Vérképzőszervi daganatos betegségek diagnosztikája

Well PR
megjelent:

A vérképzőszervek daganatos elváltozásai, azaz onkohematológiai betegségek az 5. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedésnek számítanak (1) szerte a világon. Egy rendkívül összetett betegségcsoportról van szó, amelybe több mint 100 különböző kórkép, többek között a különböző leukémiák, limfómák és a myeloma multiplex is tartoznak.

Bizakodásra ad okot, hogy a vérképzőszervi betegségek diagnosztikai eljárásai az elmúlt évek során óriási fejlődésen mentek keresztül, ami nem csak a diagnózis alkotásban, hanem a betegség nyomonkövetésében és a terápiatervezésben is nagy segítséget nyújt a kezelőorvosnak.

Hogyan zajlik a diagnózis felállítása?

Az onkohematológai betegségek kivizsgálását a hematológus végzi, itt a különböző vér- és laborvizsgálatok mellett szükség lehet csontvelő mintavételre, illetve nyirokcsomó biopsziára is. Ezen minták kiértékelése a patológus szakorvos és molekuláris biológus feladata, akik a klasszikus mikroszkópos eljárások mellett ma már korszerű molekuláris biológiai DNS és RNS alapú vizsgálatokat is alkalmaznak.

Diagnosztikai vizsgálatok:

  • A mikroszkópos eljárások során azt vizsgálják, hogy a sejtek megjelenése, struktúrája valamilyen módon eltér-e a normálistól. Ma már korszerű, lézeres technológiákkal részletesen vizsgálják a sejtek felszínét is, ami a betegség későbbi nyomonkövetése szempontjából is rendkívül fontos.
  • Az örökítő anyagot, azaz DNS-t célzó vizsgálatok során a genetikai kódban megjelenő eltéréseket, úgynevezett mutációkat próbálják meg azonosítani. Ezek a mutációk jelentős szerepet töltenek be nem csak a hematológiai daganatos betegségek diagnosztikájában, hanem a terápiatervezés és a nyomonkövetés folyamatában is. Bizonyos genetikai eltérések például meghatározzák a betegség várható lefolyását és az innovatív terápiák közti választást.
  • Új, korszerű módszer a betegségek nagy érzékenységű nyomonkövetése. Az úgynevezett mérhető maradék betegség kimutatására ma már rendkívüli pontossággal van lehetőség: akár egyetlen kóros sejt megtalálása is lehetséges százezer egészséges sejt között.

Hazánkban az onkohematológiai betegségek diagnosztikája egyetemi és országos centrumokban történik, az egyik legnagyobb ilyen centrum a Semmelweis Egyetem Patológia és Kísérleti Rákkutató Intézet molekuláris diagnosztikai centruma, ahol évente több mint tízezer molekuláris vizsgálatot végzenek a legkülönbözőbb onkohematológiai betegségekben.

Ezekben a centrumokban minden olyan vizsgálat elérhető, ami az onkohematológiai betegek ellátásához szükséges, beleértve a legkorszerűbb újgenerációs szekvenálási eljárásokat, és különböző döntéstámogatási szoftvereket is. A diagnosztikus vizsgálatok közfinanszírozottak, minden beteg számára hozzáférhetőek, várólista nincsen.

Ráadásul a vizsgálatok eredményére sem kell sokat várni: a patológiai lelet jellemzően néhány napon - egy héten belül készül el, a kiegészítő molekuláris örökítőanyag-alapú vizsgálatok pedig a vizsgálat típusától függően néhány hét alatt állnak a kezelőorvosok és a betegek rendelkezésére.

Az onkohematológiai kórképek komplex diagnosztikája hazánkban a nemzetközi irányelveknek megfelelően történnek, a vizsgálatokat nemzetközileg akkreditált laboratóriumokban és a legkorszerűbb technológiákkal végzik.

A tájékoztató anyag az Abbvie támogatásával készült.

Hivatkozás:

  1. Worldwide cancer data

(Well PR)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.