogy olyan hólyagproblémája van, melynél az óránkénti/kétóránkénti WC-látogatás szükséges. Így a főnöke sem fogja azt hinni, hogy mindez csak kifogás lenne egy kis plusz pihenőhöz.

    9. Ne féljen betétet használni

    Amennyiben előre tudja, hogy nagyon zsúfolt napja lesz, ne szégyelljen betétet használni. Léteznek férfiak számára kifejlesztett inkontinencia betétek, melyek kellő biztonságot nyújtanak. A nő betétekhez hasonlóan vényre írhatóak.

    Gondoljon arra, hogy a védelemről való gondoskodás sokkal jobb, mintha látható balesetet szenvedne!

    10. Kérjen segítséget!

    Nem kell együtt élnie a betegséggel! Az emberek többsége átlagosan hét évet vár, mielőtt orvosi segítséget kérne, pedig semmi szükség arra, hogy némán, szégyenkezve szenvedjen!

    Először beszéljen háziorvosával, aki a megfelelő urológiai szakrendelésre irányítja majd. Itt pontos felvilágosítást kap a szükséges életmódbeli változtatásokról, esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelésről.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    WebMD
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2018.10.15 00:19, Megjelenés: 2018.01.19 05:21
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    A vizelet inkontinencia kivizsgálása

    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, melyekbe beletartozik a jóval kevesebb folyadékfogyasztás, a sötét, bő ruhák viselése, illetve, hogy mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    A kellemetlen szagok elkerülhetőek

    Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

    Széklet és vizelet inkontinencia

    Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.