Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

Sajnos az inkontinencia az életminőséget is drasztikusan befolyásolhatja. A vizeletcsepegés és a kellemetlen szagok szorongást, szégyenérzetet okozhatnak, emiatt a beteg akár el is zárkózhat a közösségtől. Sokan a panaszaik miatt mondanak le olyan tevékenységekről, amelyek korábban örömet okoztak számukra (pl. focimeccsre járás, a családi piknik vagy a barátokkal való találkozás).

Az inkontinencia kezelése férfiaknál

A kezelés függ az inkontinencia típusától, ám általában gyógyszeres kezelésből és gyógytornából áll. Műtétre csak nagyon ritkán van szükség. Az életmódváltás is sokat segíthet a tünetek enyhítésében:

  • Rendszeresen végezzen a medence izmait erősítő Kegel-gyakorlatot.
  • Ne dohányozzon, és figyeljen oda a testsúlyára.
  • Ügyeljen a rendszeres és megfelelő folyadékpótlásra!
  • Csökkentse a kávé, tea és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását. Napi egy pohár alkoholnál ne igyon többet, és csökkentse a szénsavas italok bevitelét is.
  • Fogyasszon rostban gazdag ételeket, melyek segítik megelőzni a székrekedést!
  • Gyakran menjen a mellékhelyiségbe, és olyan nadrágot viseljen, amit könnyen le tud venni magáról.

Amennyiben az inkontinencia tüneteit észleli magán, ne szégyellje azt megosztani az orvosával! Az inkontinencia ma már jól gyógyítható!

Kegel-gyakorlatok

Az úgynevezett Kegel-gyakorlatok a medencefenéki izmok erősítését szolgálják, segítenek a vizelettartás szabályozásában.

A gyakorlatok elvégzéséhez előbb meg kell találnia azokat az izmokat, amelyek erősítése a cél. Ehhez vizeletürítés közben próbálja félúton megállítani vagy lelassítani vizelete áramlását, úgy hogy közben ne feszítse a fenék-, láb- vagy has izmait, ne tartsa vissza a lélegzetét! Ha sikerül lassítani vagy leállítani vizelete áramlását, megtalálta a keresett izmokat.

Hogyan végezze a Kegel-gyakorlatokat?

  • A medencefenék izmait szorítsa össze 5 másodpercre
  • Lassan lazítsa el ezeket az izmokat, miközben elszámol ötig.
  • Ismételje meg 10-szer a szorítás-lazítást!
  • A gyakorlatokból naponta 3-szor 10 ismétélés szkséges.
  • Mindennap ugyanabban az időben gyakoroljon!
  • Végezze rendszeresen a gyakorlatokat!
  • Legyen türelmes, az eredményhez idő kell. 3-6 héten belül éreznie kell a javulást.

Inkontinencia termékek férfiaknak - Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Nagyon fontos, hogy kifejezetten férfiak számára készült terméket válasszon, mivel ezek anatómiai formázottságuk révén a legmegfelelőbb illeszkedést biztosítják, ezáltal tudják a kellő védelmet és diszkréciót nyújtani.

A panaszok erőssége sokszor kiszámíthatatlan. Mivel kisebb és nagyobb mennyiségben is szivároghat a vizelet, nem megfelelő védelem mellett gyorsan átterjedhet a ruházatra, nedves foltokat és kellemetlenséget okozva. Emiatt fontos, hogy a termék gyors felszívódást biztosítson.

Fontos, hogy a mozgás szabadsága megmaradjon. Olyan terméket keressen, mely biztonságosan, de kényelmesen illeszkedik a nemi szerv körül is, hogy a beteg természetes mozgását ne akadályozza.

Keresse a magas nedvszívó képességű termékeket. Előfordulhat, hogy a nap folyamán a teendői miatt nem lesz lehetősége a termék azonnali cseréjére. A kényelem, valamint a kellemetlen bőrirritáció elkerülése érdekében fontos, hogy a termék olyan típusú legyen, amely a bőrtől hatékonyan távol tartja a vizeletet.

A diszkréció kulcsfontosságú. A termékek közül érdemes azt a kialakítást előnyben részesíteni, amelyik az inkontinencia mértékének, valamint az egyedi elvárásoknak egyszerre megfelel (pl. enyhe vagy közepes vizeletcsepegés esetén betét, közepes vagy erős panaszok esetén pedig inkontinencia nadrágpelenka javasolt). Érdemes több terméket is kipróbálni annak érdekében, hogy megtalálja, melyik típus illeszkedik a leginkább Önhöz. Ha a típus nem az igazi, az rontja az életminőséget és nem nyújt megfelelő védelmet.

A jó hír az, hogy a megfelelően kiválasztott inkontinencia termékek biztosítják mindezt a férfiak számára is, így biztonsággal és töretlen magabiztossággal élvezheti a mindennapi tevékenységeit.

Tovább Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.