A légszennyezettség veszélyei

Szerző: WEBBeteg

Tiszta levegővel, főleg az emberi tevékenység következtében, a Földön gyakorlatilag már sehol sem találkozunk. A szennyező anyagok szervezetünkre terhelően hatnak.

Kutatások szerint a légszennyezettség miatt nőhet a stroke, a szívritmuszavarok, a koraszülés és az érelmeszesedés kockázata. A légyszennyezettség megváltoztathatja az agyfunkciót és a magzat fejlődő agyának is árthat. Összefüggés lehet a növekvő légszennyezettség és a mélyvénás trombózis kialakulása közt, illetve a légszennyezettség közrejátszik a gyermekkori asztma kialakulásában.

A leggyakoribb légszennyező anyagok

Nitrogén-dioxid

A nitrogén-oxidok elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékeiből, valamint az energiatermelésből és a fűtésből származnak. A nitrogén-monoxid a légkörben jelenlévő oxidáló anyagok hatására a külső légtérben gyorsan átalakul nitrogén-dioxiddá, ami egy irritáló hatású gáz. A nitrogén-oxidok magas koncentrációban hozzájárulnak a szív és a tüdő betegségeihez, valamint csökkentik a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

A nitrogén-dioxid és reakciótermékei növelik a különféle légzőszervi tünetek kockázatát, csökkent tüdőfunkciót okoznak. Az asztmások érzékenyebben reagálnak, de a rendkívül magas koncentráció már egészséges embereknél is a légutak összeszűküléséhez vezet.

Szén-monoxid (CO)

Tökéletlen égéskor keletkező gáz, mely súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, ezáltal károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet. Tartós belélegzése akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. A szén-monoxid-mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző.

Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxid-mérgezés lehetősége.

Ózon

Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, főleg a hörghurutot és az asztmát. Hosszabb ideig tartó fizikai munka mellett egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is okozhatja. A magas ózonkoncentráció jelentősen súlyosbíthatja a pollenallergiás betegek tüneteit.

Kén-dioxid (SO2)

Elsősorban a ként tartalmazó fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Magas koncentrációjú kén-dioxid belégzése esetén légúti görcs alakul ki. Az asztmásoknál súlyosabb reakció jelentkezik, mint egészségeseknél. A kén-dioxid izgatja a légzőrendszert, hörgőösszehúzódást és csökkent tüdőfunkciót okoz.

Szmog

A szmognak két típusa ismert:

  • A fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező, redukáló hatású londoni típusú szmog, mely az asztmás betegek állapotát jelentősen rontja.
  • Az erős ultraibolya sugárzásnak, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyiségének és a levegőmozgás hiányának következtében kialakuló, oxidáló hatású Los Angeles-i típusú szmog erőteljes nyálkahártya-izgató hatású, köhögést és könnyezést okoz.

Szálló por

A szálló por káros hatással van a légzőrendszerre és kardiovaszkuláris megbetegedéseket okoz. A szállópor-részecskék gyorsítják az érelmeszesedés kialakulását, illetve súlyosbítják a már fennálló betegséget, növelik a tüdőrák kockázatát, valamint a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) okból bekövetkező halálesetek számát (0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék), a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések rizikóját (2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék ), valamint az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálesetek számát (0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék).

Hogyan védekezhetünk?

  • A határértéket meghaladó mértékű légszennyezés esetén kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést!
  • Lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést!
  • Tilos az avar és kerti hulladékok égetése.
  • A beltéri szennyező anyagok szintje csökkenthető a dohányzás elhagyásával, a lakás tisztán tartásával, a vegyszerek használatának mellőzésével.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Amit a szmogról és a szálló porról...

2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

A városban lakók 80 százaléka...

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él, a szegény és közepesen fejlett országokban a százezer...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.