Mire utalnak a köröm elváltozásai?

WEBBeteg
megjelent:

A köröm elváltozásához sok különböző ok vezethet, eltérései számos betegség velejárói lehetnek.

A körmök megsérülhetnek vagy beszakadhatnak házimunka során, felrostozódhatnak helytelen körömápolás, fizikai vagy kémiai igénybevétel következtében, nem megfelelő méretű cipő viselése miatt, valamint rossz minőségű kozmetikumok vagy körömlakk használatától. Ám ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak hátterében súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek állhatnak.

Betegségek a körömelváltozások hátterében

A köröm sárgás elszíneződését okozhatja erős dohányzás, bizonyos körömlakkok, valamint pikkelysömör (psoriasis vulgaris) és légúti betegségek, így pl. krónikus bronchitis is.

Az opálos fehér köröm lehet veleszületett is. De ha a korábban normál, rózsaszín körmök válnak ilyenné, az egy súlyos májbetegségre (májcirrózisra) utal.

A körmön megjelenő fehér foltok hátterében vitamin- vagy ásványianyag-hiányt feltételeznek. A fehér pontokat okozhatja mechanikai terhelés vagy sérülés is.

A fehér harántcsíkok fehérjehiány vagy súlyos fertőzések következményei.

Olykor veleszületett keratinképződési zavar következtében jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön.

A szürke színű, durva, repedezett körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei. Ha vitamin- és ásványianyag-pótlás nem hoz javulást, javasolt orvossal kivizsgáltatni az okokat.

A körömlemez alatti világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok jelentkezhetnek pl. bevérzések (hematóma) miatt. Az ilyen elszíneződések („olajfolt” tünet) hátterében pikkelysömör (psoriasis) vagy rosszindulatú bőrdaganatok (pl. malignus melanoma) is állhat.

Erősen megvastagodott, hajlott, ún. „óraüvegkörmök” figyelhetők meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek kéz- és lábujjain. Jellegzetesek a bunkószerűen felhajlott körömvégződések („dobverő” ujj) is.

A behorpadt körömfelszínt („kanálköröm”) vitamin- és vashiány, valamint Raynaud-szindróma okozhatja.

Kis árkokkal borított, pettyezett körmök főként pszoriázisos vagy ekcémás betegeknél alakulnak ki.

Hormoningadozáskor, illetve bizonyos fertőzések következtében, vagy rákellenes gyógyszerek mellékhatásaiként, esetleg más gyógyszerek (pl. antibiotikumok) mellékhatásaként keresztárkok jelenhetnek meg a körmök felszínén.

A hosszanti körömbarázdák lehetnek az öregedés jelei, de kialakulásukat okozhatja a körömágyban lévő növedék, vagy vízben ázás is.

A körömrágás hátterében gyakran szorongás áll.

Benőtt körmöt és gyulladást nem megfelelő pedikűr (a köröm sarkainak levágása) és túlságosan szoros lábbeli viselése okozhat.

Színbeli elváltozást és különböző deformációkat körömgomba is okozhat. A körömfelszín megvastagodhat, vagy szét is eshet („morzsálékos” köröm). A fertőzött köröm gyakran sárgásan vagy barnásan elszíneződik.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.