Hajhullás - Mi lehet az oka?

Szerző: WEBBeteg

Egy bizonyos mértékig a hajhullás természetes folyamat. Akkor tekinthető kórosnak, ha naponta több mint 60-100 hajszál kihullik.

Nagyon fontos a kiváltó ok kiderítése és célzott kezelése. Amíg a háttérben lévő eltérések felderítését szolgáló vizsgálatok folynak, már el lehet kezdeni a hajhullás tüneti kezelését a hajnövekedéshez szükséges kéntartalmú aminosavak, A- és E-vitaminok és nyomelemek pótlásával, valamint a hajas fejbőr vérbőségének fokozását elősegítő készítmények alkalmazásával.

A hajhullás különböző típusainak okai

Bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Akkor jelentkezik probléma, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb. Fokozott hajhullást okozhat stressz, intenzív fogyókúra, helytelen táplálkozás következtében kialakuló hiánybetegségek is, valamint különböző hajkárosító tényezők, például hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása, stb. A menopauza időszakát követően a hajszálak elvékonyodása miatt a hajzat tömege csökkenhet.

Diffúz hajhullás esetén a fejbőr egész területéről mindenhonnan azonos mennyiségű hajszál hullik ki. Okozhatja vas- vagy cinkhiány, alultápláltság, krónikus betegségek. Előfordulhat szülést követően, illetve fogamzásgátló gyógyszerek szedése esetén is.

Foltos hajhullás esetén a haj foltokban hullik ki, aminek következtében a hajas fejbőrön tar foltok alakulnak ki, amelyek a lencsényitől több tenyérnyi egybefüggő területre terjedhetnek ki. A foltos hajhullás a fejbőr mellett valamennyi testrészt érintheti, ahol szőrnövekedés jellemző. Általában gócfertőzések (pl. rossz fog, krónikus mandulagyulladás) okozza, de hátterében állhat pajzsmirigy- és autoimmun betegség, illetve vérbaj is.

A férfias típusú hajhullás, más néven androgén alopecia általában a férfiaknál alakulhat ki, de ritkán a nőket is érintheti. A férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő. Az androgén hajhullás által érintett férfiak hajképzésért felelős szűrtüszőiben több férfi nemi hormonra (androgének) érzékeny receptor van, mint egyébként. Nőknél az androgén alopecia hátterében az áll, hogy megemelkedik az androgén hormonok szintje, vagy csak az androgénhormon-receptorok érzékenysége nő meg.

Nők esetében nőgyógyászati betegségek bármilyen típusú hajhullást képesek kiváltani.

Diffúz, foltos és férfias típusú hajhullás esetén, ha a szőrtüszők és a bennük lévő, hajszálat termelő ún. mátrixsejtek nem pusztulnak el, csak egy időre szünetel a működésük, akkor csak átmeneti hajhullás alakul ki. Ilyen esetben a kezelés célja a mátrixsejtek osztódásának serkentése, a hajas fejbőr anyagcseréjének, vérkeringésének fokozása.

Ha a hajhullást valamilyen alapbetegség okozta, akkor természetesen azt kell kezelni. Amíg nem gyógyul meg az alapbetegség, addig a hajhullás megszűnését sem lehet várni.

Hegesedés okozta kopaszodás kialakulhat kémiai, fizikai traumákat, súlyos bakteriális vagy gombás fertőzéseket és erős ionizáló sugárzást követően. Nagyon fontos a hegesedés folyamatának minél koraibb felismerése és kezelése, ugyanis a hegesedés miatt kialakult kopaszság már visszafordíthatatlan. A hegesedés következtében már kialakult kopaszság esetén egyéb kezelés nem áll rendelkezésre, mint a sebészi hajátültetés.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Módosítva: 2021.09.17 05:06, Megjelenés: 2017.10.13 12:15
Címkék: Hajhullás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Férfias típusú hajhullás nőknél

Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a...

Mitől hullik a hajam?

Időről időre sokan tapasztalják a hajhullást, amely szerencsés esetben néhány hét vagy hónap alatt abbamarad, de akár tartósan is fennállhat. A...

A hajhullás és kopaszodás...

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még...

Hajhullást bőratka is okozhat

Tavasszal a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás...

Hajhullás és a hormonok

A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat...

Csodaszerek a világhálón: vége a...

Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.