Köröm téma

Biotin, a szépségvitamin

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-26 20:33
Az egészséges körmök nemcsak szépek, hanem ujjainkat is védik. Körmünk egészsége érdekében a rendszeres ápolás mellett táplálkozásunkra is oda kell figyelnünk! A biotin létfontosságú (esszenciális) vitamin.

Elváltozások a körmön - Mire utalnak?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-11-11 20:33
Körömhiba
Barázdák, megvastagodások, beszakadás, elszíneződések - sok különböző ok vezethet a köröm külső megjelenésének negatív irányú elváltozásához rövid időn belül. Nem minden esetben körömgomba áll a háttérben.

A köröm betegségei: Mire utalnak?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-09-12 19:33
Köröm
A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

Mitől alakulhat ki köröm alatti vérömleny?

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró - 2022-08-20 18:48
Hematoma
A köröm alatt kialakuló vérömleny egy olyan állapot, amikor a kéz- vagy a lábköröm alatt vérzés keletkezik. Általában zúzódások következményeként jön létre, és erős, lüktető fájdalmat okozhat (ez utóbbit a vér köröm alatti tolulása okozza).

Pikkelysömör: a bőrgyógyász tanácsai

Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - 2022-03-06 17:03
Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen? Öngyógyítás helyett forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

Darier-kór - Okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2022-03-03 03:03
Darier-kór
A Darier-kór (follikuláris keratózis) egy ritkán előforduló, genetikailag meghatározott, autoszomális dominánsan (AD) öröklődő bőrbetegség, melynek hátterében az ATP2A2 gén áll. A betegség a férfiakat gyakrabban érinti. A tünetek fiatal felnőttkorban, általában a 3. életévtized körül jelentkeznek, utána többnyire krónikusan, hullámzó mértékben állnak fenn.

Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

Oxygen Medical - Dr. Kalas Diána, bőrgyógyász - 2021-11-25 05:03
Jellemzően a fiatal és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.
A napfény jótékony hatása bizonyítottan enyhíti a pikkelysömör tüneteit, az itthoni strandokon és vízpartokon mégis elvétve találkozunk csak effajta gyulladásos bőrbetegségben szenvedő beteggel. Az ok a bőrön és a körmökön megjelenő ijesztő, ám nem fertőző elváltozás.

A benőtt köröm állapotai

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2021-04-17 07:03
Benőtt köröm
A körömbenövés a nagylábujj körmére jellemző. A körömbenövés leginkább a fejlett országok lakóinál fordul elő. Azokban az országokban, ahol nem viselnek cipőt, nem jellemző ez a probléma.

A körömgomba tünetei és a hasonló tünetekkel járó betegségek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-09-14 14:35
Körömgomba
A körömgomba tünetei a fertőzés típusától függően változóak. A fertőzés lehet kellemetlen, de általában fájdalmatlan. A fertőzés általában a körömszéleken vagy a körömágyban kezdődik, de jelentkezhet a köröm felszínén is, illetve érintheti az egész körmöt.

Belülről is táplálni kell a bőrt

Több mint TestŐr - 2018-10-29 14:10
A bőr a szervezet első védelmi zónája, szerkezetének karbantartására viszont nem elegendő a külső ápolás. Talán legfontosabb a hidratálás, az elegendő folyadékpótlás, ezenkívül a bőrt táplálja az A-, E-, B-, C-vitamin is. Ezek a vitaminok a köröm és a haj épségét is segítik fenntartani.
A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződést, duzzanatot nem szabad figyelmen kívül hagyni, a láb és a körmök fontos jelzést közvetítenek. Egyes betegségek nem jelentkeznek feltűnő panaszokkal, olykor csak a lábon megjelenő elváltozások hívják fel rájuk a figyelmet.

A lábujjkörmök helyes ápolása

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-12-15 21:41
Lábujj
A fájdalom és gyulladás megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy ismerjük a helyes körömnyírás szabályait, lépéseit. Ha rosszul vágják, különösen a nagylábujj körme hajlamos a benövésre, aminek kellemetlen következményeként körömágygyulladás alakulhat ki. Cikkünkből megtudhatja, hogy kell megfelelően nyírni a lábujjkörmöket, és mit tehet még annak érdekében, hogy körmei szépek és ápoltak maradjanak.
Szép kezekkel, ápolt körmökkel az ember mindig mindenütt jó benyomást kelt. A körmök szembeötlő elváltozásai mögött viszont betegségek bújhatnak meg. Például a hasadt köröm akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved egyes ásványi anyagokban.
Az a problémám, hogy a körmöm nagyon szétválik, törik, hiába próbálom óvni, hogyan segíthetnék a gondon? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Körömgomba kezelése terhesség alatt

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-08-12 17:25
Terhesség alatt és szülés után sok körömgomba ellenes szer nem szedhető. Mit tehetnek a leendő és a fiatal anyukák a betegséggel szemben?

Psoriasis a körmön

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-07-10 13:11
A pikkelysömörre (psoriasis) jellemző tipikus tünetek mellett sok psoriasisos betegnél köröm psoriasis is jelentkezik. A körmök foltos mintázatúak vagy elveszítik szilárdságukat. Általában nem csak egyetlen köröm érintett, hanem egyidejűleg több, gyakran a kéz ujjain lévő és a lábujjakon lévő körmökön egyszerre vannak tünetek.

Szederjesség - cianózis

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2012-08-31 15:45
Cianózis alakulhat ki a vér oxigéntartalmának csökkenése és a szén-dioxid tartalmának emelkedése miatt. Ennek következtében a bőr, illetve a nyálkahártyák, a körmök kékes-lilásan elszíneződnek.
A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba - állapították meg brit kutatók.

Köröm szerkezete

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-07-29 15:52

A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll, hetente 1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza.

Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét. Abban az esetben, ha valamilyen behatás éri a köröm osztódó sejtjeit, a körömlemez elvékonyodhat és ezáltal harántirányban futó barázdák jelenhetnek meg rajta. A kiváltó okok általában súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek, de helytelen körömápolás is kiválthatja őket.

Szimmetrikus körömleválás gyermekkorban

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-08-26 21:29
Gyermekem (4 éves kislány) 4 hüvelykujjáról egyidőben a körömlemez levált, egyben új körömlemez kezdett kinőni. A többi köröm ép, egészséges küllemű. Most kb. 1, 5-2 mm tartja a régi körmöket. Mi lehet az oka a tüneteknek? Lehet-e összefüggés a má

Elváló felső körömréteg

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-07-22 21:03
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mindkét kezem mutató és középső ujján a körömömön a felső réteg elkezdett elválni. Olyan, mint egy hártyaréteg. Ez a köröm felső részén van, így mindig igyekszem levágni, mihelyt lehet, de újra kezdődik. Rendszeresen szede

körömkeményedés

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-05-30 09:33
Tisztel Dr! /Drnő! A lábam tinédzserkoromban bevertem egy betonkerítésbe. Akkor fájt picit, azóta a kis lábujj körme elkezdett megvastagodni. Vágni rendesen tudtam, semmi fájdalom nem volt, sőt érzéketlen is volt, azt hiszem az eredeti köröm le i

Körömrepedés

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-03-05 14:46
Tisztel Orvos! Huszonéves korom ota észrevettem, hogy a kormeim hosszanti iranyban csikosodnak. Mostmar annyira elfajult, hogy mar mas is észre veszi.Ha beszakad a kormom akkor mindig hosszanti iranyban szakad be. Az elmult husz év alatt az osszes