• Inkontinencia férfiaknál - Mi történik, ha orvoshoz fordulunk panaszunkkal?

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Az inkontinencia nem szégyen! Megfelelő orvosi terápiával nagyon sok típusa kezelhető, a panaszok enyhíthetők, ezáltal és a kifejezetten a férfiak számára készült speciális inkontinencia termékek használatával jelentősen javulhat az életminőség. Mindenképpen ajánlott tehát panaszával orvoshoz fordulni!

    Mi történik, ha orvoshoz fordulunk? A kivizsgálás menete

    A férfi inkontinenciának is számos oka lehet. A beteg panaszával először általában a háziorvost keresi fel. A beteggel való beszélgetésnek fel kell tárnia az étkezési szokásait, gyógyszerszedést, alkohol-, illetve koffeintartalmú italok fogyasztását is, valamint előző betegségeket, állapotokat is meg kell tudnia az orvosnak.

    A kivizsgálás első lépéseként fontos a vizelési napló vezetése, ezt követi a vizeletvizsgálat, a kismedencei ultrahangvizsgálat is. Idősebb férfiak esetén mindenképpen javasolt urológiai vizsgálat.

    A megnagyobbodott  prosztata vagy a prosztatadaganat gyakran okoz vizelési nehézséget, illetve vizelettartási zavart is. Amennyiben a beteg stroke-on esett át, esetleg ismert idegrendszeri betegsége van, az is okozhat vizelettartási rendellenességet. Prosztataműtétet követően gyakran jelentkezik vizelettartási zavar, ez az esetek egy részében csak átmeneti.

    Hirdetés

    Kezelési lehetőségek

    Elsőként, amennyiben lehetséges, az inkontinenciát kiváltó okot kell kezelni. Ha gyógyszer okozza, akkor a kezelés módosítása vagy a gyógyszer elhagyása is csökkentheti vagy megszüntetheti a panaszt. Amennyiben a vizelettartási képesség csökkenése tartós állapot, akkor a következő kezelési lehetőségek jönnek szóba:

    • a medencefenék izmainak erősítése úgynevezett Kegel-gyakorlatokkal,
    • a medencefenék elektrostimulációja,
    • az inkontinencia bizonyos típusainál gyógyszeres kezelés,
    • gyógyászati segédeszközök (betétek, pelenkák, pelenkanadrágok) használata az inkontinencia mértékétől és a beteg mobilitásától függően megválasztva, illetve
    • műtét

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Kegel-gyakorlatok - A férfi vizelet inkontinencia kezelése

    Hogyan válassza ki az Ön számára megfelelő inkontinencia terméket?

    Fontos, hogy minden célra a megfelelő terméket válassza az inkontinencia súlyosságához, az Ön neméhez és életmódjához igazodva.

    Amennyiben Önnek enyhe vagy középsúlyos vizelet inkontinenciája van, akkor a kifejezetten férfiak számára tervezett, anatómiailag formált inkontinencia termékek, férfibetétek viselése javasolt. Ezek a speciális termékek stabilan és észrevétlenül rögzíthetők az alsóneműben.

    Ha fentjáró betegként középsúlyos, illetve súlyosabb vizeletinkontinenciában szenved, akkor a fehérneműként használható férfi pelenkanadrág viselése ideális választás lehet, amely nagyobb mennyiségű vizelet hatékony felszívására is képes.

    Székletinkontinencia esetén fentjáró betegek számára a fehérneműként használható pelenkák, fekvő betegeknek a hagyományos nadrágpelenkák nyújtanak megbízható védelmet.

    Valamennyi termékkel szemben elvárás, hogy biztonsággal felszívja és megkösse a folyadékot, elzárja a szagokat, bőrbarát, diszkrét és kényelmes legyen.

    Ha nem tudja eldönteni, hogy melyik termék lenne a megfelelő az Ön vagy hozzátartozója számára, lehetőség van ingyenes termékminták igénylésére is. Ha ezeket kipróbálja, könnyebben fog tudni választani. A különböző terméktípusokról részletesen olvashat itt.

    Olvasson tovább! Inkontinencia: a férfiakat is gyakran érinti

    Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Módosítva: 2019.03.25 17:04, Megjelenés: 2019.03.25 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    A gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja?

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

    Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben azonban nem szívesen beszélnek róla, hajlamosak eltitkolni, és még mindig meglehetősen tabutémának számít, így nem ritkán pszichológiai distressz, szorongás és depresszió is társul hozzá.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.