Hiperaktív hólyag: Hogyan beszéljen a problémáról partnerével?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A 18 év feletti nők mintegy 25 százaléka tapasztalt már vizeletszivárgást, és minden ötödik 40 év feletti felnőttnek is hiperaktív hólyag problémája van, gyakori vizelési ingerrel.

Előfordulhat azonban, hogy úgy érzi, egyedül van ezzel a problémával, hiszen a hiperaktív hólyag szindróma olyan kellemetlen betegség, amiről az emberek nem beszélnek szívesen.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

A hiperaktív hólyag olyan probléma, mely könnyen a beteg elszigetelődéséhez vezethet. A beteg hajlamos csak olyan jól ismert helyekre látogatni, ahol biztos lehet abban, hogy időben elér a mosdóig. Le kell mondani a moziról és színházról, mert ilyenkor folyamatosan meg kell zavarni a mások szórakozását is azzal, hogy a műsor közepén kell WC-re mennie.

A betegség a kapcsolatra is kihat. Kutatások bizonyították, hogy a vizelet inkontinenciától szenvedő nők kerülik az intim kapcsolatokat, szexuális együttléteket. Pedig ennek nem kellene így lennie.

Ha felkészül arra, hogy beszéljen partnerével az inkontinencia problémáiról – akár egy új kapcsolatról, akár egy régebbiről van szó – tapasztalni fogja, hogy utána a dolgok sokkal kevésbé kínosak.

Mikor van itt az idő a beszélgetésre?

  • Ha úgy ítéli meg, hogy a hiperaktív hólyag zavarja a szexuális életét - például, ha vizeletszivárgást tapasztal szex közben, vagy attól tart, hogy ez megtörténhet.
  • Ha a hiperaktív hólyag elég jelentős ahhoz, hogy megzavarja a randevúkat - például, ha többször is fel kell kelnie a romantikus vacsoraasztal mellől.
  • Ha a szorongása az állapota miatt kellemetlenné teszi az Ön számára a partnerével együtt töltött időt.
  • Ha azt tapasztalja, hogy sorra mondja le a tervezett programokat attól való félelmében, hogy nem fogja tudni kontrollálni a betegségét.
Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Általánosságban elmondható, hogy jobb, ha Ön hozza fel ezt a kényes témát, ahelyett, hogy addig várna, míg a partnerének is elég kellemetlen a dolog, és rákérdez.

Lehet, hogy partnere is fellélegzik, ha megtudja, hogy az Ön programlemondásai és furcsa viselkedése mögött nem egy közelgő szakítás terve, hanem a hiperaktív hólyag áll.

Hogyan beszéljen a partnerével?

Tehát elhatározta, hogy beszél partnerével. Mikor és hol érdemes belevágni? Hogyan hozza fel a témát? És hogyan küzdje le a szorongását?

  • Emlékeztesse magát, hogy ez az egész valószínűleg sokkal jobban zavarja Önt, mint partnerét. Lehet, hogy meglepődik majd azon, hogy partnere milyen könnyen fogadja majd a hírt.
  • Válasszon egy csendes, kellemes környezetet, ahol lehetőség van arra, hogy magukban legyenek. Ez nagyon fontos, hiszen biztosan nem akarja, hogy a beszélgetés közepén jelenjen meg a pincér, hogy felvegye a rendelést. Ha már egyszer belekezdett, mesélje el a helyzetet. Biztosítsa, hogy legyen elegendő ideje minderre.
  • Ezt a beszélgetést soha ne telefonon bonyolítsa le! Sokkal könnyebb kitalálni, hogy a másik hallgatása mögött zavar vagy döbbent ijedelem áll, ha látja az arcát.
  • Ne az intim percek előtt kezdje a beszélgetést. Ha már éppen az ágyba tartanak, az valószínűleg rossz időpont lenne a hiperaktív hólyagról elkezdeni beszélni. Egy romantikus vacsora sem a legalkalmasabb erre. Egy hosszú séta az erdőben vagy a tóparton azonban alkalmas időpont lehet.

Mit mondjon?

Szakértők szerint a hiperaktív hólyagban szenvedő betegek gyakran túlbecsülik, hogy vajon mennyire fogja a hír a partnerüket zavarba hozni vagy mennyire lesznek mérgesek. A betegeket a jelenség általában sokkal jobban zavarja, mint partnerüket. A bizalom pedig sokkal erősebbé teheti a kapcsolatot, mint amilyen az korábban volt.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.