• A légszennyezettség veszélyei

    Szerző: WEBBeteg

    Tiszta levegővel, főleg az emberi tevékenység következtében, a Földön gyakorlatilag már sehol sem találkozunk. A szennyező anyagok szervezetünkre terhelően hatnak.

    Kutatások szerint a légszennyezettség miatt nőhet a stroke, a szívritmuszavarok, a koraszülés és az érelmeszesedés kockázata. A légyszennyezettség megváltoztathatja az agyfunkciót és a magzat fejlődő agyának is árthat. Összefüggés lehet a növekvő légszennyezettség és a mélyvénás trombózis kialakulása közt, illetve a légszennyezettség közrejátszik a gyermekkori asztma kialakulásában.

    A leggyakoribb légszennyező anyagok

    Nitrogén-dioxid

    A nitrogén-oxidok elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékeiből, valamint az energiatermelésből és a fűtésből származnak. A nitrogén-monoxid a légkörben jelenlévő oxidáló anyagok hatására a külső légtérben gyorsan átalakul nitrogén-dioxiddá, ami egy irritáló hatású gáz. A nitrogén-oxidok magas koncentrációban hozzájárulnak a szív és a tüdő betegségeihez, valamint csökkentik a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

    A nitrogén-dioxid és reakciótermékei növelik a különféle légzőszervi tünetek kockázatát, csökkent tüdőfunkciót okoznak. Az asztmások érzékenyebben reagálnak, de a rendkívül magas koncentráció már egészséges embereknél is a légutak összeszűküléséhez vezet.

    Szén-monoxid (CO)

    Tökéletlen égéskor keletkező gáz, mely súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, ezáltal károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet. Tartós belélegzése akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. A szén-monoxid-mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző.

    Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxid-mérgezés lehetősége.

    Ózon

    Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, főleg a hörghurutot és az asztmát. Hosszabb ideig tartó fizikai munka mellett egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is okozhatja. A magas ózonkoncentráció jelentősen súlyosbíthatja a pollenallergiás betegek tüneteit.

    Kén-dioxid (SO2)

    Elsősorban a ként tartalmazó fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Magas koncentrációjú kén-dioxid belégzése esetén légúti görcs alakul ki. Az asztmásoknál súlyosabb reakció jelentkezik, mint egészségeseknél. A kén-dioxid izgatja a légzőrendszert, hörgőösszehúzódást és csökkent tüdőfunkciót okoz.

    Szmog

    A szmognak két típusa ismert:

    • A fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező, redukáló hatású londoni típusú szmog, mely az asztmás betegek állapotát jelentősen rontja.
    • Az erős ultraibolya sugárzásnak, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyiségének és a levegőmozgás hiányának következtében kialakuló, oxidáló hatású Los Angeles-i típusú szmog erőteljes nyálkahártya-izgató hatású, köhögést és könnyezést okoz.

    Szálló por

    A szálló por káros hatással van a légzőrendszerre és kardiovaszkuláris megbetegedéseket okoz. A szállópor-részecskék gyorsítják az érelmeszesedés kialakulását, illetve súlyosbítják a már fennálló betegséget, növelik a tüdőrák kockázatát, valamint a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) okból bekövetkező halálesetek számát (0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék), a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések rizikóját (2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék ), valamint az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálesetek számát (0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék).

    Hogyan védekezhetünk?

    • A határértéket meghaladó mértékű légszennyezés esetén kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést!
    • Lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést!
    • Tilos az avar és kerti hulladékok égetése.
    • A beltéri szennyező anyagok szintje csökkenthető a dohányzás elhagyásával, a lakás tisztán tartásával, a vegyszerek használatának mellőzésével.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.02.22 11:06, Megjelenés: 2016.09.16 16:32
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Policisztás vesebetegség

    Policisztás vesebetegség

    Dr. Kónya Judit

    Ritka, öröklődő megbetegedés, kezdetben a tünetei nem specifikusak.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

    A szmog olyan, mint a dohányzás

    A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal is jár az, ha valaki tartósan szmogos területen él, a füstködben ugyanis ugyanolyan anyagok találhatóak, mint a dohányfüstben.

    A szívroham és a légszenyezettség kapcsolata

    A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul, amely a hirtelen szívinfarktus okozta halál kockázati tényezője, állítja egy új tanulmány.

    A légszennyezettség a DNS-t is megváltoztathatja

    A szennyezett levegő még rövid ideig tartó belélegzése is olyan folyamatokat indíthat el, mely során egyes génjeink átprogramozzák magukat, annak érdekében, hogy elkerüljék a rák, vagy más betegségek kialakulásának kockázatát –állítják olasz tudósok.

    A légszennyezettség növeli a vakbélgyulladás esélyét

    Egy kanadai kutatás szerint az erősen szennyezett levegő növeli a felnőttkori vakbélgyulladás kialakulásának esélyét. Dr. Gilaad G. Kaplan szerint ez az összefüggés magyarázatot ad arra is, miért növekedett meg ugrásszerűen a megbetegedések száma az utóbbi időkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.