• Mire utalnak a köröm elváltozásai?

    Szerző: WEBBeteg

    A köröm elváltozásához sok különböző ok vezethet, eltérései számos betegség velejárói lehetnek.

    A körmök megsérülhetnek vagy beszakadhatnak házimunka során, felrostozódhatnak helytelen körömápolás, fizikai vagy kémiai igénybevétel következtében, nem megfelelő méretű cipő viselése miatt, valamint rossz minőségű kozmetikumok vagy körömlakk használatától. Ám ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak hátterében súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek állhatnak.

    Betegségek a körömelváltozások hátterében

    A köröm sárgás elszíneződését okozhatja erős dohányzás, bizonyos körömlakkok, valamint pikkelysömör (psoriasis vulgaris) és légúti betegségek, így pl. krónikus bronchitis is.

    Az opálos fehér köröm lehet veleszületett is. De ha a korábban normál, rózsaszín körmök válnak ilyenné, az egy súlyos májbetegségre (májcirrózisra) utal.

    A körmön megjelenő fehér foltok hátterében vitamin- vagy ásványianyag-hiányt feltételeznek. A fehér pontokat okozhatja mechanikai terhelés vagy sérülés is.

    A fehér harántcsíkok fehérjehiány vagy súlyos fertőzések következményei.

    Olykor veleszületett keratinképződési zavar következtében jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön.

    A szürke színű, durva, repedezett körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei. Ha vitamin- és ásványianyag-pótlás nem hoz javulást, javasolt orvossal kivizsgáltatni az okokat.

    A körömlemez alatti világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok jelentkezhetnek pl. bevérzések (hematóma) miatt. Az ilyen elszíneződések („olajfolt” tünet) hátterében pikkelysömör (psoriasis) vagy rosszindulatú bőrdaganatok (pl. malignus melanoma) is állhat.

    Erősen megvastagodott, hajlott, ún. „óraüvegkörmök” figyelhetők meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek kéz- és lábujjain. Jellegzetesek a bunkószerűen felhajlott körömvégződések („dobverő” ujj) is.

    A behorpadt körömfelszínt („kanálköröm”) vitamin- és vashiány, valamint Raynaud-szindróma okozhatja.

    Kis árkokkal borított, pettyezett körmök főként pszoriázisos vagy ekcémás betegeknél alakulnak ki.

    Hormoningadozáskor, illetve bizonyos fertőzések következtében, vagy rákellenes gyógyszerek mellékhatásaiként, esetleg más gyógyszerek (pl. antibiotikumok) mellékhatásaként keresztárkok jelenhetnek meg a körmök felszínén.

    A hosszanti körömbarázdák lehetnek az öregedés jelei, de kialakulásukat okozhatja a körömágyban lévő növedék, vagy vízben ázás is.

    A körömrágás hátterében gyakran szorongás áll.

    Benőtt körmöt és gyulladást nem megfelelő pedikűr (a köröm sarkainak levágása) és túlságosan szoros lábbeli viselése okozhat.

    Színbeli elváltozást és különböző deformációkat körömgomba is okozhat. A körömfelszín megvastagodhat, vagy szét is eshet („morzsálékos” köröm). A fertőzött köröm gyakran sárgásan vagy barnásan elszíneződik.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2017.04.21 15:50, Megjelenés: 2017.04.21 15:50
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Töredezik a körmöm! - Az orvos válaszol

    Az a problémám, hogy a körmöm nagyon szétválik, törik, hiába próbálom óvni, hogyan segíthetnék a gondon? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.