Hirdetés
   • A diffúz hajhullás okai és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a haj elszórtan, a fejbőr egész területéről hullik. Az átmeneti hajhullás másik nagy típusával, a foltos hajhullással szemben a diffúz hajhullás nem lokalizálódik a fejbőr bizonyos területeire. Meg kell különböztetnünk a férfias típusú hajhullástól is, ami hormonális változások hatására következik be.

    A diffúz hajhullás az esetek többségében a hajszálak elvékonyodásával is együtt jár. Bár nagyon sok hajszál kihullhat, a hajhullás ezen formája nem vezet teljes kopaszsághoz.

    Mi okozhat diffúz hajhullást?

    A diffúz hajhullásnak számos különféle oka lehet. Kialakulhat betegség következtében, de hátterében állhat nem megfelelő táplálkozásból adódó hiányállapot is, továbbá külső hatások, valamint bizonyos gyógyszerek, illetve hormonális változások (pl.: szülés vagy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása) is diffúz hajhullást vonhatnak maguk után.

    Betegségek, hiányállapotok

    Külső körülmények

    Hormonális változások

    Néhány nőnél körülbelül 2-4 hónappal szülés után diffúz hajhullás alakulhat ki. Ennek oka a relatív ösztrogénhiány. A terhesség alatt ugyanis az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje emelkedett, és a haj intenzívebben nő, mint egyébként. Amikor a szülés után az ösztrogénszint újra visszatér a szülés előtti értékre, sokan elveszítik a terhesség alatt kinőtt plusz hajszálakat. Ehhez a szüléssel járó stressz, vérveszteség, vashiány is hozzájárul. A hajhullás ilyenkor természetes, és hacsak nem túlzottan nagy mértékű, nem tekinthető kórosnak.

    A fogamzásgátló gyógyszerek szedésének elkezdése vagy hirtelen abbahagyása is okozhat diffúz hajhullást.

    A fogamzásgátló tabletták szedése az androgén nevű férfi nemi hormon koncentrációjának mesterséges emelkedését idézheti elő, ami silány hajszálak képződésével és végül a hajhagymák elhalásával járhat.

    A változókor (klimax) megkezdődése is vezethet diffúz hajhulláshoz az ösztrogénhiány miatt.

    Helytelen táplálkozás

    • Egyoldalú, egészségtelen étkezés
    • Radikális diéták
    • Fehérjehiány
    • Vashiány
    • Vitaminhiány (pl. biotinhiány (biotin=H-vitamin))
    • Cinkhiány

    Bizonyos gyógyszerek

    Számos gyógyszer okozhat diffúz hajhullást, például:

    • Kemoterápiás kezelésben használt citosztatikumok
    • Heparin (véralvadásgátló, más szóval vérhígító)
    • ACE-gátlók (többek között a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák)
    • Béta-blokkolók (többek között a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák)
    • Vérzsírszintet (lipidszint) csökkentő gyógyszerek
    • Retinoid (A-vitamin-származékok, pl. acitretin hatóanyag)
    • Pajzsmirigygyógyszerek (thyreostatikumok)
    • Antibiotikumok
    • Fájdalomcsillapítók (analgetikumok).

    Sugárterápia és sugárbalesetek

    A diffúz hajhullás sugárterápia mellékhatásaként vagy sugárbaleset következtében is bekövetkezhet. Ha ionizáló sugárzás (ilyen például a röntgensugárzás is) egy bizonyos dózisban éri a szervezet, az hajhullást okozhat. Ez kb. 3,8 Gray vagy annál nagyobb energiadózis esetén következhet be. A haj hozzávetőleg két hónap múlva visszanő. A 8 Gray fölötti sugárdózis tartós hajvesztést okoz. A megfelelő orvosi felügyelettel elvégzett, ionizáló sugárzást alkalmazó képalkotó diagnosztikai vizsgálatok esetén a pácienst ért sugárzásterhelés alacsony, ezektől a vizsgálatoktól nem kell félni.

    Hirdetés

    Hogyan kezelhető a diffúz hajhullás?

    A diffúz hajhullás eredményes kezeléséhez először is a háttérben álló okokat kell kideríteni. Ha kiderül, hogy a diffúz hajhullás valamilyen betegség velejárója, akkor általában a betegség kezelésével megszűnik ez a probléma is. Ha valamilyen gyógyszer okozta a hajhullást, akkor annak elhagyásával, a hajhullás is megszűnik. A hajnövekedés fél éven belül visszaáll a normál ütembe.

    Maga a diffúz hajhullás helyi tüneti kezelést sok esetben nem követel, ám ha a páciens számára nagyon zavaró a probléma, akkor 2 százalékos minoxidil-oldatos kezelés jöhet szóba, amit a fejbőrre kell felvinni.

    Bizonyos anyagokat, például a cinket, a folsavat és a C-vitamint a szervezet nem képes hosszú ideig tárolni, ezért ezek rendszeres utánpótlására van szükség. A hiányállapotok diffúz hajhulláshoz vezethetnek. A nyugati ipari államokban súlyos hiánybetegség csak nagyon ritkán fordul elő. Ezért célzottan a haj növekedéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedésének csak abban az esetben van értelme, ha bebizonyosodott, hogy ezek hiánya okozza a hajhullást. Ilyen esetben az orvos előírása szerinti adagolásban és ideig kell szedni a megfelelő készítményt.

    Kiegyensúlyozott táplálkozással és egészséges életmóddal a hiánybetegségek megelőzhetők, így elkerülhető többek között a hajhullást okozó vashiány is.

    Az alopecia (hajhullás) típusai
    1. Átmeneti hajhullás:
    • Diffúz hajhullás (alopecia diffusa): a fejbőr egész területéről hullik a haj.

    • Foltos (=körülírt) hajhullás (alopecia areata): a haj foltokban hullik.

    1. Totalis: a fejbőrt és a szemöldököt érinti.

    2. Universalis: a teljes testet érinti.

    2. Végleges alopecia: visszafordíthatatlan (irreverzibilis) állapot, folyamat.
    • Veleszületett (=congenitalis) alopecia: nagyon ritka genetikai rendellenesség következtében a hajnövekedés elmaradása, mert hiányoznak a szőrtüszők.

    • Hegesedő alopecia: a szőrtüszők betegség vagy sérülés miatti pusztulása okozza a hajhullást.

    • Atrophiás alopecia: a szőrtüszők a bőr sorvadása miatt pusztulnak el.

    • Férfias típusú (androgén) hajhullás: hormonváltozások állnak a hátterében, ritkán nőknél is előfordulhat.

    Olvasson tovább! A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Módosítva: 2018.07.16 05:21, Megjelenés: 2017.03.17 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Triggerpont masszázs

    Triggerpont masszázs

    Cs. K., fordító

    Miért hasznos férfiaknál? Hol alkalmazható a triggerpont terápia?

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Férfias típusú hajhullás férfiaknál - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    A foltos hajhullás okai és kezelése

    A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön, illetve a szőrzetben, például a szemöldökben, a szakállban stb.. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést jelent ez a probléma.

    Mit árul el hajunk az egészségi állapotunkról?

    A hajunk és fejbőrünk állapota sokat elárul szervezetünk egészségéről. Bizonyos állapotok vagy gyógyszerek kihatnak nemcsak a test, hanem a hajunk egészségére is. Tudja meg, hogy mire utalhat a korpásodás, a haj zsírosodása, a hajhullás vagy az őszülés!

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

    Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.

    Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

    A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, de a stressz is okozhat hajhullást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA