A diffúz hajhullás okai és kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve: 2022.10.01.

Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a haj elszórtan, a fejbőr egész területéről hullik. Az átmeneti hajhullás másik nagy típusával, a foltos hajhullással szemben a diffúz hajhullás nem lokalizálódik a fejbőr bizonyos területeire. Meg kell különböztetnünk a férfias típusú hajhullástól is, ami hormonális változások hatására következik be.

A diffúz hajhullás az esetek többségében a hajszálak elvékonyodásával is együtt jár. Bár nagyon sok hajszál kihullhat, a hajhullás ezen formája nem vezet teljes kopaszsághoz.

Mi okozhat diffúz hajhullást?

A diffúz hajhullásnak számos különféle oka lehet. Kialakulhat betegség következtében, de hátterében állhat nem megfelelő táplálkozásból adódó hiányállapot is, továbbá külső hatások, valamint bizonyos gyógyszerek, illetve hormonális változások (pl.: szülés vagy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása) is diffúz hajhullást vonhatnak maguk után.

Betegségek, hiányállapotok

Külső körülmények

Hormonális változások

Néhány nőnél körülbelül 2-4 hónappal szülés után diffúz hajhullás alakulhat ki. Ennek oka a relatív ösztrogénhiány. A terhesség alatt ugyanis az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje emelkedett, és a haj intenzívebben nő, mint egyébként. Amikor a szülés után az ösztrogénszint újra visszatér a szülés előtti értékre, sokan elveszítik a terhesség alatt kinőtt plusz hajszálakat. Ehhez a szüléssel járó stressz, vérveszteség, vashiány is hozzájárul. A hajhullás ilyenkor természetes, és hacsak nem túlzottan nagy mértékű, nem tekinthető kórosnak.

A fogamzásgátló gyógyszerek szedésének elkezdése vagy hirtelen abbahagyása is okozhat diffúz hajhullást.

A fogamzásgátló tabletták szedése az androgén nevű férfi nemi hormon koncentrációjának mesterséges emelkedését idézheti elő, ami silány hajszálak képződésével és végül a hajhagymák elhalásával járhat.

A változókor (klimax) megkezdődése is vezethet diffúz hajhulláshoz az ösztrogénhiány miatt.

Helytelen táplálkozás

 • Egyoldalú, egészségtelen étkezés
 • Radikális diéták
 • Fehérjehiány
 • Vashiány
 • Vitaminhiány (pl. biotinhiány (biotin=H-vitamin))
 • Cinkhiány

Bizonyos gyógyszerek

Számos gyógyszer okozhat diffúz hajhullást, például:

 • Kemoterápiás kezelésben használt citosztatikumok
 • Heparin (véralvadásgátló, más szóval vérhígító)
 • ACE-gátlók (többek között a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák)
 • Béta-blokkolók (többek között a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák)
 • Vérzsírszintet (lipidszint) csökkentő gyógyszerek
 • Retinoid (A-vitamin-származékok, pl. acitretin hatóanyag)
 • Pajzsmirigygyógyszerek (thyreostatikumok)
 • Antibiotikumok
 • Fájdalomcsillapítók (analgetikumok).

Sugárterápia és sugárbalesetek

A diffúz hajhullás sugárterápia mellékhatásaként vagy sugárbaleset következtében is bekövetkezhet. Ha ionizáló sugárzás (ilyen például a röntgensugárzás is) egy bizonyos dózisban éri a szervezet, az hajhullást okozhat. Ez kb. 3,8 Gray vagy annál nagyobb energiadózis esetén következhet be. A haj hozzávetőleg két hónap múlva visszanő. A 8 Gray fölötti sugárdózis tartós hajvesztést okoz. A megfelelő orvosi felügyelettel elvégzett, ionizáló sugárzást alkalmazó képalkotó diagnosztikai vizsgálatok esetén a pácienst ért sugárzásterhelés alacsony, ezektől a vizsgálatoktól nem kell félni.

Hogyan kezelhető a diffúz hajhullás?

A diffúz hajhullás eredményes kezeléséhez először is a háttérben álló okokat kell kideríteni. Ha kiderül, hogy a diffúz hajhullás valamilyen betegség velejárója, akkor általában a betegség kezelésével megszűnik ez a probléma is. Ha valamilyen gyógyszer okozta a hajhullást, akkor annak elhagyásával, a hajhullás is megszűnik. A hajnövekedés fél éven belül visszaáll a normál ütembe.

Maga a diffúz hajhullás helyi tüneti kezelést sok esetben nem követel, ám ha a páciens számára nagyon zavaró a probléma, akkor 2 százalékos minoxidiloldatos kezelés jöhet szóba, amit a fejbőrre kell felvinni.

Bizonyos anyagokat, például a cinket, a folsavat és a C-vitamint a szervezet nem képes hosszú ideig tárolni, ezért ezek rendszeres utánpótlására van szükség. A hiányállapotok diffúz hajhulláshoz vezethetnek. A nyugati ipari államokban súlyos hiánybetegség csak nagyon ritkán fordul elő. Ezért célzottan a haj növekedéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedésének csak abban az esetben van értelme, ha bebizonyosodott, hogy ezek hiánya okozza a hajhullást. Ilyen esetben az orvos előírása szerinti adagolásban és ideig kell szedni a megfelelő készítményt.

Kiegyensúlyozott táplálkozással és egészséges életmóddal a hiánybetegségek megelőzhetők, így elkerülhető többek között a hajhullást okozó vashiány is.

Az alopecia (hajhullás) típusai
1. Átmeneti hajhullás:
 • Diffúz hajhullás (alopecia diffusa): a fejbőr egész területéről hullik a haj.

 • Foltos (=körülírt) hajhullás (alopecia areata): a haj foltokban hullik.

 1. Totalis: a fejbőrt és a szemöldököt érinti.

 2. Universalis: a teljes testet érinti.

2. Végleges alopecia: visszafordíthatatlan (irreverzibilis) állapot, folyamat.
 • Veleszületett (=congenitalis) alopecia: nagyon ritka genetikai rendellenesség következtében a hajnövekedés elmaradása, mert hiányoznak a szőrtüszők.

 • Hegesedő alopecia: a szőrtüszők betegség vagy sérülés miatti pusztulása okozza a hajhullást.

 • Atrophiás alopecia: a szőrtüszők a bőr sorvadása miatt pusztulnak el.

 • Férfias típusú (androgén) hajhullás: hormonváltozások állnak a hátterében, ritkán nőknél is előfordulhat.

Olvasson tovább! A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Mi okozza a fejbőr zsírosodását és hogyan kezelhetjük azt?

Mindenkinél előfordulhat időnként, hogy a fejbőr egy kicsit zsírosodik, és egy kis zsírosodás még nem jelent gondot. A zsír (faggyú) segít...

Férfias típusú hajhullás férfiaknál - Jellemzők és kezelési lehetőségek

A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül...

A foltos hajhullás okai és kezelése

A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés...

Hajhullás és a hormonok

A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat...

Mit árul el hajunk az egészségi állapotunkról?

A hajunk és fejbőrünk állapota sokat elárul szervezetünk egészségéről. Bizonyos állapotok vagy gyógyszerek kihatnak nemcsak a test, hanem a hajunk...

A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még...

Férfias típusú hajhullás nőknél

Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a...

A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.