10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

Amennyiben önnek is hiperaktív hólyag szindrómája van, bizonyára tapasztalta, milyen kínos a probléma kezelése napközben, a munkahelyen. Hogyan lehet a dolgokat profi módon száraz mederben tartani?

Szakértők egy része életmódváltást javasol, illetve ha ez sikertelen, orvosi segítség igénybevételét. Mindez azonban sok időt vesz igénybe, ezért összeszedtük azt a 10 módszert, mely gyorsan és hatékonyan segíthet Önnek is, akár a munkahelyén, akár boltban vagy úton van.

Ezt olvasta már? Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

1. Ne dehidratálja magát munka közben!

Először jó ötletnek tűnik a folyadékbevitel csökkentése a hiperaktív hólyag kezelésére, hiszen így minden bizonnyal kevesebb vizelet termelődik.

Ez a taktika azonban nem eredményre vezető. A hólyag ugyanis akaratlanul összehúzódhat attól függetlenül, hogy mennyi annak a tartalma.

Ráadásul a koncentrálódott vizelet irritálja a hólyagot, így ahelyett, hogy csökkentené a folyadékbevitelt, gondoskodjon a napi másfél liter vízről, legalább 8 alkalomra elosztva a nap folyamán.

2. A hiperaktív hólyag kezelésének kulcsa a megfelelő időzítés

Ez igaz mind a folyadékbevitelt, mind a WC-látogatást illetően. Ha például előre tudja, hogy délben egy hosszabb megbeszélésen fog részt venni, akkor már 11 óra után ne igyon, és közvetlenül a megbeszélés előtt menjen a WC-re.

3. Pontosan tudni kell, hol található a WC

Ha tudja, merre keresse, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy időben meg is találja.

4. Biztosítsa a kijáratot

Tárgyaláson, utazásnál, lehetőleg üljön minél közelebb a WC-hez vezető ajtóhoz. Így nagyobb feltűnés nélkül, még időben el tudja hagyni a helyiséget.

5. Ismerje a kiváltó tényezőket

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Kerülje azokat a szituációkat, ételeket és italokat (kávé, narancslé, csoki, erős fűszer stb.), melyek még inkább kiválthatják a vizeletcsepegést. Hagyja ezeket otthonra, ahol könnyebb eljutni a WC-re.

6. Tervezze meg az utazásait

Még időben foglalja le a vonat és repülőjegyeket, hogy helyet tudjon biztosítani a WC közelében.

7. Szerezzen barátot, szövetségest

Ha repülővel utazik, érdeklődje meg előre a személyzettől, hogy előreláthatólag mikortól és mennyi időre kell a biztonsági övet bekapcsolva a helyén maradnia, és még előtte menjen WC-re.

Az inkontinencia

8. Avassa be a főnökét

Természetesen nem kell részletekbe bocsátkoznia, de a félreértések elkerülése érdekében tudassa vele, hogy olyan hólyagproblémája van, melynél az óránkénti/kétóránkénti WC-látogatás szükséges. Így a főnöke sem fogja azt hinni, hogy mindez csak kifogás lenne egy kis plusz pihenőhöz.

9. Ne féljen betétet használni

Amennyiben előre tudja, hogy nagyon zsúfolt napja lesz, ne szégyelljen betétet használni. Léteznek férfiak számára kifejlesztett inkontinencia betétek, melyek kellő biztonságot nyújtanak. A nő betétekhez hasonlóan vényre írhatóak.

Gondoljon arra, hogy a védelemről való gondoskodás sokkal jobb, mintha látható balesetet szenvedne!

10. Kérjen segítséget!

Nem kell együtt élnie a betegséggel! Az emberek többsége átlagosan hét évet vár, mielőtt orvosi segítséget kérne, pedig semmi szükség arra, hogy némán, szégyenkezve szenvedjen!

Először beszéljen háziorvosával, aki a megfelelő urológiai szakrendelésre irányítja majd. Itt pontos felvilágosítást kap a szükséges életmódbeli változtatásokról, esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelésről.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.